buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Dőzs és bessz


2008.02.28

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Alcíme szerint a világ egyik legnagyobb pénzügyi csõdjének története, ennél azonban sokkal többrõl szóló, sokkal izgalmasabb olvasmány. Döbbenetes betekintés a legmodernebb pénzügyi termékek tervezésének, és a reájuk épülõ tõzsdei ügyletek világába, a mai világ egyik legnagyobb hatású boszorkánykonyhájába. Mindez a hírhedt Long Term fedezeti alap történetében áll elénk, amely a gyors felemelkedéstõl a pénzvilágot elkápráztató hatalmas sikereken át a hollywoodi katasztrófafilmeket felülmúló összeomlásig ívelt, s pályafutása csúcsán az eszközállománya megközelítette a 140 milliárd (!!) dollárt.

A megértéshez egy kritikus jelentõségû ténybõl kell kiindulnunk: a tõzsdei árfolyamok alakulását nem lehet elõre kiszámítani. A biztos elõrelátás kulcsa a tõzsdézõk Szent Grálja, amelyet megszállottan keresnek, amióta tõzsde létezik, ám ha egyszer rátalálnak, az lesz annak a végnapja. Ott ugyanis minden ügylet végsõ soron két ember, vagy éppen két cég fogadása arra, hogyan alakul a kérdéses dolog tõzsdei ára a jövõben. Az ilyen ügylet zéró összegû játszma, amelyben csak azt nyerheti az egyik, amit a másik veszít. Üzletet így azok kötnek egymással, akik a jövõ ellentétes alakulására számítanak. Ha az ár változása biztonsággal elõre láthatóvá válna, ez értelmetlenné tenné az ilyen kereskedést.

A modern számítástechnika alkalmazása óriási jelentõségû fejlõdési folyamatot indított el a tõzsdei ügyletekben. Ahol korábban csak az értékpapírok néhány fajtájával kereskedtek, ott önálló árucikként megjelentek a felsõfokú matematika alkalmazásával létrehozott, ún. származtatott termékek (derivatívák), s ezek sokfélesége döbbenetes ütemben nõtt. Felhasználásuk szárnyakat adott a hivatásos tõzsdézõk törekvésének, hogy minél jobban kézben tartsák és a stratégiájuknak megfelelõen alakítsák a befektetéseikkel járó kockázatot, és hatalmas eszköztárat teremtett ehhez.

Így váltak a kilencvenes években kiemelkedõ elméleti fizikusok és matematikusok a nagy befektetési bankok sztárjaivá. Ilyen sztárokból állt össze a nagypályások közt minden idõk legmerészebb csapata, a Long Term. Robert Merton, aki maga is tagja volt e csapatnak, s aki közgazdasági Nobel-díjat kapott az e téren végzett kutatásaiért, mondta róluk: „Ez a kis csoport .... megkísérelte a legjobb pénzügyi elméletet összeházasítani a legjobb pénzügyi gyakorlattal.” Lowenstein idézi a nagytekintélyû Institutional Investor véleményét: „Ez (a Long Term) gyakorlatilag a legjobb pénzügy tanszék a világon.” Ma már tudjuk, hogy a mûködésével és bukásával egyaránt. Végzetüket pedig jól jellemzi Lowenstein G. K. Chestertontól vett idézete: „Az élet kelepce a logika imádói számára.”, hiszen õk mindenek felett, a végletekig hittek a dolgok, folyamatok logikájára épített üzleti módszereik csalhatatlanságában, és ez vezetett a bukáshoz.

A guru tanítót jelent, a Long Term nagymenõi viszont éppen azzal tûntek ki, hogy görcsösen titkolták az ügyleteiknek mind a tartalmát, mind a technikáit. Egészen valószerûtlen, ám megtörtént: az ügyleteikhez pénzt kellett szerezniük, rengeteg pénzt, és ehhez olyan fegyverrel hódították meg a bankvilágot, amelyrõl szinte hihetetlen, hogy hatásos lehet a nagybankok kaporszakállú félisteneivel szemben – végtelenül magabiztos arroganciával. A Long Term olyan gorilla volt, amely maga írta a törvényeket, bárhová is ment – írja Lowenstein. Bemutatja, hogy ügyleteik sikere egészen az összeomlás kezdetéig lenyûgözõ volt, óriási további lehetõségeket sejttetett, s a bankok ebbõl az igézõ tortából akartak részesedni a Long Termmel való együttmûködés révén, ezért tettek annak voltaképpen megengedhetetlen engedményeket. Sajátos paradoxon, hogy nélkülük az nem is szárnyalhatott volna olyan magasra, ahonnan a bukása kevés híján – pontosabban néhány nagybank kényszerûen ésszerû és meglehetõsen nagy anyagi áldozata nélkül – lavinaszerû összeomlást okozott a tõkepiacon.

A könyv igen részletes, alapos leírásokkal tárja elénk a történetet. A mögöttes gazdasági összefüggéseket ugyan nem mindig tudja érthetõvé tenni, de így is igen izgalmas és tanulságos olvasmány azoknak, akiket érdekel a pénz világa.

Roger Lowenstein: Tõzsdeguruk tündöklése és bukása
Alinea Kiadó, 2007
389 oldal, 2951Ft

 
 
 

dr. Osman Péter

Alinea Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu