buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Három évtized katolikus irodalom-szemlélete


2008.02.28

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki a dualizmus korának kultúr- és irodalomtörténe-tét akarja megírni, s az is, aki ennek egy – nem méltán – elfeledett fejezetét szeretné feldolgozni. A hazai katolicizmus reneszánszának tekintjük azt a három évtizedet, amely 1890 és 1920 között telt el; hogy pontos eseményekhez is kapcsoljuk a két évszámot: ezt a harminc évet az ún. egyházpolitikai vita kezdetétõl az ellenforradalom gyõzelméig számítjuk.

A kiegyezés (1867) után a mérsékelt liberalizmust képviselõ Szabadelvû Párt került hatalomra, s vele elkezdõdött a kapitalizálódás nem minden szempontból problémamentes folyamata, amely számos kulturális következménnyel volt terhes. A modernizációval együtt megjelent a mobilizáció–szekularizáció–urbanizá-ció nagy társadalmi és gazdasági változásokat hozó jelenség-együttese, amelyet nem mindenki nézett jó szemmel. Így volt a kérdéssel a katolikus parasztság, a kisvárosi katolikus értelmiség és jó néhány egyházi személy (Prohászka Ottokár, Bangha Béla S. J.), valamint katolikus nagybirtokos és politikus (gróf Zichy Nándor, Molnár János).

A lassan, de reményt keltõen ébredõ katolikus ellenhatás 1895-ben pártként, a késõbbiekben egyre erõsödõ kulturális és irodalmi áramlatként meg is született. A kialakuló új katolikus értelmiség és a formálódó politikai katolicizmus a századfordulón céljának tekintette, hogy elõször is mindenestõl megszabaduljon a liberalizmustól (annak világfelfogásától, sõt fogalmi rendszerétõl), majd pedig érvényre juttassa a társadalomban és az államban a keresztény (hit)elveket. A két forradalom után pedig már egy olyan nemzedék is jelentkezett (élén Sík Sándorral), amely a nem kifejezetten katolikus vagy éppen kifejezetten nem keresztény írókkal is párbeszédet kezdeményezett.

Minderrõl számol be vastag kötetében Rónay László, aki félszáz oldalas bevezetõ tanulmánya után közli az említett kor katolikus irodalomszemléletének legfontosabb dokumentumait.

Harcok az új „világnézlet” körül. Katolikus irodalomszemlélet 1890–1920.
Sajtó alá rendezte, a bevezetõ tanulmányt és a jegyzeteket írta: Rónay László
Új Magyar Múzeum, Irodalmi Dokumentumok Gyûjteménye, 21.
Argumentum Kiadó, 2007
3200 Ft

 
 
 

Békés Márton

Argumentum Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu