buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Lipcse a vásárváros


2008.03.27

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Egy városi oklevél tanúsága szerint 1165 óta tartanak vásárokat Lipcsében, ekkor adományozta Otto von Meißen õrgróf a vásártartási jogot a városnak. Egy 1594-bõl származó könyvvásári katalógus nyomán pedig az tudható, hogy több mint négyszáz éve rendeznek könyvvásárokat a szász nagyvárosban, ahol 1481-ben nyomtatták az elsõ könyvet, s 1530-ban már több mint 1300 könyv jelent meg nyomtatásban. Lipcse mindenekelõtt kitüntetett fekvésének köszönheti vásárváros voltát, annak, hogy fontos európai kereskedelmi útvonalak keresztezõdésében fekszik. Az elsõ „vásárház” megépítése (1896-ban) ugyancsak Lipcse nevéhez fûzõdik, melyre pontosan 100 évvel késõbb, több mint egymilliárd eurós költségvetéssel megépül a mai vásárterület: öt darab, egyenként 20 500 m2 felületû kiállítási-, az ezeket összekötõ gigantikus méretû üvegcsarnok és kongresszusi központ.

Magyar részvétel a könyvvásáron

Az idei Lipcsei Könyvvásárt rekordszámú, 129 000 látogató kereste fel. Az idei rendezvény díszvendége Horvátország volt, amely népes, 38 fõs szerzõi delegációval vett részt a vásáron. Az új koncepció értelmében három évig tartó projekt keretében kiemelt figyelmet biztosítanak a horvát irodalom számára. A több mint 50 felolvasást és olvasóestét magában foglaló rendezvény érdekessége volt, hogy a tanácsadó kurátori szerepet Dalos György Berlinben élõ magyar író látta el. A könyvvásár súlyponti témái: közép- és kelet-európai irodalom, kortárs német irodalom, gyerek – ifjúság – képzés, hangoskönyv és képregény iránt kitüntetett érdeklõdés mutatkozott meg.
A vásár A 39 kiállító ország között hagyományosan Magyarország is képviseltette magát. Az író-olvasó találkozók, felolvasások vendégei között ott volt Bartis Attila, Dragomán György, a Belinben élõ Forgó Léda (aki nem sokkal a vásár elõtt vehette át Münchenben a Robert Bosch Alapítvány rangos Chamisso-díját, A bátyám teste címû regényéért) Kiss Noémi, Lesznai Anna, Térey János és a vajdasági magyar író, Végel László.

A könyvvásárt nagyon sok ismert német író, mûvész, színész, politikus és közéleti ember mellett felkereste Horst Köhler német államfõ is, aki két órát töltött a könyvvásáron.

Lipcse olvas

Az 1990. évi német egyesülést követõen Lipcsében otthonra talált a Bertelsmann Club által kezdeményezett olvasófesztivál, amely napjainkra Európa legnagyobb irodalmi rendezvényévé vált, s amely a Lipcsei Könyvvásár elválaszthatatlan része. A fesztivál idén 1900 rendezvény 1500 szerzõjével csalogatta a lelkes olvasó közönséget a városba és a vásár területére. A rendezvény ideje alatt nem csak a vásár területe, hanem maga a város is valóságos olvasó színpaddá vált. Lipcse mindenütt olvasott: kocsmákban, könyvesboltokban, múzeumokban, templomokban, képtárakban, fodrász szalonokban, tartományi bíróságon, sõt még temetõben is. A több mint 300 helyszín különleges atmoszférát teremtett a négy márciusi vásári napon, megközelítõen 150 könyv megjelenését lehetett Lipcsében ünnepelni.

A Lipcse olvas rendezvény az idei évben több mint tízezer érdeklõdõt vonzott a városba.

A 2008. évi Lipcsei Könyvvásár

Látogatók száma: 129 000
Regisztrált újságíró: 2700
Kiállítási felület: 63 000 m2
Kiállító országok száma: 39
Kiállítók száma: 2345
– német kiállító: 1836
– külföldi kiállító: 431

 
 
 

ÚKP

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu