buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 16, hétfo
Etelka és Aletta napja

Évfordulók:
1859: Wilhelm Grimm halála
1883: Kós Károly születése (Temesvár)
1991: Vas István halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Foci mese


2008.03.27

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Akit nem érdekel a foci, vagy akár egyáltalán a sport mai világa, nehogy emiatt kihagyja ezt a könyvet! Messze nem a játéktéren zajló történésekrõl szól, mégcsak nem is arról, ami sportnak nevezhetõ a fociban, hanem a világról, amelyben élünk, ha tetszik, ha nem, és amelyet ezért meg is kell értenünk – ha tetszik, ha nem, amit látunk. Kényes témák helyenként borotvaéles szociológiai elemzései a javából – mindaz, amit a fociról mond, valójában csak egy sajátos tükör, amely felnagyít, és ezzel láthatóbbá tesz meghatározó jelentõségû összefüggéseket az egyes társadalmak, s velük végsõ soron az egész mai globális életterünk mûködésében.

Ha Shakespeare ezt megélhette, és megírhatta volna: ma aréna az egész világ, és boldog, aki eldöntheti, akar-e inkább kívül maradni a dolgok durvábbján. Errõl az arénáról, annak különbözõ országokbeli, helyi változatairól és mûködésérõl ad itt figyelemre méltó látleleteket Foer. Elemzõi felkészültsége is megvan ehhez, hiszen mestersége szerint politikai újságíró, és bal-közép, liberális irányultságú, amerikai politikai folyóirat szerkesztõje (annál meglepõbb, hogy amit itt a közönség egy fontos szegmensérõl, a lumpenproletariátusról olvashatunk, az bizony szarvashibának tûnik.) Mûve a focihoz kapcsolódó, és még inkább az annak ürügyén mûvelhetõ cirkusz közösségalkotó és -formáló erejérõl szól. E sport ebben valóban csak ürügy, ám annak halálosan hatásos. És másfajta, halálosabb cirkusz ez, mint amilyenek rendezésével vásárolták hajdan Rómában a szavazókat.
Foer maga is beszél arról, hogy az ember alapvetõ vágya tartozni egy csoporthoz, közösséghez.

Voltaképpen nagy része annak, ami itt a fociról szól, e körül forog. A közösséghez tartozás több mint spirituális igény – nagyon is gyakorlatias szükséglet. Az erõ és a biztonság érzetét adja, s az embernek ma erre minden korábbinál nagyobb szüksége van az élet arénájában, a világ szorításában, s ezt minden eddiginél jobban érzi is. A hagyományos közösségeket azonban a kötõanyagukat adó értékrendjükkel egyetemben felmorzsolta a kor, ezért új kötõdéseket kell találnia. Mi is lehetne ebben lelkesítõbb, erõt adóbb, mint az a hatalmas kórus, amelybe belesimulhat, s amely uniszónóban hirdeti az értékeit, biztatja önmagát és az övéit, harcol az Ügyért, és ezt erõsítõ ellenpontként, végsõ soron a saját önmeghatározásaként támadja az ellenfelet. A kritikus kérdés itt az Ügy mibenléte, a foci – pontosabban a körülötte kelthetõ mozgalmak és cirkuszok – pedig a tömegeket mozgató politizálás hatékony, nemegyszer brutális felerõsítése más eszközökkel. A könyvnek már az elején eljutunk erre a következtetésre, s több példát is kapunk benne arra, hogyan használják ezt fel a nagypolitika boszorkánymesterei a maguk céljaira. Felsõfokú tankönyvbe illõ példa erre, ahogyan a sikeres populáris politizálás nagymestere, az olasz Berlusconi használja a focit a hatalom megszerzésére és erõsítésére, és nagyjában egészében hasonló értékû az itt sorakozó másik kilenc esettanulmány is, a világunk jelentõs részét átfogó kitekintésükkel. Micsoda maxima például Brazíliából, hogy „Lop, de épít is” (s milyen boldog a társadalom, amelynek ez csak távoli egzotikum!)

Közülük egy lóg ki valamelyest, részben az idõkeretével, részben az inhomogenitásával: amelyik a 20. század egyik legbonyolultabb, különösen ellentmondásos problémájával, a zsidókérdéssel küszködik. S a többieknél kevésbé árnyaltabbnak érzõdik a kép arról, milyen szerepet játszik a foci, s még inkább a hozzá kötõdõ viselkedés a mai Iránban, abban a küzdelemben, amelyet a szekularizáció, és az azt erõltetõ, ugyanakkor a maga térnyerésére kihasználó globalizáció hívei, másrészt pedig az iszlám identitás visszaállítására, és a hatalom ilyeténként való megragadására törõk vívnak egymással. A maga módján ez is sokat elmond: valószínû, hogy a társadalmat feszítõ problémák mélyebbek, mint ameddig a foci fókusza lehatol.

A „foci” révén járunk rendezetten szélsõséges szurkolók között a hatalmi ambíciói bukásától zilált Szerbiában; egymásnak feszülõ brit protestánsok és katolikusok között Glasgowban és Belfastban. Láthatjuk futballhuligánok megdicsõülését, s ennek nagyüzemi értékesítését Angliában, és – Oh! irgalom atyja, ne hagyj el – huligán-tanácsadásra szakosodott veteránokat.

A többit tessék elolvasni. Érdemes.

Franklin Foer: A világ fociszemmel
A labdarúgás, mint korunk jelenségeinek magyarázata
HVG Könyvek, 2008
238 oldal, 3500 Ft

 
 
 

dr. Osman Péter

HVG Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu