buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Boldog békeidők


2005.05.31

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Boldog békeidők, régi szép idők – ha tetszik, schöne alte Zeiten –, midőn még Árkádia langy lankáinak érzülete lengte be a világot, s távolt állt tőle a korunkra jellemző törtetés, hajsza, kíméletlenség, elmét és lelket bénító zaj. Így volt? Biztosan nem, hiszen minden kor a régi szép időkhöz mérve sajnálja önmagát, amint a nagyvárosi ember is a békés, nyugodt, egészséges falusi élet iránt érez nosztalgiát. Az viszont már egészen más választ hoz, vajon szeretne-e reggelente békés, nyugodt, egészséges gémeskútnál mosakodni, és esténként a tyúkokkal térni nyugovóra.

A karcsú, elegáns kötetben képes üdvözlőkártyákból, levelezőlapokból, reklámcédulákból, nyomtatványokból összeállított válogatás ad ízelítőt, pontosabban mutat egy sajátos szeletet a kor – Magyarország kétségkívül egyik legfényesebb korszaka – hangulatából. Magyarázó szöveg alig kíséri a képeket, az öszszeállító reánk bízza, hogy értsük azok üzenetét, s amit a korból felidéznek.

Érdekes, bájos némafilm, olykor pikáns, olykor a mai ízléssel nézve édeskés vagy éppen giccses képekkel, jelenetekkel. Ezek gyakorta meg is szólalnak: feliratokat, a készítőik üzeneteit látjuk rajtuk, vagy éppen a küldőik kézzel reájuk írt mondandóit böngészhetjük, nemritkán kortörténeti érdekességekként.

Mondanunk sem kell, hogy az így elénk táruló kép egyáltalán nem teljes, nem ad igazi áttekintést - nem jobban, mint egy színes csokor a rétről, ahol szedték. Dőreség is lenne ezt várnunk tőle. Amit joggal várhatunk, azt bőkezűen megadja: betekintést abba, hogyan és miket üzengettek egymásnak nyilvánosan akkor az emberek, hogy működött a reklám, s valamelyest még abba is, hogy hogyan nézett ki itt akkoriban a világ.

Szinte minden darab érdekes így vagy úgy, tehát tallózgassunk. Látképek: egy szecessziós stílusú szép kis üvegépület, „Lénárt Anna Deák-téri halcsarnoka”; a Párizsi Áruház mai szemmel is impozáns belső tere, és egy felülnézeti kép annak „hírneves” tetőteraszáról, amelyen a magyarázó szöveg elmondásában tavasztól őszig sétány és látványos, nagy forgalmú vendéglő, télen korcsolyapálya volt; üzletportálok és bolt belsők fényképei; hortobágyi nagy vásár fényképe Komáromi papírkereskedésének (Debrecen) kiadásában; üdvözlet Técsőről: „a Kossuth-téri edény placz”; gainai leány vásár - román felirattal is; ünnepély a Margitszigeten; Budapest, lóversenytér; Ős-Budavára; Angol Park, az elvarázsolt kastély; homlokzatok: Royal Orfeum és Cabaret (operette és 16 attrakció!!), Népopera, Király-színház, Vigadó; Narten György féle Első magyar Villamos színház; budapesti Varietészínház (naponta bohózatok operettek!!); Nyári színház Hódmező Vásárhelyen; Színház Orosházán; siófoki Színkör.

Életképek: Nyári korcsolyázás a dobsinai jégbarlangban; üdvözlet Gyopárosfürdőről; balatoni fürdőzés, csónakázás; szanatóriumi képek; katonai jelenetek; pesti fiáker a Népligetben; Maurer nyaraló a villamos kocsival, Tátrafüred.

Fényképek: alakok, arcok, öltözékek, pózok, jelenetek. Ízeket, hangulatokat érzünk rajtuk. Meglepő újdonsággal nem szolgálnak, és nyilvánvalóan idealizált szemelvények, de érdekes nézegetni őket.

Hírességek fényképei. Blaha Lujza, Márkus Emma, Fedák Sári Küry Klára primadonnák; Fischer János-féle leghíresebb fiu-zenekar; Szt. Lukács-fürdő Symphonia-kara Budapest; Czája József magyar (birkózó) világbajnok; gróf Tisza István; Gr. Andrássy Gyula, Gróf Zichy Géza; Schratt Katalin; Auguszta főhercegnő gyermekeivel; a Habsburg család a világháború kitörésének emlékére kiadott képeslapon; és egy igazán ritkán megjelenített foglalkozás: „Üdvözlet Faddról” felirattal (?) Bali Mihály m. kir. itéletvégrehajtó.

Tematikus üdvözlőlapok fényképekkel, grafikákkal, karikatúrákkal, pátosszal, humorral, nem kevés szelíd giccsel, ünnepnapokra, újévre, variációkkal a „hit, remény, szeretet” témára, nótaszövegekre, humorosnak vagy éppen pikánsnak szánt jelenetekre. Megjelenik rajtuk a modern technika is: vasút, repülés, s kőkorszaki csúcstechnikaként gramofonon lejátszható képeslap. Erényes kor (?): egy kis kommentár szerint a hiányos öltözetű hölgyeket bemutató levelezőlapokat többnyire barátoknak adták ajándékként, vagy a levéltárcájukból mutogatták.

Kereskedelmi reklámok képeslapokon: Zwack J. és Társai likőrgyár Budapesten; PURGO az új ideális hashajtó, óvakodjunk az utánzatoktól; Attila kerékpárok! a világ legtökéletesebb gyártmánya; Saját gyártmányú sírkövek nagy választékban ZUPÁN JÓZSEF, sírkőjavítások elfogadtatnak a legjutányosabb árban; Höfer Adolf szerpentinkő esztergályos, Vasmegye, Európai különlegesség!; és egy sokat sejttető színes grafikán Maison Frida, IV. Magyar utcza 29, amelyről kissé meglepődve véljük gyanítani, minő műintézetet is reklámozhatott.

Boldog békeidők. Képes üdvözlőlapok 1890–1914.
Szerk.: Botos János, Vértes Róbert
Corvina Kiadó
278 old., 6980 Ft

 
 
 

dr. Osman Péter

Corvina Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu