buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 20, kedd
István napja

Évfordulók:
1901: Salvatore Quasimodo születése (Modica)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A DNS vajdasági nemzedéke


2005.05.31

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Fiatal prózaírók antológiáját tartja a kezében az olvasó. Beke Ottó, Deissinger Ákos és Samu János Vilmos nem jelentkezett még önálló kötettel. Azonos korosztályhoz tartoznak: a húszon már túl, de még jóval a harmincon innen, s máris nemzedékként emlegetik őket. Közösen indítottak irodalmi folyóiratot nemrégiben DNS címmel, amelynek ez idáig három száma jelent, s nyugodtan mondhatjuk, hogy a vajdasági magyar irodalmi élet állóvizében az utóbbi néhány évben ez volt talán az egyetlen olyan esemény, amely feljogosít bennünket a bizakodásra: talán még megállítható a véglegesnek hitt hanyatlás. Ennek nemcsak fiatal koruk és tehetségük, irodalomelméleti gyökerű világképük és tudatosságuk a biztosítéka, hanem kitartásuk is: rendszeresen publikálnak az egyik legtekintélyesebbnek számító irodalmi orgánum, a Magyar Szó Kilátó című irodalmi mellékletének hasábjain is.
 

Beke Ottó könnyeden, magával ragadóan fogalmaz, mondatai sodróak. Írói hatásának hátterében, amint a kötet egyik legjobb novellájának címe is elárulja, a variációs készség áll. Amint a festők készítik akttanulmányaikat, ő is akttanulmányt készít, íróit. Kezdetben azt hihetnénk, mondatai csupán a gondolat variációi lesznek, majd kiderül az ismétlés, a fokozás következtében, hogy egy könyvet figyel meg, amely lassanként áttűnik valami másba, gondolhatnánk, egy nő gerincét vizsgálja, de nem, kutyáról van szó. A hangutánzó szavak beiktatásával végül kibomlik egy érzékletes, szubtilis költői leírás, csupa fényből és árnyékból, zizzenésből és mozzanatból, amely azért lehet olvasójának igazán izgalmas, mert keletkezése közben figyelhette meg. Ugyanígy dicsérhető az Egy pánikbeteg jegyzetei című szövege is, amelyben külön történik meg a hangok leírása, majd külön a látványé, a fényé, végül az érzéseké, mintha valójában nem is létezne közöttük ok-okozati összefüggés, miközben variálja a szavakat, játszik a nyelvvel, s vannak eredetien találó szavai is, mint amilyen a fájdalomszag. Beke Ottó megfigyelései alaposak, és a megfigyelt világot pontosan, részletről részletre rögzíti, látszólag nem tesz mást, mint leírja a maga körül látottakat.

Deissinger Ákos térben is jól körülhatárolt világot teremt, megnevezi azokat a vajdasági falvakat, amelyekben történetei játszódnak: Padét, Adát, Moholt, Szajánt említi név szerint. Írói hatásának következtében azonban a falvak önálló életet kezdenek élni, sokkal eldugottabbaknak és szerencsétlenebbeknek tűnnek, mint valójában. A mágikus realizmus jellegzetesen vajdasági eszköztárával dolgozik. A futballista, a tollszedő szerb és magyar cigány, a moholi kísértet, a falusi buddhista olyan figurák, amelyek hozzájárulnak teremtett világának kialakításához, eredetivé tételéhez. Szövegeiben már nemcsak a történet visszahódításáról van szó, hanem a modern anekdota nyer új kifejezésformát. A szövegek sorának komponáltságát a motívumok, oda-vissza utalások erősítik. Deissinger Ákos figurái és motívumai derűt árasztanak. „De azért jó, ha használjuk is egy kicsikét azt, amink van, és nemcsak úgy lesz tropa, mint a kínai csatlakozó” – mondja például, s ebből is kitetszik, hogy nyelvhasználatában keverednek a régies kifejezések a mai szlenggel. A történet viszszahódításáról van szó, egyenesen a modern anekdota nyer új kifejezésformát. Megvillantja a valóságot, amelyet jól ismer, ezért megmutatja abszurd jellegét is, ugyanakkor átemeli a költőiség szférájába, furcsa, elkülöníthetetlen szurrogátumaként valóságnak és fantáziának.

Samu János Vilmos közöttük a legbonyolultabb személyiség. Egy másfajta szöveghagyomány nyomán (többek között) Dionüszosznak, a termékenység és a bor istenének álarca mögé rejtőzik, hogy kifejezze mába indikált létérzését. A görög mitológiát választotta szövegvilágának keretéül, ám ez nem azt jelenti, hogy más tudattartalmakat fejezne ki, mint kortársai. A még eddig ki nem mondott érzések után kutat, azok között is a szenvedély foglalkoztatja elemi erővel, ő „bonyolult-körmönfont” módon, hatalmas ívű, jelzős szerkezetekkel és hasonlatokkal megtűzdelt körmondatokban beszél.

Szinte tobzódik az írásban, kedvét leli a metaforazuhatagok megalkotásában, melyeknek konzekvens bölcseleti hátteret biztosít. Leírásai hatalmassá növő, látomásos képekben teljesednek ki. Erudíció és tapasztalat, megélt és elképzelt jelenetek keverednek az antik világ álcája mögött, de közben mindvégig tudjuk, ez a Dionüszosz nemcsak isten, hanem mai hős is, a narrátor leplezett énje sejlik fel mögötte. Ami pedig vele, magával történik közben, annak igazán nagy mestere, mert mindig felfedezhető az enigmatikus cselekményvezetés, ami minden esetben a szöveg megírásának központi gondolata felé visz.

Három egyéni, egymástól markánsan elkülönülő szövegvilág bontakozik ki előttünk. Az írások között nincs ugyan lényegi hasonlóság, a kötet mégsem pusztán lapok egymás mellé állított sorát teszi ki. A szövegek irodalmi előképeikkel – és helyenként egymással is – izgalmas párbeszédet folytatnak.

Beke Ottó–Deissinger Ákos–Samu János Vilmos:
A háromlövetűség dicsérete
zEtna Kiadó
1200 Ft

 
 
 

Toldi Éva
irodalomtörténész, a belgrádi Tankönyvkiadó kiadói szerkesztõje

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu