2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy abszurd idolról


2002.12.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kampó Igricnek hívják. Valószínűleg költő. Kevéssé behatárolható lény; egyesek tudni vélik, hogy, fantáziaszülte személy, a népmesék garabonciás diákjának urbánus változata. Mások szerint nagyon is élő, hús-vér ember. Ötven körüli férfi, aki könyvtárosként dolgozik Budapesten – állítólag többen látták a Sasadi úton, amint vállán fekete sporttáskával felszállt egy 139-es buszra. Eddig négy saját kötete jelent meg s az ötödik (a Magyar Műhely és a TEKIKAGYÜ gondozásában) Abszurd napszúrás címmel most készül betörni az irodalmi élet lengyelpiacára – ez a tény inkább létező voltát igazolja. Kampó költészete (szó)variációs játékokon alapul vagy inkább nyüzsög tőlük. Ahogy ő fogalmazott egy talán meg sem történt, másnapba nyúló borozás alkalmával: “mindez csak hadovapagoda”. Bár lehet, hogy ezt nem is ő mondta, hanem valóssá képzelt barátainak egyike, Dörmögő Derrida, esetleg Mord Bájrom (szintén költők, természetesen). Hadovából pagodát csak a legnagyobbak tudnak építeni. Könnyű, szétfoszló anyag ez, egyszerűen kipermetez a szájból és már el is lebeg valahova, leng, csillámlik a hadova (néha a recenzor is elenged egyet-egyet). Ezért is nagyszerű, hogy akad egy költő, aki rendszeresen kötetbe tuszkolja spontán agyfutamodásait.

Kampó Igric versei olykor már követhetetlenül is könnyedek, de nem unalmasak. Úgy asszociál, ahogy más levegőt vesz – szóval meglehetősen gyakran, ám szó-és mondatfüzéreiben mindig akad egy el(r)ejtett sor, ami úgy istenigazából szíven üti az embert. Ez aztán az irodalom! Kampó állandóan kísérletezik, gyurmázik a szavakkal s végül olyan verset csavarint belőlük, hogy még ő se ismerne rá, nem hogy az anyja. Leginkább két lábbal szereti felrúgni a konvenciókat, merész stílusa pedig sokakat zavarba ejt. Nem véletlenül fakadt ki így Pető Tóth Károly, esztéta az Abszurd napszúrással kapcsolatban: “Gondolom sokak ön(azonosság)érzetét sértené, ha éppen e könyvecs kapcsán pro és kontra magamra borítanám az aszfalt”. Kampó nyelvi leleményessége ugyanakkor ki nem apadó forrás lehetne minden szomjúhozó irodalmár számára. Lássuk csak a következő sorokat új könyvéből: “eladdig ladik ládikó / kén’ ha vón’ e sertepercet átillatló eperpálinkó / fekete fektebetűk / írógéprianás nagybani almabandázs / beh trükkszöl mibe törülkszöl / ha tülltülk szól tükröm-bürköm?”(idézet az Önös önősforrásolás és a cetlik című versből). Hát nem fantasztikus? Kampó Igric talán a Hesperidák aranyalmáit rágcsálja titokban, szavai attól lesznek ennyire mézesek s gondolatai ily’ magvasak. A költő azonban nem mindig kacagó bajazzo, tud – ha nem is akar – olyan szomorú is lenni, hogy verseit böngészve az ember ereiben megfagy a tréfa. Jól példázza ezt a Labil című mű alábbi részlete: “talán tényleg arra járok / de mit sem tudva róla / visszafordulok / továbbmegyek / örökre megmerevedek / s azt hogy arra jártam / csak akkor tudom már meg / mikor végérvényesen / visszafordultam / továbbmentem / megmerevedtem / talán nem járok arra sohasem / talán arra nincs is”. Mennyi szikár, megrendítő erejű kép. Elhagyatott gyártelepek, borostyánnal befutott öreg temetők jutnak az olvasó eszébe, és az hogy nem, innen nincs tovább. Furcsa borzongás bizsereg ilyenkor a hátban, a hajszálak, mintha mágneses erőknek engedelmeskednének, felmerednek, s a szájban csak gyűlik a nyál. Ez hát az alkotás és az alkotó ereje. A lét és nemlét határán kerengő Kampóé, aki lassan, de biztosan elvarázsol bennünket. Mi pedig kábultan olvassuk, vesszük az új csodát, a könyvet, ami ráadásul két mű egyben s a rajongók kedvéért – hiszen rajongók mindig akadnak – még a titokzatos szerző ifjúkori (úgy 150 évvel ezelőtti) arcképe is megtalálható benne.

 
 
 

Koncz Tamás

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu