buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Fényes tények


2007.07.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ez a gyönyörû kivitelû, hatalmas album többféle meglepetéssel is szolgál. Elõször is: egyet fizetünk, s kettõt kapunk. A Fények és tények egyrészt a magyar fotós szakma, 513 ember – fotómûvészek, fotóriporterek, s elméleti szakemberek, fotókritikusok, fotótörténészek – a maga nemében elsõ ’ki kicsodája’; ugyanakkor a bemutatott mûvészek egy-egy jellemzõ, szép képébõl pazar gyûjtemény áll össze. Érdemes nézegetni a fotómûvészet törekvéseit, lehetõségeit, a sokféle mûvész egyéni szemléletmódját tükrözõ, különbözõ mûfajú fekete-fehér és színes fényképeket, portrétól, riporttól, szociofotón át a képzõmûvészet eszközeit felhasználó mûvekig, kísérleti felvételekig.

Markovics Ferenc – aki nem mellékesen maga is jelentõs fotómûvész – nehéz feladatra vállalkozott, amikor a Magyar Fotómûvészek Szövetsége megbízásából, annak 50. évfordulója alkalmából megírta, megszerkesztette, összeállította a kézikönyvet. A Szövetség 1956. július 28-án jött létre, nem jelentkezéssel, hanem kijelöléssel, 118 fõvel. Közülük a forradalom után sokan szétszóródtak a szélrózsa minden irányába, az õ felkutatásuk, vagy a leszármazottaiké, de sok esetben több hazai mûvészé is, s olykor egy-egy adat megszerzése, pontosítása valódi nyomozómunkát és sok-sok idõt, türelmet igényelhetett.

A feladat nagysága, s a vállalkozás egyszemélyessége az oka, hogy az opus csak idén jelenhetett meg. Markovics alapossága meg is hozta eredményét, nehéz õt pontatlanságon kapni. Az életút, a pálya fontos, jellemzõ adatait, helyszíneit, szereplõit sorolja elõ (többek között a kiállításokat, köteteket, díjakat). Gyakran közöl ars poeticát is (nyilván azokét, akik kitöltötték a kérdõívet, vagy akiket szóra tudott bírni), szakmai méltatásra azonban szerényen és diplomatikusan nem vállalkozik, csak korábbi publikációkból, értékelésekbõl idéz. A harmadik meglepetés, hogy a nem ritkán miniesszévé kerekedõ szócikkek különleges emberekre és teljesítményekre hívják fel a figyelmet, s szinte regény vagy film szinopszisok lehetõségét rejtik.

Izgalmas figura például az 1875-ös születésû, eredetileg asztalossegéd Rónai Dénes, aki Európa több nagyvárosában, jelentõs fotós mûhelyében tanult, s elsajátította az operatõri mesterséget is. Itthon sorra nyitotta vidéki mûtermeit, a pesti pedig a mûvészvilág kedvelt találkahelye lett. Õ írta és rendezte az elsõ ezer méternél hosszabb mozifilmet (asszisztense Korda Sándor), s leforgatott néhány szkeccset is. Fotópapírokkal is kísérletezett, találmányait, eljárásait rendre ellopták. Közel hét évtizedes munkássága alatt 114 díjat, köztük 11 aranyat nyert. A Magyar Fotómûvészek Szövetsége 88 éves korában vette tagjai sorába. Méltatlanul elfeledett életmû az 1914-ben született Svéd Istváné is. A fasizmus elõl 1938-ban Egyiptomba menekült, ahol nyolc éven az arab világ legnagyobb napilapjának, az Al Ahramnak készített karikatúrákat, s közben saját magának fotózta az antik világ emlékeit és az ország hétköznapjait. Több ezer felvételébõl 1946-os párizsi letelepedését követõen három kötet is született (az egyikhez Tristan Tzara írt szöveget.) Saját reklámügynökséget és könyvkiadót is alapított.

Sajnálatosan keveset tudunk Demeter Károly festõ, szobrász és fotómûvész (1892–1983) munkásságáról is. A húszas években öt évet töltött Párizsban, ahol rengeteg aktot fényképezett, késõbb pedig a francia uralkodó elit tagjait örökítette meg. 1930-tól itthon a Nemzeti Múzeum Történelmi Arcképcsarnokának fotózta meg a notabilitásokat, köztük Horthyt is. Változatos karriert futott be Ráth Károly is: fotósügynökként kezdte, majd filmgyári standfotós, a háború után fotóriporter – megörökítette az 56-os Kossuth téri lövöldözést is – aztán Amerikában az indián rezervátumokat fényképezte, végül egy múzeum fotórészlegét vezette. Nagy idõk krónikása Veres Tamás (Thomas Veres), aki fényképezõgépével elkísérte Raul Wallenberget embermentõ akcióira, s a gyakran titokban készített és külföldre jutatott felvételeibõl értesülhetett a világ a zsidók elhurcolásáról, a nyilas terror tombolásáról.

Érdekes, hogy a más területen tevékenykedõk közül ki mindenki büszkélkedhetett komoly fotós múlttal és szövetségi tagsággal: például Kass János grafikus, szobrász; Kassák Lajos író, költõ; Homoki Nagy István természetfilmes; Koffán Károly grafikus, ornitológus; Tokaji András gordonkamûvész; Balla András kertmûvész; Kunt Ernõ etnográfus, muzeológus; dr. Vajda Ernõ botanikus, ügyvéd; Pethõ Bertalan orvos, pszichiáter, filozófus; Katona István MSZMP KB tag, a Népszabadság fõszerkesztõje. S egy újabb meglepetés: Pioker Ignác sztahanovista gyalus, harminckét éven át országgyûlési képviselõ, aki tehetséges fotós volt, s díjakat is nyert. Kuriózum az is, hogy a „csapatban” két, Magyarországon letelepedett külföldi is szerepel: a szír Iskander Bahget és a litván Normantas Paulius. (Lám, nemcsak mentek tõlünk fotósok – s micsoda világklasszisok –, de jöttek is.)

Néhány jeles fotóst (Diner Tamás, Lugosi Lugo László, Nádas Péter, Olasz Ferenc) hiába keresünk ebben a szép és igen hasznos opusban – ezért picinyke hiányérzetem is van –, persze, tudom, õk nem tagjai a Szövetségnek.

Markovics Ferenc érdeme elvitathatatlan. Nyomozó, újságíró (s méghozzá milyen jó tollú), lexikonszerkesztõ, szervezõ volt egy személyben. S igazi mecénás is: az impresszum szerint nem kis összeggel maga is hozzájárult a Fények és tények megjelentetéséhez.

Fények és tények
MFSZ-Folpress Kiadó, 2006
599 oldal, 9990 Ft

 
 
 

Gervai András

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu