buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Fricskák könyve


2008.03.27

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

András Sándor számos tanulmány és verseskötet szerzõje tavalyelõtt filozofikus krimijével lepte meg olvasóit, legutóbb pedig novelláskötet jelentetett meg Szent Kujon megkísértése címmel. Szórakoztató olvasmányt vesz a kezébe az olvasó, mivel e kötet novellái nem nélkülözik a nyelvi humort, az abszurd helyzeteket és történeteket. A három csoportba osztott írások ugyan különbözõek, ám mindegyikükre jellemzõ a nyelvi játékosság, így a kötet címadó írására is. A novella bevezetõje, amelyben a szerzõ ismerteti Guido Kujonná válásának történetét, jó példája a nyelvvel való játéknak. „Kujonunk családja ugyanis Angliából származott magyar földre, és egyáltalán nem Szentes környékére, szenteskedésre sem szabad ezért gondolni a névvel kapcsolatban, ugyanis az óhazában a család a »Sent« nevet viselte…” S, hogy miben is áll Kujon megkísértése?

A rendszerváltás utáni években játszódó történet némi márka megvásárlása ürügyén indul, s válik egyre bizarrabbá, amikor Kujon ismerõsei felbérlik az amúgy heregolyókkal nem rendelkezõ férfit egy bizonyos Ica meghágására, hogy az aktus válóokként megkönnyítse Ica férjének életét, s hõsünket némi pénzhez juttassa, melybõl szerelmének autórádiót vehet. S persze minden másként alakul, amikor Kujon magáévá teszi Icát. „Hiszen kell neki a rongyos százezer, érdekli õt a német márka, a különleges autórádió, a Marcsa, amikor itt van ez a nõ, aki õt lángokba borította?” A nagy megkísértés azonban csak e felismerés után kezdõdik, s András Sándor végül az olvasóra bízza annak értelmezését. Nyelvi fricska A vécépap ír címû novellája, amely, ha tetszik, a lét értelmére vonatkozó kérdés feltételével indul, felvázolva a lét értelmezési lehetõségeinek nehézségeit egy tál sütemény elfogyasztása közben. A három részre tagolt írás tulajdonképpen az ember három alapvetõ biológiai szükségletét (evés, baszás, szarás) teszi egy-egy fejezet tárgyává, a megfigyelt biológiai folyamtok milyenségét aprólékosan ecsetelve. Jákob Böhme oranguánja címû írásában valós személyt idéz meg, Böhmét, a misztikus gondolkodót, aki cipészmesterként elmélkedve a mindennapi tettek mágiájáról, a saját lényében rejlõ Istenhez vezetõ utat kereste. A misztikust egy orángután társaságában találjuk, az állat számos kérdést vet fel a maga létére vonatkozóan, miközben Jákobbal sipkás angyal társalog. Jákob hallucinációi egyre erõsebbek, értekezései pedig mindinkább bonyolódnak, míg végül elhangzik a kérdés: „Kit érdekel a van, amíg minden csak lesz?”

András Sándor: Szent Kujon megkísértése
Kalligram Kiadó, 2007
201 oldal, 1900 Ft

 
 
 

Erős Kinga

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu