buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 31, vasárnap
Angéla és Petronella napja

Évfordulók:
1819: Walt Whitman születése (West Hills)
1887: Saint-John Perse születése (Pointe-à-Pitre)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Beírás


2003.09.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Olyan, mint egy lassan gyógyuló örökletes betegség. Az előbb még édesen selypegő, rózsás arcú, mézszőke gyermek pár hónap leforgása alatt irtózatosan megnyúlik, hangja mélyül, vagy éppen sipítozóvá válik, az eddig alattomban megbúvó nemi hormonok pedig úgy fortyognak benne, mint lecsó a fazékban. És ezek még csak a testi tünetek. De a világ is hirtelen más lesz körülötte. Minden felnőtt – s ez leginkább szüleire vonatkozik – kicsinyes és szürke, munkába, örök torzsalkodásokba belefásult teknős, a társadalom ezeréves konvenciók béklyójában döglődik, ráadásul a boroskóla is egyre drágább.

A kamaszkor lázadó életszemléletéről, hangulatvilágáról sokan alkottak maradandó értékű művet, említsük csak Musilt, Salingert, Ottlikot, Csáthot, Kosztolányit, vagy időben közelebbi példával élve, a pár évvel ezelőtt ismertté vált Benjamin Lebertet, a Crazy fiatal szerzőjét. És most itt van az állítólagos új tehetség is, Gerlóczy, alias Váczi Márton, aki önéletrajzi regényével, az Igazolt hiányzással nemrég került a figyelem középpontjába. S történt ez, talán nem véletlenül, épp az ünnepi könyvhét idején. Állítólagos tehetség, írom, mert állítják róla. „Hát ilyen nincs! Hihetetlen. Húsz éves. Na jó, huszonegy. És így ír! Honnan pattant elő? Honnan? Ilyen fegyverzetben?” – álmélkodik és kérdez elragadtatottan Jancsó Miklós a könyv fülszövegében (Nádasdy Ádám és Tarján Tamás kissé óvatosabban méltatnak). Talán nem is az a kérdés, hogy honnan pattant elő Gerlóczy Márton. Fontosabb, hogy mit hozott magával, képességei valóban szolgáltatnak-e okot ilyen mérvű töménezésre. A példaként említett írók és újsütetű szerzőnk között akad néhány különbség. Mondjuk az, hogy ők tudtak (és Lebert most is tud) írni. Visszafogottan, vérbeli rutinnal, az alkotói munkához szükséges távolságtartással. Gerlóczy még nem. Tanulnia kell a mesterséget. Pötyög, vagy nekibátorodva rohamra indul, mondatokkal, jelzőkkel csapdos ide-oda. Nem képes különválasztani mondanivalóját érzelmeitől. Amikor leírja: haragszom, valóban haragszik – ettől a szöveg helyenként anarchista kiáltványra emlékeztet. Mindemellett az Igazolt hiányzás tud szórakoztató is lenni. Gerlóczy erőssége a szituációk és helyszínek plasztikus megjelenítése. Könnyed mozdulatokkal vázol fel humoros jeleneteket, alakokat. Jellemrajzai életszerűek, hihetőek. Élvezhetetlenné akkor válik a regény, amikor mélyen szántó gondolatai közlésébe kezd. „Mert hozzávetőlegesen csak annyi közöm van ahhoz, hogy társadalmilag életképtelen vagyok, lettem, mint a tyúkoknak, akiket termesztenek, és futószalagon rabolják el a tojásaikat, amiből napi két darab elfogyasztása állítólag kiegyensúlyozottá tesz. Persze ha életképes lennék, ha annak születtem és formálódtam volna, nem lenne erőm ilyesmikkel foglalkozni, de nem, én béna vagyok, csak záptojást tojok, hogy földhöz vághassam és szagolhassam bűzét, mert a tápszer, ami miatt ilyet tojtam, nem kompatibilis a szervezetemmel, én tehetek róla”. Hát így, s tovább. A gondolatmenet további idézése (egyébként több oldalt tenne ki) hely híján nem lehetséges. Fiatalos düh, évezredek csiszolta közhelyek, esetlen, egymáshoz alig illeszkedő tagmondatok. Nem is ez a baj; írja az életét, aki tudja. Gerlóczy Márton eszközei még korához illően szegényesek. Áll az ifjú szerző, mérgesen rugdossa a szőnyeg bojtjait, száz meg száz társához hasonlóan. Ám egyszer csak jön valaki, s kiemeli őt közegéből, a magasba repíti. És GerLÓCZY óriás lesz – de nem a maga erejéből, sajnos.

Gerlóczy Márton: Igazolt hiányzás
Ulpius Kiadó, 327 old., 1980 Ft

Koncz Tamás

Ulpius-Ház Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum


Legelső hozzászólások a cikkhez:
kobold

#1

2004.06.09 14:56

Nincs utánpótlásigény... Koncz Tamásnak az a baja, hogy őt talán nem emelte senki ki a közegéből. Ha igazi közhelyekre vagy kíváncsi, olvass József Attilát, Arany Jánost. Ha néhol következetlen gondolatmenetet, olvass Kassákot (A ló meghal, a madarak kirepülnek).Ha olyat akarsz olvasni, ahol nincsenek elválasztva az érzelmek a gondolattól, nos...Petőfi. Ha csak mesét akarsz olvasni, olvass Garcia Márquezt. Ha többoldalas mondatokat, Hrabalt. Ha gyerekkort, olvass Mándyt. Ha nem akarsz utánpótlást, ha irigy vagy, Koncz Tamás, ha idegesít a zöld szín, ha te még nem rugdostad a szőnyeg bojtjait, ha még nem érezted a falat, a záptojást, és a varrógép és esernyő találkozását a boncasztalon, ha nem látod olyan kéknek a földet, mint egy narancs, és nem szereted a tablettából kiszopogatni a boroskólát, nos... ne olvasd a Gerlóczyt. Ne ajánld, mert az igazi kritikus így kezdi. Légy modern és tájékozott, irodalmi és magasról szaró.
[VÁLASZ]
csak1olvasó

#2

2004.06.09 15:42

Kobold! Miért vagy dühös? Nem olyan nagy baj, ha különböző a véleményünk valamiről, még ha az egy fiatal, próbálkozó író is. A legfontosabb, hogy sokan olvassák, ez megvalósult. Én nem vagyok kritikus, de véleményem azért van. Időnként remeknek érzem, aztán meg nem, de annyira tetszik, hogy a következőt is elolvassam. Biztos változni fog még, remélhetőleg jobb lesz. Ne azt védd akit-amit nem kell!
[VÁLASZ]
konyv

#3

2004.06.10 08:08

Tudjátok, nekem az a bajom a kritikusokkal, hogy mindenképpen porig akarják gyalázni az író könyvét. Fő feladatnak tekintik, hogy a sárba döngöljék az írót, hogy egy életre elvegyék kedvét a munkától.
Kritizálni könnyű. Fogjon tollat, és írjon egy jobb könyvet, tessék. Senki nem gátolja meg benne. Aztán majd megnézheti, milyen kritikát kap! Talán elgondolkozik a hozzászólásain!
[VÁLASZ]


  . . .

Az összes hozzászólás
megtekintése

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu