buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Birobidzsántól Hisztériáig


2003.03.13

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Legyen türelemmel. Ön egy fehér vonaton utazik, egy hálókapszulában, a vonat napjában háromszor áll meg: reggel, délben és este, hétkor, tizenegykor és hatkor, fehér üzemanyagot felvételezni. (...) Az átfestett ablakok mögött egyforma hegyek tûnnek tova, mindegyik egyforma lavinákat ont, mindegyikben ott lebeg Jurij Gagarin.” Egy részlet a könyv elôszavából, Judita Šalgo szerb írónô (1941-1996) posztumusz kiadott regényébôl. Az Ének Birobidzsánról mûfajilag szinte besorolhatatlan, Nevezhetjük pikareszk-vagy családregénynek, krónikának, egzisztencialista mûnek, de minek. Összetettebb annál, semhogy kategóriák alapján ítélhetnénk meg. Az utazásról és az utazókhoz szól, magáról az útról. Az újvidéki Roth famíliát bemutatva eleveníti fel a huszadik század zsidóságának történetét, a vándorlások és hazakeresés korát. Valamiféle nyugtalanság, sietség, visszafojtott és kirobbanni készülô erô jelllemzi ezt a könyvet. Realitás és szürrealitás elválaszthatatlanul fonódik össze benne. Šalgo úgy ír – Franz Kafkához és Bruno Schultzhoz hasonlóan – mintha álmodná a valóságot; a létezôbôl egy új világot és történelmet alkot, melyben mindig elôtûnik a fikció, a fantasztikum, és ettôl viszont a valóság válik álomszerûvé. A kimondott szó megtestesül a szerzô által. A kimondott szó pedig Birobidzsán. Birobidzsán – Zsidó Autonóm Terület az egykori Szovjetunió keleti részén található, a Bira és a Bidzsán folyók által közrefogott völgyben.

Területe körülbelül egyötöde Magyarországénak. A körzetet a Szovjet Enciklopédia közlése alapján 1928-ban alapították, a Tyihonkaja feltételes megálló helyén (a legendák szerint Edmond Rotschild báró nemzetmentô munkásságának köszönhetôen). Az 1987-es Enciklopedia Brtitannica továbbá leírja, hogy a városban hetvenötezer ember él, a teljes területen pedig kétszázezer. A vidék túlnyomórészt mocsaras síkság, helyenként lápos legelôkkel – ezeket mára zömében felszántották.

Északon és északkeleten a völgyet luccal, fenyõvel, égerrel benôtt hegységek övezik. A telek zordak és szárazak, a nyarak forrók és nedvesek. A lakosság fôleg a transzszibériai vasútvonal és az Amur mentén él, búzát, rozst, és zöldségféléket termel, az Amurból halat fog – leginkább lazacot.

Birobidzsán ugyanakkor a megtalált Éden, a Sion mag, a szétszóródott zsidóság végsô menedéke. Birobdzsán egy kobaltkék tintapaca, mely Edmond Rotschild báró tolláról cseppent Kelet-Szibéria térképére s jelölt ki új hazát. Sokezren indultak oda egykor, szefárdok és askenáziak szerte Európából, hogy otthonra leljenek; minden kapcsolat megszakadt velük, nem érkezett hír felõlük évtizedekig. Birobidzsán talán csak egy kétségbeesés szülte ötlet volt, a családi mítoszok egyike, ábránd, gyanús cikk valamelyik bulvárlapban – az ismeretlen föld, ahová életében nem érkezhet meg ember.

Judita Šalgo könyve regény a regényben. A címadó mûben egy másik is meghúzódik,matrjoska-babaként. A kettô között az utazás, a helykeresés motívuma szolgál kapocsként. A második kisregény hôse is vándor. Bertha Anna Pappenheimnek hívják (nem fiktív személy). ô volt Németország elsô védônôje, a nôi egyenjogúság élharcosa, ám nevét inkább betegsége, a hisztéria tette közismertté. (Az asszony hisztérikus rohamokkal küzdött; Josef Breuer, majd Sigmund Freud kezelte, és közvetve e kezelések során született meg a pszichoanalízis módszertana.) Élete során Bertha bejárja Európát. Országról országra utazik, hogy kiszolgáltatott nôtársain segíthessen, megfordul Törökországban, Szerbiában és Magyarországon is. Feladatvállalása tulajdonképpen önmaga elôli menekülés. Szorongásait, neurotikus félelmeit szeretné feledni, ám mindenütt saját rémeivel találkozik újra és újra. A hisztéria ragályként terjed körülötte. Ez sugárzik a prostituáltak, az eszelôsek tekintetébôl, ott rejlik a mûvelt úrihölgyek társalkodásában, megjelenik Bécsben, Budapesten és Konstantinápolyban, bármerre is járjon. Bertha Anna Pappenheim csak lassan ébred rá, hogy a hordozó ô maga – hogy elfojtott lelki betegségét környezetére vetíti, így fertôzve meg azt. Ekkor Anna Anyává válik,ô lesz Messianna, a nôi megváltó. Híveivel együtt utazik a hisztéria pusztító-teremtô hullámain az új világ, a Nôi Kontinens felé.

Judita Šalgo könyvét kimerítô olvasni, mintha hosszú, fárasztó, de élvezetes utat tenne meg az ember. A cél pedig ismeretlen. Birobidzsán az. Vagy a Nôi Kontinens. Talán.

Judita Šalgo: Ének Birobidzsánról
Kijárat Kiadó
229 oldal, 1400 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

Kijárat Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu