buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szépségek, frivolitások… II
Cserna-Szabó András és Darida Benedek frivol irodalmisága


2007.07.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Amikor a könyvheti könyvhegybõl az elsõ belelapozás hatására azonnal megvettem Cserna-Szabó András és Darida Benedek másnaposságról írott könyvét, semmit nem tudtam róla, mostanra, alig két hét alatt, kultusz-könyv lett, beszélnek róla a rádióban, s másutt is. A könyv frivolitását alighanem Szerb Antal is megirigyelné, nem beszélve Szentkuthy Miklósról, én mégis a mindent a maga képére formáló sikertõl féltem ezt a könyvet, attól például, hogy az olvasó elhiszi azt, amit a szerzõk írnak és mondanak, azt, hogy õk a másnaposság – másképpen, a szerzõk gyûjtésébõl: macskajaj, zákányosság – történetét, kultúrtörténetét írták meg, s ezzel egy új tudományág, a katzenjammerológia, ez egyébként valóban elég tudományosan hangzik, alapvetését végezték el. A könyv olvasásakor valóban felrémlenek tudós szerzõk, én a jó öreg Ráth-Végh Istvánról sem feledkeznék meg vele kapcsolatban, s valóban találunk alapozó fejezeteket, nem beszélve a tágas hivatkozási rendszerrõl, mégis azt mondom, hogy az, amit Cserna-Szabó András és Darida Bendek ebben a könyvben elénk tett – az a szó legteljesebb értelmében irodalom, s alighanem az olvassa jól ezt a könyvet, aki irodalmi alkotásként olvassa. Olyan irodalmi mûként, melynek motívumai az italozás-étkezés-másnaposság témakörében gyökereznek, az így való létezésében a könyv egyébként nem áll egymagában a magyar irodalomban, de nem csupán állításként létezik, hanem összefoglalásként is.

Stilizált irodalmiság jellemzi a munkát, még akkor is, ha a szerzõk megszenvedett sorsa áll mögötte, a stilizált irodalmiság egyik következménye az, hogy annak is örömet szerezhet ez a munka, olvasói örömet, aki a másnapossággal nem jegyezte el magát. Minden jó könyvben a szerzõ szabadsága nyûgözi le az olvasót, így vagyok magam is a két szerzõ katzenjam-merológiai alapvetésével, lenyûgözõ, hogy mennyire szabadon léteznek az általuk elfogadott keretek között, egy-egy írói megjegyzésük többet mond az alkoholról és hatásáról, mint száz tudós értekezés. Maga a könyv a Szerb Antal által említett „az élet nem mindig és mindenütt egyformán valóságos” mondás igazságát igazolja. A szerzõk mondandójukkal néha a valóság fölött lebegnek, máskor viszont legalább annyira kötõdnek hozzá.

Mint minden jó könyv, ez a mostani is több réteget foglal magába. Létezik a könyv jól áttekinthetõ szerkezete: olvasói szemeink elõtt kibontakozik a másnaposság kultúrtörténete, ahogy mondani szokták, a kezdetektõl napjainkig. Ehhez kapcsolódóan megjelennek a másnapossághoz kapcsolódó receptek, hol valóságosan, akár a régi vagy éppen új receptkönyvekbõl átvéve, hol pedig a szerzõk hangját jellemzõ stilizált irodalmisággal elénk tárva, ekkor jobban teszszük, ha megelégszünk az irodalmisággal, s nem próbáljuk követni a leírtakat. Mindezek fölött pedig létezik az a „világkép”, amelyik egységes egésszé fogja össze a különbözõ összetevõkbõl álló könyvet. A szerzõk által felvállalt „világkép” középpontjában alighanem a mámor áll, ahogy de Quincey kapcsán maguk is megfogalmazzák: „A mámorról csak a legnagyobbak tudnak beszélni, mint Platón, Rabelais vagy Hašek, Thomas de Quincey mai magyar olvasója úgy érzi, mintha ezt a könyvet (mármint de Quincey könyvét – F. L.) hárman írták volna: egy szikrázóan okos esszéista, mondjuk Szerb Antal vagy Hamvas, egy kegyetlen és õrült regényíró, modjuk Hunter S Thompson, Welsh, esetleg Ellis, és egy cinikus és abszurd léthumorista, mondjuk Örkény vagy Rejtõ. Tõle tudjuk, hogy a mámor nem köd, nem homály, hanem útvesztõ. A mámor maga az igaz út, korommal, rózsával mézelt. Tõle tudjuk, hogy a mámor a legmagasabb mélység, és a legmélyebb magasság. A felemelkedett szellem a világ apokalipszisét éli át, a gyönyör gödrébe alászállt lélek az ’isteni élvezet mélyét’ ismeri meg.”
Íme, szinte együtt is van mindaz, ami a könyvet jellemzi: a mámor uralkodóvá tétele, s a „hivatkozási rendszer” is. A magunk részérõl csupán pár megjegyzéssel látnánk el ezt a fontos és nem mindennapi munkát.

A receptekben a szerzõk akkor a legjobbak, amikor ragaszkodnak az eredeti forrásaikhoz. A leírások olvasása s némi e téren szerzett tapasztalat alapján az Újházy-leves, a román pacalcsorba, Kövy Pál hargitai töltött kelkáposztája és a debreceni pulykából készült korhel-leves verhetetlennek tûnik. Néha a könyvben – fõszöveg, mellékszöveg: egyre megy – felrémlik a modorosság veszélye, máskor viszont az, amit mondanak, s az, ahogy mondják, a magas irodalmiság rangjára emelkedik. Egészen kiváló a Hamvas Béla-fejezet, ezekkel a pontos mondatokkal: „Krúdy Gyula tizenkét éve halott, a csendet valakinek meg kellett törnie, és Hamvas megtörte. Ki kellett végre újra mondani, hogy Istent szólíthatjuk csóknak, mámornak és fõtt sonkának, de legfõképpen bornak. És Hamvas kimondta…”

Jó, nagyon jó az összefoglaló fejezet is, már mint a magyar irodalmi alkoholizmus sajátosságait megmutató összefoglaló fejezet, általában pedig elmondható, hogy a szerzõk sokat és jól idéznek. Persze, Hrabaltól, Hašektõl kell is jól idézni, s bravúrosak a Venyegyikt Jerofejevrõl írtak. Alapmûvel gazdagodtunk, mámorról, alkoholról, borról, kiútkeresésérõl, elkeseredettségrõl és a valóság fölé emelkedésrõl mostantól csak másképpen lehet írni, mint ahogy Cserna-Szabó András és Darida Benedek tette azt.

Cserna-Szabó András – Darida Benedek: Jaj a legyõzötteknek, avagy süssünk-fõzzünk másnaposan
A macskajaj regénye 52 recepttel
Alexandra Kiadó, 2007
256 oldal, végig ff és színes illuszt-rációkkal
ár megjelölés nélkül

Füzi László

Alexandra Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu