buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Ránk fér némi csodálkozás


2008.02.28

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kulcs a természethez – ezzel a mottóval kínálja a kiadó e különlegesen szép és érdekes kötetét, amelyet ígérete szerint öt további is követ majd. Bennük közreadják a TermészetBÚVÁR magazinban 1990 óta felhalmozott szellemi tõke legjavát, bemutatják a természet megannyi csodáját, fortélyát, ösztönözve bennünket, hogy fedezzük fel és becsüljük meg annak értékeit és szépségeit.

Kétségkívül a legnemesebb célok egyikét szolgálja ez a törekvés, hiszen olyan értékekre nyitja rá a szemünket, amelyek ismerete mindannyiunk életét gazdagabbá, mindannyiunk gondolkodását egészségesebbé tehetik. Egészségesebb gondolkodás: mi, vasba, betonba, mûanyagokba, elektronikába (k)öltözött városiak nagyrészt úgy éljük az életünket, mintha technikai civilizációnk fölényes erejével felül emelkedtünk volna azon, hogy alapvetõ létfeltételeinkben kötõdjünk a természet élõvilágához. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a túlélésünket fenyegetheti a biodiverzitásnak, a fajok, létformák biológiai sokféleségének a megfogyatkozása, hogy minden technikánkkal együtt is nem urai vagyunk az élõvilágnak, legfeljebb felelõtlen rombolói – tisztelet a kivételnek! –, és olyan részesei, akik csak egészségesen mûködõ bioszférában tudnak tartósan fennmaradni. Nagyon is szükségünk van arra, hogy ráérezzünk, micsoda hatalmas, a végletekig kifinomult rendszer az élõ természet, amely az élõlények számtalan különféle, önmagukban, egyenként is csodálatos fajából épül fel, s szinte bármelyik is pusztul abból, ne kérdezzük, kiért, miért szól a harang, hanem tudjuk, hogy értünk szól... Ehhez visz közelebb ez a kötet is.

Gazdagabb élet: a fogyasztói társadalom gyakran mesteri tudással és félelmetes hatékonysággal reánk tukmált értékrendjében mind hátrébb sodródnak azok az élmények, örömek, amelyeket a többé-kevésbé hamisítatlan természet szépségeivel és érdekességeivel való találkozások nyújthatnak (kivéve, ha ezeket turisztikai- ill. üdülési árukínálat céljával emelik ki, ha pénzért akarják eladni nekünk az erdõ szépségét, a madarak hajnali dalát). Az életünket azonban az ismereteink, az élményeink sokszínûsége teheti igazán gazdaggá és élvezetessé. Ezt a reneszánsz óta tudtuk, s korunk átka, ha szem elõl tévesztjük. Az ilyen összeállítások, mint ez a szép és okos kötet, sokat segíthetnek abban, hogy ez ne történhessen meg, ne szoruljunk be egészen a talmi értékek fogságába.

Ez a Nagy Rácsodálkozások Könyve. „Naprakész ismeretekkel, hiteles tartalommal és gazdag illusztrációval” mondja róla a fülszöveg, s ez maradéktalanul igaz is –, garancia rá a kiadója. Érdeme ennél sokkal több is van, s mind olyan, amelyért érdemes olvasgatni, tallózgatni benne. Tény, hogy a média kevés jótéteménye egyikeként sok jó természetfilmet láthatunk. E kötet félszáznál több tanulmánya viszont olyan részletekkel ismertet meg, olyan magyarázatokkal szolgál, amilyeneket a gyorsan pergõ film nem adhat, s amelyek talán mindennél jobban rávilágítanak az élet bámulatra méltó szervezettségére, hihetetlenül kifinomodott és gazdag eszköztárának csodájára. Az elõadásmód pedig a tudományos ismeretterjesztés legjobb színvonalát nyújtja: igényes, alapos – ez is túlmegy a filmek lehetõségein –, ugyanakkor kellõ figyelemmel bárki képes maradéktalanul megérteni. Nagy érdeme az is, hogy igen jelentõs részében a hazai természet világát tárja elénk. Bizarr, de a médiakínálatból következik, hogy ma jobban ismerjük az egzotikus tájak élõvilágát, mint a magunkét – itt a lehetõség felfedezni azt is.

Követhetjük például a spirál-forma megjelenését a galaxisoktól különféle csigaházakon, lepkék pödörnyelvén, növények felépítésén, sejtjeik szerkezetén át a DNS-molekulákig. Olvashatunk lápokról, az idõt formáló Balatonról, holtágakról, morotvákról, viruló tarlókról, elillanó élõhelyekrõl, lövöldözõ, valamint ragadozó növényekrõl, a tájékozódás fantasztikus képességeirõl, és sok másról. Néhány tanulmány a vizek és a légkör izgalmas jelenségeit mutatja be. A többiek természetleírásaiban, példáiban, magyarázataiban pedig végig ott visszhangzik, hogy az élet megjelenési formái, azok „konstrukciós” és „logisztikai” megoldásai bámulatosak, gyakran minden képzeletet felülmúlóan közel járnak a tökéleteshez, s nemegyszer felülmúlják a technikai tudására oly büszke korunk teljesítményeit. Érdemes rájuk csodálkoznunk....

Perzselõ napsütésben
Útravaló a tudás birodalmából
TermészetBÚVÁR Alapítvány, 2007
502 oldal, 3990 Ft

 
 
 

dr. Osman Péter

TermészetBÚVÁR Alapítvány

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu