buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Nõi hang a Hádészbõl


2007.07.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A világhírû kanadai írónõ, a Nobel-díj várományosok között is gyakran emlegetett Margaret Atwood nem teljesen ismeretlen a hazai olvasóközönség elõtt, hiszen az 1984-es Fellélegzés óta több kötete – köztük nem egy bestseller – is napvilágot látott. A vak bérgyilkos, A szolgálólány meséje címû regények szerzõjének idén megjelent rövid könyve a Pénelopeia címet viseli, mely egy igen különös és rendkívül sikeres kezdeményezés keretei között született. A brit Canongate Kiadó több neves írót kért fel arra, hogy írjanak át egy-egy mítoszt, parafrazálják a számukra kedves, az olvasók többsége által jól ismert, az európai kultúrában a mai napig élõ történetet. Magyarországon a Palatinus Kiadó vállalta a könyvsorozat megjelentetését, melynek elsõ, bevezetõ része Karen Armstrong vallástörténész rövid mítoszelméletét tartalmazza. A második kötetet az orosz irodalom „fenegyereke”, Viktor Pelevin jegyzi, ki a mûfaji határokat radikálisan megkérdõjelezõ regényében (A rettenet sisakja) a Minotaurusz történetét dolgozza fel. A sorban a harmadik a kanadai írónõ mûve Pénelopéról, de rövidesen megjelenik az angol Jeanette Winterson írása is, ki Atlasz mítoszát választotta témájául.

Az írónõ minden korábbi mûvében tetten érhetõ nõi szemlélet, a mérsékelten feminista beállítódás a tárgyalt mítosz-átiratban is megfigyelhetõ. Az Odüsszeiából jól ismert feleség a hagyomány szerint a hûség megtestesítõje, hiszen eléggé állhatatos ahhoz, hogy a kérõk kitartó ostroma ellenére is húsz hosszú esztendõn át várjon a trójai háborúban harcoló, majd egy évtizeden keresztül bolyongó társára. Legalábbis a mítosz legismertebb változata(i) szerint. De hogyan néz ki mindez Pénelopé szemszögébõl? Hogyan értelmezi a történetet a háttérbe szorított mellékszereplõ akkor, mikor majdnem kétszáz oldalon végre övé a fõszerep? Pénelopé egyes szám elsõ személyben, a vallomás mûfaji hagyományát idézõ módon szól jelenkori olvasójához. Rendkívüli személyességgel meséli el gyermekkorát, Odüsszeusszal való házasságát és a várakozás gyötrelmes éveit. Halála után, már a Hádész mélyérõl hallatja hangját, és némiképp átértelmezi a korábban ismert történetet.

Elbeszéléseibõl kiderül, hogy leleményes férjének bolyongásai korántsem voltak mindig hõsiesek, mint ahogy többször utal arra is, hogy õ maga sem volt a hûség és feddhetetlenség mintaképe. Atwood nem változtatja meg a mítosz alapvetõ szerkezetét, csupán áthelyezi benne a hangsúlyokat, megmutatja azt, hogy egyetlen történetnek nem kizárólag egyetlen olvasata létezik. A mítosz része például az a tizenkét szolgálólány, kiket Odüsszeusz hazatérése után felakasztat, és akik az Atwood regényben Pénelopé fõszólamát az antik tragédiákra emlékeztetõ kardal-szerû betétekkel törik meg olykor. A „hivatalos” verzió egyik alternatívája olvasható tehát a lapokon. Olyan történet, mely nem tart igényt az egyetlen lehetséges és igaz verzió címére, hanem éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen változat nem létezik, nem létezhet.

A sorozat ezen regénye – mint ahogy a többi is – jól példázza, hogy a mítoszok sosem veszítenek aktualitásukból és mivel sokféle változatban élnek, rögzítettségük kisebb, mint az irodalmi alkotásoké általában. Ma is bátran hozzájuk lehet nyúlni, szõni, majd lefejteni, újrakezdeni, lefejteni, majd kicsit változtatva a mintán újraalkotni megint, hogy sose legyen kész és befejezett, de mindig adjon munkát, elfoglaltságot, gondolkodnivalót, csakúgy, mint Pénelopé leple.

Margaret Atwood: Pénelopeia
Palatinus Kiadó
173 oldal, 1950 Ft

 
 
 

Kolozsi Orsolya

Palatinus Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu