buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Bolond Istók, a bölcs félkegyelmű


2005.05.31

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Molnár Miklósról a következő gyorskép olvasható a kilencvenvalahányban osztott Soros-ösztöndíjak szerzői felsorolásában: „MM a modern magyar próza legerőteljesebb deviánsa, kitűnő nyelvjátékos. A 1985-ben megjelent Processzusok című szöveggyűjteménnyel egyszerre sikerült maga ellen hangolnia mind a politikai, mind az irodalmi közízlést. Vérbeli destruktőr, ugyanakkor bölcseletileg is, poétikailag is roppantul felkészült író. Ő magyarította Derrida Grammatológia című munkáját.” Már ennyi is elegendő volna, aki nem ismeri, felkapja a fejét, rámozduljon az első elérhető könyvére.
Ami nem szerepel a pillanatképen: ’65-ben kétrendbeli államrend elleni izgatásért, majd 70-ben tiltott határátlépési kísérletért becsukja a Kádár-rendszer. Nyolcvanöttől beindul a szekér.

Díjak, ösztöndíjak, meghívások, megbízások 2002-ig. 2001-ben belekeveredik a politikába, ami írónak soha nem tesz jót. Minthogy az író általában nem politikusi szerkezet, az írónak nincs vértje, fegyverzete a politikusi modorban bonyolódó helyi háborúkban, Molnár is vesztesként vonul le a mezőről. A vesztes sérül, a vesztesnek nehéz. Ebből az élethelyzetből - több kiadatlan dolgozata közül – érkezik 2005-ben a Bolond Istók bölcsessége című példázatgyűjtemény. Vélhetőleg a kötetben meg nem jelent, de folyóiratokban részleteiben olvasható Bolond Istók életiratai regény filozófiai eszenciájaként, megelőzve azt.

Bolond Istók minden irodalomban él. Megél. Hol népi hős, hol a király udvari bolondja, hol telivér csibész, vagy švejki debatter, de nem túlzás előképnek tekinteni az okos portások, katonák és fogadósok közt masírozó Don Quijote és Sancho Panza dialógjait. A paradoxon – a bölcs félkegyelmű - végigzúg a magyar Bolond Istókon is. Arany Istókja komor és elveszett, Petőfié a reményteli jövendőből építkezik, a pillanat sokszínű örömeit működteti új házasként (ami érthető). Weöresé hegytetőről látja a világot, aki a távolságtartás derűjében látja a kor bolondistóki figuráját.

A Molnár Miklós építette Bolond Istók minden porcikájában más. Nem versfolyam, nem regény, hanem sziporkázó filozófiai hátterű és áthallású kistörténetek sorozata. Az olvasó első gondolata az, hogy miért. Miért pocsékolja ötleteit az író? Talán a környezet akadályozza, kórházban van, sokat utazik, netán hajléktalan éppen. Ez vicc volt, mert bár meghökkentő, hogy egy írót kilakoltassanak, ha belegondolunk a két világháború közti békeévekre, a nyomor és az irodalmár nem kifejezetten antagonisztikus kettős. Majd megszokjuk szépen ezt is. Ha az olvasó nyomorog, aki egy egészséges országban eltartja az írót, amíg nem elviselhetetlen zseni, amíg nem formabont, addig a beteg ország nem tartja el.

A kötetről lemarad az indíttatás, azazhogy „szufi példázatok”. Talán nem elég közismert meghatározás, hogy hívószó lehessen, a sima Bolond Istók cím talán mégis előbb eladja a kötetet. De persze más megfontolása is lehet annak, hogy lemaradt. Két ezt a feltételezést értelmező idézet azonnal. Hamvas Béla azt mondja: „Írók, költők, színészek, »önmegvalósító« művészek – vagyis mindazok, akik a másodlagos énjükből élnek – úgyszólván hivatalból süketek a szufi hangra.” Talán a következő bűbájos történettel világítható meg leginkább, mi is volna a szufi:

„Szíve választottja ajtajához járul a férfi, és kopogtat. Megkérdi egy hang: – Ki az? – Én – feleli a férfi. A hang válaszol: – Itt nincs hely én és te számára! – Az ajtó zárva marad. Esztendőnyi magány és megpróbáltatás múltán a férfi visszatér, megint bezörget. Kérdi a belső hang: – Ki az? – Te – válaszol a férfi. Az ajtó kitárul előtte.” A szufi szellem embersége, közlekedése magyarázhatatlanul, irigylésre méltó.

Molnár könyve hasonló (és más) hangulatokra épített kicsi és a kicsinél is kisebb történetecskék gyöngyfűzére. Az ember bárhol nyitja, mindenütt jókedve lesz tőle, mert látja, az emberi elme képes rá, hogy tizenöt sorban hármat csavarjon a szimpla adomán. Látja, mindig van legalább egy jó válasz.

Molnár Miklós: Bolond Istók bölcsessége
Magyar Nyugat Könyvkiadó
262 oldal, 2200 Ft

 
 
 

Onagy Zoltán

Magyar Nyugat Könyvkiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu