buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Fa és az almája


2007.09.06

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Martha Schad német történész – üzleti szempontból legalábbis – jól választott, amikor korábbi munkái fõszereplõi (Mária Valéria, II. Ludwig, Richard Wagner, Mathilde Wesendonck, stb.) után egy kortársról, Sztálin lányáról írt monográfiát. Valljuk be, a legtöbben azért veszik meg a híres ember rokona (szeretõje, barátja, közeli munkatársa) visszaemlékezéseit vagy a róluk írt könyvet, mert igazából a Nagy Emberrõl akarnak minél több intimitást megtudni, hálószobatitkait akarják kilesni. Nos, a német történész opusából újat nemigen tudunk meg a Generalisszimuszról, a sokféle információ-morzsa, történet nem árnyalja Sztálin-képünket. Legfeljebb annyi derül ki a Vezérrõl, hogy szerette a lányát, persze a maga furcsa, torz módján.

Szvetlana Allilujeva – s ezzel nincs egyedül a notabilitások gyerekeinek, hozzátartozóinak sorában – saját jogán nem lenne érdemes a figyelmünkre. Kis-szerû, ha nem is érdektelen, de semmiképpen sem rokonszenves figura. Az otthoni, szeretetteljes légkör hiánya, anyja korai öngyilkossága, elkényeztetettsége, torz magatartási mintái – apja, s akarnok, alkoholista bátyja – sok mindent megmagyaráz személyiségtorzulásából, mindent azonban nem. Nyilván nem jó anyagból gyúrták, nem elég szilárd jellem, nincs elég akaratereje. Fiók zsarnok, aki hozzászokott ahhoz, hogy mindent és mindenkit megkapjon. Nem találja önmagát, nem tud mit kezdeni magával. Nem méri fel cselekedetei súlyát, következményeit, gyakran váltogatja férjeit, szeretõit, politikai állásfoglalásit, vallásait. Ámokfutóként rohan végig az életén, s tönkreteszi a mások életét is. Az amúgy jólétben, a legfõbb pártfunkcionáriusok kivételezett helyzetét élõ asszony talán legfõbb bûne, hogy disszidálásával magára hagyja 16 éves lányát és 22 éves fiát, s ezzel egy életre megnyomorítja õket.

Bár könyveiben és nyilatkozataiban is szereti magát a szovjet rendszerrel szemben kritikusan gondolkodónak feltüntetni, csupán apja halála után tizenegy évvel mond le privilégiumairól. Mindenféle életstratégiája hiányát bizonyítja, hogy az Amerikában a könyveiért kapott dollármilliókat elherdálja, s aztán csúszik egyre lejjebb – egy idõben még iszik is –, végül egy angol szegényházban, majd egy amerikai öregek otthonában köt ki.

A könyv elsõ kétszázötven oldala érdekes és izgalmas, fõleg azért, mert a sztálinizmus idõszaka görög sorstragédiába, Shakespeare tollára méltó anyagot, dokumentumokat kínál, az akár csak villanásnyira felbukkanó szereplõk pedig sokat elárulnak a terror és megfélem-lítettség légkörérõl, a Nagy Testvér birodalmáról. A második két és félszáz oldalról azonban egyre inkább az a benyomásunk, hogy lektûrt vagy egy bulvárlap botránykrónikáját olvassuk. Schad például így tálalja Szvetlanának a Wesley Willi-ams Peterssel való megismerkedését – akihez aztán néhány heti ismeretség után hozzámegy –: „Elkezdõdött egy mese, egy szerelmi románc…” (399. oldal), „(…) és akkor egy varázslatos szerelmi történet kezdõdött.” (404. old.) „Minden úgy történt, akárcsak egy tündérmesében” (407. old.).

A vaskos, lábjegyzetekkel gazdagon ellátott munkából éppen csak Szvetlana Allilujeva személyiségének gazdagon árnyalt összetett elemzése, szavai és tettei szembesítése hiányzik. Schad túlságosan azonosul hõsnõjével, fenntartás nélkül hisz neki, s kritika, s többnyire kommentár nélkül idéz az interjúiból, s a könyveibõl: a leghíresebb Húsz levél a barátomnak címû memoárból, a Das erste Jahr és The Faraway Music címû – csak Indiában s aztán Oroszországban kiadott – opusból. Mindamellett a Das erste Jahr-ról mindössze annyit árul el, hogy abban az orosz emigráns a Delhibõl Amerikába vezetõ út állomásairól, eseményeirõl számol be irodalmi igényességgel, naplóformában, a The Book for Granddaughters címûnek viszont Schad még a tartalmát sem ismerteti, nem idéz belõle.

Az 1953-tól, Sztálin halálától, Szvetlana disszidálásáig, 1967-ig tartó idõszakról, illetve az elmúlt bõ évtizedrõl a szerzõ csak keveset, vázlatosan ír, nem rendelkezik elegendõ információval. Néhány fontos tényt – pl. hogy hõsnõje harmadszor is férjhez ment-e a Szovjetunióban – nem tud egyértelmûen bizonyítani. Szvetlana néhány fontos döntésének, cselekedetének motivációja, háttere homályban marad, vagy legalábbis nincs eléggé tisztázva. Nem tudjuk meg például, hogy vajon disszidálásában szerepet játszott-e a CIA, s késõbb, hazatérésében a KGB. Komoly, kihagyott lehetõség – bár Schad nevek, konkrétumok nélkül tesz rá egy halvány kísérletet – hogy Szvetlana sorsát összehasonlítsa a náci tömeggyilkosok gyermekeiével, abból a szempontból, hogyan dolgozták fel apjuk tömeggyilkos mivoltát.

Schad a kutatómunkájában nem túlságosan alapos és kitartó, részben és leginkább csak ismert történeti munkákra, újságcikkekre, fõleg pedig Allilujeva könyveire, interjúira támaszkodik. Viszonylag kevés új és hiteles saját forrással tud szolgálni: a legközelebbi rokonok közül csupán a második férjjel, Jurij Zsdanovval, illetve Szvetlana fiával, Josziffal és unokatestvérével beszélt, velük is csak telefonon. Nemcsak a stílus és a tálalás idõnkénti színvonaltalansága zavaró, de jó néhány kommentár, és következtetés komolytalansága is. A börtönbüntetésre ítélt ellenzéki, Julij Danyiel – akivel Szvetlana egy ideig közös munkahelyen dolgozott – egyszer rásegítette a kabátját. Ebbõl a ténybõl szerzõnk azt a következtetést vonja le, hogy „Ez a kis gesztus jelképezte az egyetértést a liberális antisztálinisták és a zsarnok lánya között; ettõl kezdve Szvetlena is a Sztálin utáni kormányzat irodalmi bírálói közé tartozott” (217. old.).

Így vonul be – Gogol köpönyege után – Szvetlana Allilu-jeva kabátja a történelembe…

Martha Schad: Sztálin lánya. Szvetlana Allilujeva élete
Ford.: Somogyi Pap László
Európa Könyvkiadó, 2007
602 oldal, 3500 Ft

 
 
 

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu