buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az avantgárd irodalom szolgálatában


2007.10.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Napkút Kiadó Szondi György szerkesztésében két hasznos könyvsorozatot is elindított. A Hang – Kép – Írás a nemrég lezárult életmûveket és azok alkotóit mutatja be, s eddig Mészöly Miklós és Orbán Ottó került sorra. A Beszélgetõk könyvei köztünk élõ alkotókkal foglalkozik, s ennek elsõ kötete Papp Tibor és Prágai Tamás alkotása. Prágai Tamás a kérdezõ, s akár hagyományos interjúkötetnek is nevezhetnénk A pálya mentén címû könyvet, ám a sorozatcím ennél sokkal többre utal. A kérdezõ itt valóban beszélgetõtárs, maga is többmûfajú alkotó, aki ismerõs mindabban, amirõl szó eshet, fõként az elméleti-történeti ügyekben. A kérdezõ egy emberöltõvel fiatalabb Papp Tibornál, ám érdeklõdése, nemcsak a számára már történeti múltnak számító hatvanas-hetvenes évekre irányul: a száz éve meg-megszakadva zajló avantgárd folyamatoknak az ezredfordulóra a számítógépekkel még modernebbé és kísérletezõbbé tett jelenkora is foglalkoztatja. Számára körülbelül ugyanazt jelenti Papp Tibor és a Magyar Mûhelyesek munkássága, amit nekik jelentett a hatvanas években Kassák Lajosé.
 

Az 1936-ban született Papp Tibor 56-os emigráns, aki a belgiumi egyetemista évek után Párizsban telepedett le, s közismert alkotójává vált nemcsak a nyugati magyar, hanem a francia irodalomnak is. Ehhez a kijelentéshez egy megjegyzést kell fûzni. Ezek a Nyugat-Európában élõ magyar fiatalok olvasóként benne éltek a magyarországi irodalomban. Amint lehetségessé vált, keresték a kapcsolatokat az itthoni irodalmi élettel. Ez az irodalmi élet azonban sokáig alig akart tudomást venni róluk. Egyrészt politikai disszidenseknek, végsõ soron a szocializmus ellenségeinek számítottak, másrészt avantgárdisták-neoavantgárdisták voltak, s a hazai hivatalos kulturális politika még a hetvenes évek konszolidáltságában is alig-alig tûrte meg az ilyenfajta modernizmust. Kassák Lajos csak halála elõtt kapott Kossuth-díjat (1965), s két legfõbb vétkének az avantgardizmust és a szociáldemokráciához való kötõdést tartották. Az akkori neoavantgárd irodalom fiatal mûvészei tiltásban vagy alig megtûrtségben részesültek, munkáik gyakorlatilag a párizsi Magyar Mûhelyben és az újvidéki Új Symposionban jelenhettek csak meg. Elgondolkoztató, hogy az 1919 utáni években Kassák és köre is külföldön tudott csak publikálni, ugyancsak politikai okok miatt. Ennek az lett a következménye, hogy az avantgárd két nagy hulláma alig tudta megérinteni a hazai olvasóközönséget. Igaza van Papp Tibornak: Kassák Lajos nem tartozott az olvasva emlegetett szerzõk közé, s bár a hetvenes években középiskolai tananyag lett, ma sem tartozik oda.

Papp Tibor tárgyszerûen beszéli el élete elsõ húsz esztendejét, a távozás elsõ hónapjait, aztán a magánéletrajzot felváltja az irodalmi emberé. Voltaképpen a nyugati magyar irodalom avantgárd áramlatainak történetét, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét ismerhetjük meg a legfontosabb vezéregyéniség elõadásában, elismerést érdemlõ tárgyiassággal. Papp Tibor szövege adatokban rendkívül gazdag, feltehetõen naplójegyzetek segítségével teheti ezt meg, ugyanakkor szívesen bocsátkozik poétikai-elméleti fejtegetésekbe. Mindezt szép, közérthetõ magyar nyelven teszi, azok számára is lehetõvé téve a közeledést, akik egyelõre idegenkednek az ilyenfajta újításoktól.

Fõhajtást érdemel az az áldozatos életút, amelyet Papp Tibor és néhány barátja bejárt. Nélkülük szegényesebb lenne ezeknek az évtizedeknek a magyar irodalma. Folyóiratot hoztak létre, könyveket adtak ki, konferenciákat, irodalmi esteket szerveztek, írókat láttak vendégül, s mindezt jelentõs részben a saját jövedelmükbõl finanszírozták. Papp Tibor és Nagy Pál kitanulták a nyomdászmesterséget. Kiadványaikat így olcsóbban tudták elõállítani, a bérmunkával pedig a többi költséget fedezhették.

Munkás évtizedek után mégsem lehet elégedett Papp Tibor, hiszen 1990 sem hozta el az avantgárd szerves beépülését az irodalmi értékrendbe. Annyira azért talán nem rossz a helyzet, miként õ sejtetni engedi, de abban igaza van, hogy a Magyar Mûhelyesek munkássága az uralkodó megítélés szerint még mindig nem kellõen méltányolt.

 
 
 

Vasy Géza

Napkút Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu