buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Álmok a rettenetben


2005.05.31

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Szenvedésről, álomról – a 20. századról szól ez a költői látomásos, visszafogott, mégis szenvedélyesen fájdalmas, szeretettel megírt könyv. Mese? Mese, amit a világ diktált az elmúlt században, amely bővelkedett az élet és a szépség elleni gaztettekben. Gyűlölet uralkodott a Földön, és fekete fellege alól csakis az álmok óráiba lehetett menekülni.

Földváry Györgyi megteremtett – vagy kiemelt – a szenvedők sokaságából egy kislányt, a gyermeket, aki mit sem tudhat a felnőttek barbárságáról, de egyszer csak a sötét erők karmai közé kerül szüleivel együtt. Apja, anyja elvész mellőle, mert elszakítják tőlük, s még szerencse, hogy meghagyják az életét. Munkatáborba kerülnek mind, ahol vagy a megsemmisülés, vagy a kemény rabszolgamunka vár rájuk. Katonák parancsszavára kell tenni mindent. A kislány, aki még alig látott valamit a világból, ez a gyengéd lélek szögesdrótok mögül emlékezhet csupán az otthon békéjére, a Kapu, ami mögé beterelték őket, a félelmetes Kapu elzárt előle mindent, amit szeretett. És a durva priccsen, ahol a fárasztó nap után végre rövid időre lehajthatja fejét, felidézi álmában a múltat, és az álom kegyes – valamiféle csodás létbe viszi minden éjjel.

A nappal borzalmai, rettegései ilyenkor eltűnnek, és tavaszi mezők tárulnak a kislány elé, ahol meghempergőzhet a harmatos fűben, ahol apjával is találkozhat, hogy újra boldog legyen. De jön a kíméletlen reggel. Csakhogy szerencsére véget ér a nap, és ő megint elszállhat egy másik birodalomba, erdő mélyére, rókák mesebeli tájaira. Máskor álmában újra biciklizni tanítja az apja, de eljut a tenger tündérének a hullámok mélyi országába is, hogy kibírhassa a másnap ismét rája váró szörnyűségek nappalát, a Kapu mögé terelt életet. Könyörög a tavasznak, a télnek, a nyárnak, hogy tárják ki varázserejükkel a Kaput, de csak az éji vigaszok maradnak. A hegyekből Fátyol-emberek jönnek elő, hogy a földiek helyett hozzanak jóságot. Előjönnek, amikor valami nagy baj van a világban, társul hívják cselekedeteikhez az embereket. Így telik a kislány ideje a gonoszság évében.

Nappal keserves munka, de a sötétben, a priccs kemény deszkáin a sejtelmes álom. Vízi királynő várja levélestélyiben, buborékliften jut le hozzá, a szépség marasztalná de a kislány nem maradhat. Fel kell mennie a fönti létbe, mert harcolnia kell a megromlott világ ellen. Jönnek, jönnek a megmentő álmok, hogy elviselhesse a perverz katonák megalázó viselkedéseit, hogy bírja a testet gyötrő munkát. Az árvaságot. A bezártságot. A halál közelségét. Aztán egy napon madárcsicsergést hall a szögesdrót mögött. Egy veréb szállt be, egy szürke kis veréb! A remény! Mert ha a Kapu résein bejutott a halál táborába a madár, ki is juthat onnan, ahogy majd egykor ő is! Majd kitárul a Kapu!

Majd újra lesz rendes élet! És egyszer valóban kitárul, és másféle katonák jönnek, szabadító katonák…

A keserves tábori lét érzékletes ábrázolását, s közben a mesék ellengő, költészetté emelt látomásait Gyurkovics Gertrud akvarelljei teszik még plasztikusabbá. A különös technikával, egyedülállóan eredeti tehetséggel megrajzolt, színekbe futtatott illusztrációk teljes értékű kiegészítői a megrendítő és felemelő történetnek. A felnőttek elrontott világát álmaiban helyrebillenteni akaró kislány szemével láthatjuk a szöveg és a képek harmonizációjában ezt a gyerekeknek írott, de általában mindenkihez szóló történetet. Gyurkovics Tibor Buchenwaldi út című megrendítő verse, mely így kezdődik: Anyám, ne engedd el kezem, / én rab vagyok, te meg csak árnyék… – a könyv bevezetője.

A kapu mögött gyönyörű kivitelű könyvet a XX. Század Intézet bocsájtja útjára az idei könyvhéten.

 
 
 

Szakonyi Károly

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu