buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kalandok kiadókkal


2002.12.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

1960-ban történt. Végsô kinevezésemet vártam egyetemi állásomban, sima ügy, gondoltam én is, barátaim is. De a „bizottság”, mindennek fons és origója, megneszelte, hogy a tanítás mellett, írok egy könyvet (ez lett magyar fordításban, Az értelmiség alkonya, Akadémiai Kiadó, 1996), tervezek egy másodikat, és álmaimban már zaklatott egy harmadik téma is. Ha ennyit ír, az a tanítása rovására megy, jelentették ki, nem is gondolván, hogy ellenkezôleg, mindez összeforr. Már készen volt a bizottság hogy megtagadja a véglegesítést, amikor nagy presztízsű kiadóm, Meridian Books, felháborodottan tiltakozott. De a döntést végül az tette pozitívvá, hogy egy néger történelem tanár – ez akkoriban ritka tünemény volt – kijelentette, hogy eddigi írásaimat átvizsgálta, semmi kivetni valót nem talált. A bizottság többi 22 tagja azonnal vele szavazott.

Ugyanez a könyv, 1961, Párizs. Szállodámban telefon vár Francois Erval-tól (aki magyar származású volt, Waller a neve), Gallimard kiadótól tesz ajánlatot egy francia fordításra. Harmadnap együtt ebédeltünk (a könyv szerzôdések természetes helye), némi rövidítést ajánlott, nem láttam akadályt: az Idées sorozat akkor világhírnek örvendett, százezres példányszámok, fordítások. Jó kedvűen álltam föl az ebédtôl, de másnap újabb telefon Erval-tól: Gallimard kiadó házi marxistája, Dionys Mascolo, megvétózta egy olyan mű kiadását, amely többek között, Marx-ellenes! Akkortájt még Gallimard sem vétózhatott meg egy kommunistát; Mascolo ítélete ellen nem volt apelláta.

La Gauche vue d’en face eredetiben franciául jelent meg, 1971-ben. Alapja egy cikkem volt, az Esprit-ben, a katolikus baloldal vezetô magazinjában, és azonnali olvasottságát annak köszönhette: baloldali folyóirat, amelyben a baloldal híres alakjait támadják, méghozzá filozófiai normák szerint. Indonéziában jártam azokban a napokban, mikor sürgöny érkezett szállodámba a párizsi Seuil kiadótól, szerzôdéssel a téma könyvméretű feldolgozására. A következô nyáron megismertem a Seuil fônökét, A. Flamant – a kivel barátságosan megegyeztünk, hogy véleményünk majd mindenben ellentétes! A könyv viszont azonnali siker lett. Hiába, a baloldali sajtó hatékony; két napig fotográfusok és újságírók adták egymásnak az ajtókilincset.

A könyv megjelent Németországban is, Klett-Cotta kiadónál. Számomra felemelô érzés volt, hogy Cotta Goethe barátja és kiadója volt, bár többet veszekedtek, mint az ember elvárná az olymposzi költôtôl (A hadiállapot természetes kiadó és szerzô között, egyiknek sem szabad ezt rossznéven venni). Die Linke beim Wort fenommen közel sem érte el a francia eredetijének sikerét: a német közönség és kritika kevésbé bátor és szókimondó. Sartre-ról szóló erôsen kritikai könyvemet ez a kiadó (Beck’sche Verlag, München) utasította vissza aki elôzôleg megjelentette az „Értelmiség alkonyát” – „Kampf und Untergang der Intellektuellen” cím alatt.

Említettem Jean-Paul Sartre-t. Könyvem róla angolul és franciául jelent meg (Sartre, ideologue of our time), a francia fordítást Maurice Bardéche végezte el. Az írási munkát megelôzôen legjobbnak találtam ha felkeresem azt az újságírót, Jean Cau-t, aki évekig volt Sartre titkára a Les Temps Modernes folyóiratnál, és így minden műhelytitkot ismert, nem beszélve a vipera-fészek erkölcsi állapotokról, amelyek a szerkesztôségben uralkodtak Simone de Beauvoir királynôsége alatt. Jean Cau maga is különös alak volt, egyszerű parasztcsalád fia, homoszexuális, finom, kulturált és érzékeny. Gyűlölte a szerkesztôket, külön és együtt; Sartre-nak nem bocsátotta meg hogy „elrabolta fiatal éveit” mielôtt kilépett a Les Temps Modernes szerkesztôségébôl. A belháború részleteirôl vég nélkül tudott mesélni. Arról is, hogy ki ugrott kinek az ágyába, egymást váltogatva. A történethez tartozik még, hogy évek múltán, a Boulevard Montpanasse-on sétálva egy délután, szemben találtam magam két aprónak mondható emberkével, egyik a másikat támogatta. Közelebb kerülve, felismertem a nemzedék rossz szellemét, a híres párt, Sartre-t és Beauvoir-t. Ebben az állapotban siralmasak voltak, apóka és anyóka. A múltukról nem is beszéljünk…

Nem illik feltételezni, hogy szerzô és kiadó nem lehet barát. Az elmélyült viták kiadóimmal kellemes atmoszférában folytak, a kézirat mindkettônket hipnotizálta, a megjelenendô könyv egy álomkép formájában tűnt fel. Az európai kiadó maga művelt ember volt, mellesleg író, ismerve mit jelent a siker elôszele – és a kudarc kínzószerszáma. A kiadói vendégszeretet díját Giovanni Volpe barátom érdemelte meg, római születésű és Rómába szerelmes. Élvezte mikor nemzetközi barátait összehívhatta néhány napra, római otthonába vagy Romanai birtokán, ahol megvette a Renaissance kényúr, Malatesta várkastélyát. Volpe ilyen alkalmakkor úgy viselkedett, mint Maecenas annak idején, az életet élvezô itáliai nagyúr. Rómában pedig a társaság az Inquizicio masszív nagytermében találkozott, nem messze – itt az olasz szarkazmus – Giordano Bruno kivégzési terén, a Campo di Fiorin. Itt volt akkor a legjobb vendéglô is – és Volpe a bort saját birtokáról hozatta.

Hát igen a könyvkiadó mesterség tulajdonképpen a művészetek egyik ága. Reméljük, hogy azzá válhat ismét.

 
 
 

Molnár Tamás

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu