buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 23, csütörtök
Zelma és Rajmund napja

Évfordulók:
1783: Stendhal (Marie-Henri Beyle) születése (Grenoble)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szibériai levelek


2008.03.27

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Talleyrand egyszer azt mondta: ez nem bûn, ez annál több, hiba. Mi is könnyen erre a következtetésre juthatunk, ha végigolvassuk azokat a szívszorító és olykor-olykor könnyfakasztó sorokat, amiket egy Szovjetunióba önként kivándorolt magyar ember írt több mint egy évtizeden át feleségének.

Róth Ferenc a vörös paradicsom ígéretének engedve, családjával együtt a ’30-as évek elején munkát vállalt a Belorusz Szovjet Szövetségi Köztársaságban, ahol 1938-ban a titkosrendõrség letartóztatta. Felesége és gyermekei csaknem egy évig semmi hírt nem kaptak róla, majd 1939-ben elkezdõdött 1950-es, tisztázatlan haláláig tartó levélváltása családjával. A szovjet infrastruktúra, a lágerek állandóan változó színhelyei és a családtagok csüggesztõ elkeseredése miatt sokszor akár fél évig is meg-megszakadt ez a levelezés. Miután Róth Ferenc tízéves büntetése letelt, ennek ellenére sem engedték szabadon, sõt egy távol-keleti tajgára szállították, ahol erdészként dolgozott. Minden valószínûség szerint itt halt meg, egy jakutföldi erdõben.

Róth Ferenc két fia és özvegyen maradt felesége aztán elhagyta a Szovjetuniót, majd Kanadába emigráltak. Azóta a hiba elkövetõjének általa sohasem látott unokái születtek, de a fájdalmas emlék megmaradt. Róth Ferenc fia, Vladimír Rott apjának a szibériai munkatáborokból csomagolópapír-szélekre írott leveleit sajtó alá rendezte és visszaemlékezései egyik fejezeteként közölte.

A Szolzsenyicin által is figyelemre méltónak tartott válogatás elõször oroszul jelent meg, majd a Kanadában publikált angol fordítás után immár magyarul is olvasható. És nagyon elgondolkodtató.

Vladimír Rott: Apám levelei a szibériai munkatáborokból
Ford.: Király Zsuzsa
Széphalom Kiadó, 2007
103 oldal, 1900 Ft

 
 
 

Békés Márton

Széphalom Könyvműhely

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu