buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 25, kedd
Géza napja

Évfordulók:
1842: Karl May születése (Hohenstein-Ernstthal)
1983: Tennessee Williams halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Vízből mentett hegedű szólása
A moldvai magyarok néprajzához


2002.12.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Zelk Zoltán híres versének allegóriájával, a tűzbôl mentett hegedűrôl szól a moldvai gyűjtését bemutató könyv elôszavában Halász Péter, aki – végzettségére nézve agrármérnök – immár 30 éve rója, járja Moldva útjait. E sorok írója többek között neki is köszönheti, hogy láthatta és fényképezhette az „ô Moldváját”. Majd mindenütt jártam már a Kárpát-medencében, de Moldván csak mindig keresztülmentem. Pedig – nem új dolog ez! – nem érdemes rohanni, fôként nem Moldvában, ahol szinte „megállt az idô”. Ezért nekünk is meg kell állni egy-egy faluban, betérni a házakhoz, leülni és kérdezôsködni. Az sem új dolog, hogy a szociológusnak, a néprajzosnak, a népdalgyűjtônek, a nyelvésznek van itt mit kérdezni, és van kitôl kérdezni. A folytatás pedig, ez is ismert, már „hogyan”-tól függ. Ebben a méltó elôdök folytatója Halász Péter, aki a Honismeret c. folyóirat szerkesztôje.

A Bokrétába kötögetem vala című, csaknem ötödfélszáz tanulmánykötetének elsô írása 1973-ban jelent meg, s a moldvai magyarok kendermunkájával foglalkozik. A témák szerint csoportosított írások az Etelközben élô magyarok történetével kezdôdik. Külön fejezetben szól a szerzô a moldvai magyarok táji-etnikai és társadalmi tagozódásairól. A legbôségesebb rész a gazdálkodás című fejezet, de természetesen nem maradhat ki a népszokások bemutatása sem.

Ezek a „bokrétába szedegetett" írások nem vitatkoznak senkivel, egyszerűen tényeket közölnek. Fô feladatának azt tekinti Halász Péter, hogy a magyarság művelôdéstörténetének a csángók között élô, rendkívül archaikus, már csak legkeletibb népcsoportunknál megtalálható értékeit összegyűjtse, tôle telhetôen feldolgozza, és lehetôsége szerint eljuttassa a tudomány vérkeringésébe. Ezt a célt kívánja szolgálni ez a tanulmánykötet: „A tűzbôl mentett hegedű talán néhol elhaló, de szívünknek mégis kedves hangján szólnak tehát ezek az írások – írja a szerzô az elôszóban. A csodát idézi minden soruk. Azt a csodát, hogy egy magára hagyott, nemesség, polgárság, értelmiség nélküli népcsoport, velük és nyelvükkel, kultúrájukkal szemben ellenséges papok és tanítók kénye-kedvére hagyva, mind a mai napig megôrizte az egyetemes magyarság számára részben középkori, de mindenképpen több évszázados, hagyományos népi műveltségünk máshol már nem vagy csak sokkal töredékesebben fellelhetô elemeit.”

A kötetet átolvasva, egyet érthetünk a szerzôvel, hogy mindegyik tanulmány újabb kérdések tömegét veti fel, és további kutatási feladatok hosszú sorát jelöli ki.

 
 
 

Móser Zoltán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu