buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 22, csütörtök
Menyhért és Mirjam napja

Évfordulók:
1920: Ray Bradbury születése (Waukegan)
1958: Roger Martin du Gard halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Lonely Planet útikönyvek – hogy látva lássatok


2007.07.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Lonely Planet sorozat alapján készült Park Kiadó útikönyveirõl szólva mindenekelõtt egy figyelmeztetéssel érdemes kezdenünk. Aki kedveli az ’utazás az ismeretlenbe’ jellegû kalandtúra izgalmait és viszontagságait, tartsa távol magát tõlük, másként nagyon elronthatják a játékát. Ezek kifejezetten arra szolgálnak, hogy a világ megismerésére, tartalmas pihenésre szolgáló utazáshoz minél több ismerettel, útbaigazítással vértezzenek fel, hogy látva lássunk, és kényelmetlenségek ne keseríthessenek ebben. Így segítsenek, hogy kedvünkre kiélvezhessük az utat. Aki szereti a kellemes életet, jó útikalauzt talál bennük. És azoknak írták/szerkesztették õket, akik szeretnek intelligensen tömör elõadásból könnyen és hatékonyan jutni információhoz. Nem anekdotáznak, nem fecsegnek, csak lényegeset mondanak, azt viszont kedvesen, olyan apró, ám fontos részletekig elmenve, mint pl. hogyan értethetjük meg kívánságainkat a pincérrel.

Szellemileg igényes embernek a világjárás magas intellektuális tartalmú szórakozás. Célja vele, hogy új élményekkel gazdagodjék, megismerjen új tájakat, vidékeket, városokat, az ott élõk világát és életmódját, színes, érdekes benyomásokat szerezzen. Ám a látáshoz, a megismeréshez nem elég nézni, hanem fel is kell ismerni, és megérteni, hogy mit látunk. A nézéstõl a látáshoz a megértés vezet el, amelynek révén a látvány egésze és érdekes részletei számunkra megtelnek intellektuális tartalommal, jelentéssel. Az ehhez szükséges tudás kisebb-nagyobb részének természetesen eleve a birtokában vagyunk – általános mûveltség –, ám éppen a különleges vonások felismerése és megértése adhatja meg az egésznek az igazi savát-borsát. Repülõtársaság bónusz jegyével váratlanul és készületlenül mentünk turistaútra Izraelbe, ahol ott élõkkel is találkoztunk. Kérdezték, jártunk e már Akkóban. Igen – mondtam –, poros, jellegtelen kisváros, untam. Nagyon letoltak, és elmagyarázták Akko történelmébõl fakadó érdekességeit, amibõl vajmi keveset fedeztünk fel. A következõ különleges városra már jól felkészültünk, és így az eléggé köznapinak tûnõ felszín alatt rendkívül érdekes világot ismerhettünk meg. Vagy épp München: az eldugott kis Asam-Kirche a város egyik legcsodálatosabb kincse – ám aligha ismerkedünk meg vele, ha nem tudatosan keressük, és sokat veszítünk, ha nem látjuk. És így van ez a világ minden tájával: akik felkészületlenül mennek az ismerkedésre, könnyen úgy járnak, hogy „van szemük a látásra, de nem látnak; van fülük a hallásra, de nem hallanak”, és elveszítik jelentõs részét az élménynek, amelyért odamentek. És ehhez jön még, hogy mennyit ronthatnak vagy javíthatnak az utazás élvezetén a technikai, logisztikai részletek.

Bölcs világjárónak az útikönyvek elõször is arra valók, hogy részletes és alapos áttekintést adjanak, hol milyen kulturális és természeti világgal találkozhat, milyen látnivalók, érdekességek, helyi specialitások vannak, mire számítson meglátogatásuknál a közlekedés, a szállás, és az egyéb szolgáltatások tekintetében, s hogyan célszerû az ezek alapján kiválasztott helyeket logisztikailag felfûzni az utazás menetére. Megadják a legfontosabb tudnivalókat a velük való ismerkedéshez, ahhoz, hogy közel kerülhessen a látványosság, és tágabb értelemben a hely szelleméhez, hogy minél többet meglásson és megértsen abból, amivel találkozik, olyan részleteket, sajátosságokat is, amelyek csak az értõknek mutatják meg magukat. És ugyebár az ember feje nem káptalan, még kevésbé adattár, ezért nagyon is jó, ha kényelmesen magával hurcolható kötettel támogathatja meg az emlékezetét. Mindezeket megkapni egyetlen útikönyvben igencsak kemény követelmény – amelyet a Lonely Planet könyvek nagyon jól teljesítenek.

A kötetekben található adatok gazdagsága és megbízhatósága a Lonely Planet legfõbb erõssége. Szerzõi maguk járják be az országokat, amelyekrõl írnak, így személyesen ellenõrzött adatokkal és információkkal szolgálnak. Részletekbe menõ tájékoztatást adnak menetrendekrõl, szálláshelyekrõl, múzeumokról, kiállításokról, éttermekrõl, szórakozóhelyekrõl, a legkülönfélébb turistacélpontokról, sportolási- és túralehetõségekrõl, jegy- és egyéb árakról, vásárlási lehetõségekrõl, programokról gyerekek számára, nyitvatartási idõkrõl, hasznos internetcímekrõl és telefonszámokról, és sok egyébrõl, amire csak akkor gondolunk, midõn hirtelen szükségünk támad annak ismeretére. Az adatokat és információkat pedig az újabb kiadásaikban rendszeresen frissítik. A sorozat sikerét pedig ékesszólóan tanúsítja, hogy a világszerte megjelent köteteinek száma már 650 fölött van, és kedvezõ fogadtatásuk nyomán már százötven tapasztalt szerzõ járja bolygónk országait, vidékeit, gyarapítani e sorozatot.

Két baj van ezekkel a kötetekkel: nagyon is csábítanak utazásra, és még akkor is nehéz nekik ellenállni, ha nem készülünk oda, amirõl szólnak. Ha csak a legfrissebbeket nézzük: Spanyolország, Toszkána és Umbria, Japán, Írország, Jordánia. Ki ne szeretné bármelyiküket, mindüket jobban megismerni? Amit az ország, a táj kínál az érdeklõdõ turistának, mi szem-szájnak ingere, csábító gazdagságban sorakozik elénk e kötetekben, s kevés lenne e hely még arra is, hogy akárcsak egyikükrõl részletesen elmondjuk, mi mindent találunk benne.

Szerkezetük nagyjából egységes. A kötet elején a szerzõk bemutatását, majd gyakorlati tudnivalók rövid összegzését találjuk néhány idevágó útleírás és webhely említésével. Ezt követõen útvonal ajánlatokat, mintegy áttekintõ képként, és érdeklõdési körökhöz szabva: Klasszikus útvonalak, Kevésbé járt utak, Tematikus túrák – pl. gyermekekkel, vagy Írországnál whiskey- és sörtúra, Japánnál népmesék és kastélyok, Spanyol-országnál pedig két csodálatos zarándokút, a Camino de Santiago és a Camino Francés részletes útmutatóját is megtaláljuk. Rövid, sajátos fejezet a Pillanatfelvétel – ez a kötet lezárásakor volt közállapotokról szól, kihagyható. Nagyon is figyelemre méltók viszont a további fejezetek: Történelem, Kultúra, Természeti viszonyok, Ételek és italok. Utóbbi bevezetõje pl. Spanyolországnál átvitt értelemben a kötet egész mondanivalóját, az ország lelkét idézi: „Asztalunknál együtt fogunk étkezni a rómaiak, a mórok és aztékok, a baszk halászok, a La Mancha-i parasztok, a spanyol grandok, valamint a francia turisták emlékével.” A Kultúra fejezet pedig a spanyoloknál, japánoknál, íreknél, jordániaiknál a nép lelkivilágának és életmódjának bemutatásával kezdõdik, míg Toszkána és Umbria esetében a helyi identitással. Ezeket követik a tájegységek fentebb vázolt részletességû és alaposságú turistakalauzai, majd a kötetet gyakorlati tanácsok és tudnivalók zárják.

A tájegységekbõl, csak apró ízelítõül. Jordánia: Ammán és környéke; A keleti sivatag; A Holt-tengeri autópálya; Királyi út; Petra (a rózsaszín csoda). Spanyolország: Madrid; Kasztília és León; Kasztília–La Mancha; Andorra; Aragónia; Baszkföld, Navarra és La Rioja (a legjobb spanyol vörösborok nagyhírû hona); Katalónia; Andalúzia; Extremadura. Toszkána és Umbria önmagáért szól. Japán és – mi rosszabb – a Smaragd Sziget (Írország) esetében viszont a tájegységek nagy részének nevébõl az cseng ki, milyen bánatosan keveset is tudunk az országról. Itt a jó lehetõség legalább e kötetekbõl ismerkedni velük.

 
 
 

dr. Osman Péter

Park Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu