buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„szeméthalmok alól előbújó csöpp virágok”


2005.05.31

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Most, hogy már olyan sokan nevezik magukat költőnek (rosszabb, hogy komolyan is gondolják), leszámoltam azzal a romantikus feltételezéssel (is), hogy a költők, írók másképp látják-tapasztalják a létet, a nyelvben való létezés ajándéka alázatra készteti őket (s nem piti megalázkodásra a díjak, érvényesülés reményében, hovatovább a mindennapi betevő érdekében), s felelősségre az alkotásban. Tehát már nem hiszem, hogy József Attila, Németh László, Kormos István, Csoóri Sándor, Nagy Gáspár vagy éppen Tóth Erzsébet esszéi attól ragadnak magukkal, hogy alkotóként mások.

Mert Tóth Erzsébet szavaival élve „Ma már nem / használnak ilyen szavakat” (Kisasszony hava) sem. Úgy gondolom, amikor az „emelt szintű” érettségi egy lazább IQ-teszt szintjét sem súrolja, ki vagyunk éhezve az olvasottságra, műveltségre, az intellektus megnyilatkozására. Tóth Erzsébet eszszéi – verseihez hasonlóan – széleskörű műveltségről, érzékeny olvasatokról tesznek tanúbizonyságot.

Fellelhetjük meghatározó – tudom, divatja múltan lényegünkbe vágó – olvasmányaink nyomait, Camus, József Attila, Czeslaw Milosz, Virginia Woolf, Sylvia Plath, Jékely Zoltán, Nemes Nagy Ágnes, Ágh István, Tandori Dezső, Tőzsér Árpád, Csoóri Sándor vagy Weöres Sándor műveiről olvasva. De szembesülhetünk a mindennapi létünk minőségét fenyegető jelenségekkel is Tar Sándor, Serfőző Simon, József Attila vagy az Indiából hazatérő barát szavai kapcsán.

„Utoljára a Kis Hercegnek hittem el, hogy felelősséget érez a rózsájáért” írja Márai Kassai őrjárata kapcsán. Ez a leleplező őszinteség, feltárás és feltárulkozás is vonz még olvasóként. Ezek a mondatok szavaznak bizalmat szerzőjüknek; értelmezéseinek vallomásos tere szembesít, s benne otthonra lelhetünk önmagunkban. Ezért is tartozik a számomra legkedveltebbek közé Tóth Erzsébet írásainak gyűjteményéből a kötet nyitó és záró esszéje. Méltán foglalják keretbe – az amúgy remekül szerkesztett, lényeges folyamatokat feltáró – írásfüzért. A Vajon arányos-e most hozzá minden, ami van? Már a Forrásbeli közléskor is magára vonzotta figyelmemet. Az olyan kitételek okán, mint „Száz évvel József Attila születése és hatvanhárommal halála után kijelenthető, hogy az arányokat tekintve semmi nem változott.”, „Amióta az eszemet tudom, nekem minden év József Attila-év.” vagy a korai Illyés-élmény József Attila viszonylatában, s később, műveit megismerve, s még sorolhatnám.

Szerzői vallomása szerint, Camus írásaiban azt szereti, ahogy a nap átsüt a sorokon. Tóth Erzsébet esszéiben a nap ugyanolyan leleplezően, egyben lelket melengetően világítja meg a szeretetet, mint a szemetet, mocskot a maga ellentmondásosságában, de nem összemosva őket. Ebben a dekonstruktív el-különbözésben jól esik a személyes hangvétel, az érintettség – amely mellett az olvasatok korántsem maradnak az emocionális közlemények szintjén –, elidőzni ezekkel az írásokkal megállásra késztet a rohanásban, elmélyülésre, számvetésre. Mondjuk, hogy „Boldog vagyok: gyermek a lelkem” (József Attila: Március) vagy „Ember vagyok, így vagyok nevetséges” (ugyanő, Le vagyok győzve), esetleg mindkettő, egyik sem? Az bizonyos, hogy „Lassan mindent elvehetnek tőlünk, de költőinket nem vehetik el. A nemzet közös ihlet. Ezt is József Attila fogalmazta meg Bartók Béla kapcsán. Tudatosítani kell, hogy veszélyben van közös ihletünk, ahogy minden magára valamit is adó nép már tudatosítja magában a veszélyt és hathatósan tesz is ellene. A globalizáció arra is jó, hogy az egészséges nemzettudatú népek veszélyérzetét riadóztassa. Vannak köztünk is emberek, akik antennával járnak, figyeljünk rájuk.”... (Vajon arányos-e most hozzá minden, ami van?)

Tóth Erzsébet: Camus napsütése
Felsőmagyarország Kiadó
2000 Ft

 
 
 

Ekler Andrea

Felsőmagyarország Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu