buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Körmagyar


2008.03.27

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Mélységes mély a múltnak kútja – írja Thomas Mann József és testvérei címû hatalmas regényének bevezetéseként. De nem csak mélységesen mély, hanem tele van titkokkal is – tehetnénk hozzá. Titkokkal, melyek csak annyiban titkok, hogy bár – jobb esetben – mindnyájunknak tudomásunk van róluk, azért mégiscsak rejtélyként mutatkoznak meg elõttünk, lehetõséget adva arra, hogy ismerõiként akár két táborra szakadjunk és visszatérõen vitatkozzunk róluk. A magyar múlt ugyanily mély, s ugyanilyen mértékben van tele kérdésekkel, megoldatlannak tûnõ eseményekkel, melyek egymás kezét fogva táncolják végig az itt élõ nép ezer évét. Bánó Attilától az Athenaeum gondozásában Rejtélyek a magyar múltból címmel tavaly jelent meg egy a titkokat újra megszólaltató ismeretterjesztõ történelmi munka.

Dicsõséges és rettegett, fájdalmas és tanulságos eseményekkel terhes ez a történelem. Miért került be a római egyház Mindenszentek litániájába a közismert „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket” könyörgése (mely egészen 1965-ig fennmaradt a litánia német szövegében)? Milyen szerepet játszott a gróf Drakula figurájának mintát adó Vlad Tepes a magyar történetben? Milyen intrikák álltak Mátyás özvegyének és II. Ulászló házasságának hátterében? Ki volt valójában Dózsa György? Miért csukta börtönbe fiát egy magyar fõúr a tizenhetedik században? Csakugyan egy vadkan sebezte halálra Zrínyi Miklóst? Hogyan „támadt fel” egy huszárkapitány a zentai ütközetben történt eleste után tizenegy évvel? Mi módon lett udvarhû fõúrból Rákóczi tábornoka és a szatmári béke megkötõje Ká-rolyi Sándor? Hogyan lehet emlékezni egy nagy formátumú emberre úgy, hogy életmûvének lényege ne szólaljon meg? Sorjáznak a kérdések a könyv olvastán. Kisebb és nagyobb jelentõségû és ismertségû események kerülnek az olvasó szeme elé, elgondolkodtatván õt arról, hogy mennyi minden fordult meg az idõ során kisebb és nagyobb jellemek fölléptével. Hiszen – ez is közhely – a történelmet is emberek alakítják, a maguk személyiségének nyomát hagyva az eseményeken s az idõn. Úgy tûnik azonban, hogy a számunkra közismert eseményeknek is vannak még ismeretlen oldalai.

Élvezetes, olvasmányos stílusban mutatja be Bánó Attila a kiemelt (kiszemelt) történeteket, s a bemutatott tizenhárom (mily titokzatos ez a szám is) esemény tényleg mintha egymásnak nyújtana kezet, s fogná át a magyar történelmet a kezdetektõl a huszadik század elejéig (az utolsó tárgyalt eset a nagyszorgalmú történész Thaly Kálmáné). De e történetek tanulságaik és az utókor hozzájuk való viszonyulásának felvillantása révén a jelenbe érnek. Nem szaktudományos könyvrõl van szó, az illusztrációk sem mindig a tárgyalt korba visznek vissza sokszor, hanem inkább az emlékezõ utókor gesztusát jelenítik meg, s pontosan emiatt nagyon alkalmas a múlt iránt való érdeklõdés felkeltésére – fõképp fiataloknak, de a történelmi furcsaságok iránt érdeklõdõ felnõttek számára is.

Bánó Attila: Rejtélyek a magyar múltból
Athenaeum Kiadó, 2007
3990 Ft

 
 
 

Athenaeum 2000 Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu