buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 20, kedd
István napja

Évfordulók:
1901: Salvatore Quasimodo születése (Modica)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Válságos helyzetben a szakkönyvkiadás


2007.07.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az Ünnepi Könyvhét rendezvényeként a Napvilág Kiadó a Politikatörténeti Alapítvánnyal közösen a Politikatörténeti Intézetben tanácskozást szervezett a tudományos szakkönyvkiadás helyzetérõl. A konferencia drámai apropóját az a tény szolgáltatta, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsõoktatási tankönyv- és szakkönyvtámogatása, amely az elmúlt években folyamatosan és jelentõs mértékben csökkent, az idei évben lenullázódott. A tanácskozásra meghívták a szakkönyvkiadásban érdekelt kiadók igazgatóit, a különféle tudományágak képviselõit, a könyvkiadás és a kultúrpolitika felelõs vezetõit. Sajnos a tanácskozást az oktatási tárca részérõl senki sem tisztelte meg a jelenlétével. Márpedig ha nem történnek azonnali lépések, akkor a szakkönyvkiadást fojtogató pénztelenség a szakma elsorvadásával fenyeget – összegezték a résztvevõk.

Gellériné Lázár Márta, a Napvilág Kiadó fõszerkesztõje vitaindítójában elmondta, a szakmai és tudományos kiadványok megjelentetése sehol a világon nem rentábilis, támogatás hiányában az áltudományos mûvek térnyerésével kell számolni. Fontos feladat, hogy ne csak a határon túli magyar anyanyelvi felsõoktatást támogassa az állam, hanem a hazait is. Az anyagi problémák mellett kitért a legjelentõsebb mûködési zavarokra, a gazdátlanságra, a szakmai kontroll és viták hiányára, a kulturális irányítás felelõsség hárítására, a pályázati rendszer átláthatatlanságára. Elengedhetetlennek tartja, hogy legalább a fõvárosban megnyíljon egy szakmai könyvesbolt, valamint hogy a vidéki egyetemi központokban jelentõsen javuljon a könyvterjesztés helyzete.

Lelkes Lajos, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztõk Egyesülése Felsõoktatási Tagozatának vezetõje értetlenségét fejezte ki az oktatási tárca közömbösségével szemben, amelyet a szakkönyvkiadás támogatása iránt tanúsít. A Mezõgazdasági Könyvkiadó igazgatójaként megjegyezte, az agrárminisztérium vezetõi cégeik szakmai informálását, támogatását mindenkor fontos feladatuknak tartják. A hozzászólók közül Bart István, az MKKE elnöke, Miklós Tamás, az Atlantisz Könyvkiadó igazgatója és Patkós András, az ELTE tanára rámutattak arra, hogy a tudományos szakkönyvek kiadása messze túlmutat a könyvkiadók érdekén, hiszen a mintegy két évszázada megkezdõdött nyelvújítás eredményeképp létrejött tudományos nyelv megmaradásáról van szó. Annak eltûnése pedig azt jelentené, hogy lehetetlenné válna magyar nyelven gondolkodni szakmai és tudományos kérdésekrõl, ami az ország kulturális kettészakadásával is fenyeget: az angol nyelvet professzionális szinten is bíró elitre, és az ezzel nem rendelkezõ többségre. Soóki Andrea (Balassi Kiadó) szerint a tudományos könyvkiadásra adott támogatások meg sem közelítik a ráfordítást. A tudósok, kiváló szakemberek arcpirítóan szerény összegért adják oda azokat a kéziratokat a kiadóknak, amelyeken évtizedekig dolgoztak. Az MKKE alelnöke, Gál Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási minisztérium a tavalyi 45 milliós kedvezményes kamatozású kölcsön támogatás összegét egyharmaddal csökkentette, mondván, a könyvszakma e nélkül is virágzik. Véleménye szerint nem pénzrõl, hanem szemléleti problémáról van szó, arról, hogy kell-e igényes, színvonalas, magyar nyelvû könyvkiadás.

Harsányi László, az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke jelezte, õ csak az Alap mûködéséért tud felelõsséget vállalni. A Kulturális Alap tizenhat szakmai kuratóriumából (csak a szépirodalmi nem támogatja a szakkönyvkiadást) viszont 500 millió forint jut könyvtámogatásra, melynek mintegy fele szakmai könyvek megjelentetését segíti elõ. Ezen kívül az NKA 75 millió forintnyi alkotói támogatással, 100 millió forint könyvtári állománygyarapítással és könyvrendezvények finanszírozásával is segíti a szakkönyvek megjelenését. A jövõt illetõen az elnök a struktúraváltásban látja a kiutat, mely szerint a minimálisan 2-3 milliárd forinttal megnövelt kulturális járadékokból (elképzelések szerint a kiadók 1% helyett csak 0,5% járulékot fizetnének) nagyságrendekkel növelhetõk lennének a könyvtárak beszerzési támogatásai és a szakmai kiadványok szerzõinek honoráriumai.

A „puskaporos” hangulatú hozzászólások némelyike radikális megoldási javaslatot kínált megfontolásra. Gyurgyák János, az Osiris Kiadó igazgatója szerint mivel egy morálisan szétesett országgal, egy cinikus kormányzattal és politikai elittel álunk szemben, a problémák „megoldása” lehet, ha a szakkönyvkiadók a mai naptól beszüntetik a tevékenységüket, és nem adnak ki több könyvet. A másik javaslata, hogy a szakkönyvkiadók váltsanak profilt és a továbbiakban nem lesz gondjuk, hiszen a 60 milliárdos magyar könyvpiacon meg lehet élni.

 
 
 

ÚKP

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu