buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Singer titkárnõje


2007.07.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Bár a hivatalos irodalomtudomány egyre kevésbé tart igényt az írók életrajzaival foglalkozó szövegekre, biográfiákra, az irodalom iránt érdeklõdõ szélesebb rétegek manapság is szívesen forgatják a számukra kedves alkotókról szóló könyveket, dokumentumokat. Az I.B. Singer írásait kedvelõ közönség most betekintést nyerhet a nagyon termékeny, 1978-ban Nobel-díjjal is kitüntetett szerzõ életébe, megismerkedhet az írások hátterében álló rendkívül érdekes és összetett személyiséggel. Az Egyesült Államokban 1997-ben megjelent kötet magyar nyelvû kiadása valószínûleg kedvezõ fogadtatásra talál, hiszen A gólem, a Kafka barátja, A Moszkat család szerzõjét nem kell bemutatni a hazai olvasóközönségnek, lévén regényeinek és elbeszéléseinek nagy része magyarul is elérhetõ.

Az álomlátó címû kötet szerzõje, Dvorah Telushkin az író tanítványa, titkárnõje, szerkesztõje valamint közeli barátja volt az 1975-tõl 1991-ig tartó másfél évtizedes periódusban. A fiatal New York-i lány egy hirtelen ötlettõl vezérelve felajánlotta az idõsödõ írónak, hogy hetente egyszer, autóval átfuvarozza a Bard College-ban tartandó elõadásaira. Singer elfogadta az ajánlatot és az utazások során lassan személyes kapcsolat, amolyan mester és tanítvány viszony alakult ki a két ember között. A könyv tulajdonképpen ennek a furcsa, szeretetteli, az író idõsödésével azonban egyre ambivalensebbé váló kapcsolatnak a feldolgozása. Telushkin nem törekszik a teljes életút bemutatására, csupán a számára is jól ismert tizenhat év eseményeit veszi sorra, bár eközben természetesen sokat megtudunk a jiddis nyelvû író korábbi életérõl, gyermekkoráról, Lengyelországból való kivándorlásáról, a szintén író, fiatalon elhunyt bátyhoz való viszonyáról. Mindezek ellenére Dvorah Theluskin elsõsorban Singer emberi oldalát, személyiségét, furcsaságait, szokásait, irodalomhoz való viszonyát szeretné bemutatni olvasójának. A könyv ennek megfelelõen nem is valahonnan valahová tartó, narratív struktúrájú életrajzként szerkesztõdik, hanem bizonyos csomópontok, események, történetek köré szervezõdik, fejezetenként újabb és újabb témát, illetve kérdést villantva fel, az idõrendiséget is lépten-nyomon megbontva.

Telushkin képes arra, hogy Singert ízig-vérig emberként, olykor ellentmondásokba bonyolódó személyiségként mutassa be, megmutatva a szerzõ emberségét, irodalomszeretetét, nem kendõzve el jellemének árnyoldalait sem. Mindezen pozitívumok mellett azonban meg kell említeni azt is, hogy a kötet nyelve kissé egyenetlen, megszerkesztetlen, valamint sajnos nem egyszer támadhat az a benyomásunk, hogy Dvorah Teluskhin szinte jobban igyekezett saját magát megmutatni (és soha nem olyan kíméletlenül, a visszásságokat is vállalva, mint Singer esetében), mint mesterét. Ám ha ettõl a kissé furcsa, gyakran öntetszelgõnek tûnõ beszédmódtól el tudunk tekinteni, rendkívül izgalmas utazáson vehetünk részt, mintegy Singer kísérõjeként. Ha pedig mégsem sikerül legyõzni a könyv szerzõjével szembeni ellenszenvet, egy tanulsággal akkor is gazdagodunk: a nagy írók, mesterek fényében fürdõznek olykor olyanok is, akik saját sugárzásukkal valószínûleg nem tudnának bevilágítani egy több száz oldalas kötetet.

Dvorah Telushkin: Az álomlátó
Fordította: Dezsényi Katalin
Novella Kiadó
321 oldal, 3900 Ft

 
 
 

Kolozsi Orsolya

Novella Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu