buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 18, szombat
Piroska napja

Évfordulók:
1882: Alan Alexander Milne születése
1936: Rudyard Kipling halála (Burwash )

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szépségek, frivolitások… I.
Szerb Antal és a Harmadik Torony


2007.07.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Nem tudok rájönni, mi volt itt elõbb, a víz vagy a ház. Gondolom, a víz: de hogy lehet az, hogy a víz éppen ott kezdõdik, ahol a ház véget ér? A látszat az, hogy elõbb megépítették az utcát, aztán beleeresztették a vizet.” (Szerb Antal)
 

A harmadik torony – Szerb Antal 1936-ban írt ismert és klasszikus értékû olaszországi útirajza könyv alakban most jelenik meg elõször, ahogy Dávid Anna szerkesztõi utószava jelzi. Ami eddig volt: elsõ megjelenés a Nyugatban, aztán a gyûjteményes esszékötetekben, „ez utóbbiakban, sajnos, mindannyiszor erõsen megcsonkítva”. Nem teljesen világos, hogy ez a szerkesztõi megjegyzés a Magvetõ legutóbbi Összegyûjtött esszék, tanulmányok, kritikák címû gyûjteményének A két arcú hallgatás címû, vegyes tárgyú írásokat tartalmazó harmadik kötetére vonatkozik-e, ha igen, akkor érthetetlenek lennének az elhagyások, rövidítések, ha nem, akkor a fogalmazás pontatlan.

Maga a könyv viszont él – a kötetet Martin Hürlimann távolságtartó felvételei díszítik, a képek hidegsége, távolságtartása az elsõ pillanatra meglepi a könyvet lapozót, aztán arra gondolunk, hogy a képek hidegsége mögött mintha ott húzódna Szerb Antal feszültsége, kiútkeresõ idegenkedése. A képekbõl és a szövegbõl Pintér József komponált sajátos légkörû, teljesen egységes könyvet.

Amennyire zárt a könyv, legalább annyira zárt Szerb Antal írása, az írás kapcsán nem szólhatunk kultúrtörténeti villódzásokról, a szerzõ utazik, s ha már nem mehet Spanyolországba, ott épp a polgárháború zajlik, megy hát Olaszországba, mert addig, amíg lehet, utazni kell. Szerb Antal feszültsége mögött még nem a háborútól való félelem rejlik, hanem a mindent maga alá gyûrõ totális államnak való kiszolgáltatottságtól való félelem. Velencén, Vicenzán, Veronán, Bolognán át jut el San Marinóig, s ott is a sziklákon álló tornyokig, egészen a Harmadik Toronyig, ahol már egymaga van, s megtalálja, alighanem azért, mert meg akarja találni, a tanulságot: „Ott, a Harmadik Torony alján megértettem mindent: nyugtalanságomat a vonatokon, a szállodákban, a vendéglõkben, a kirándulók közt, egész úton mindenütt, ahol mint magányosnak a kollektivitással, a boldog olasz kollektivitással kellett érintkeznem. A magányomat féltettem tõlük és az európai jövõtõl, amit számomra szimbolizáltak. A magányos boldogságomat féltettem az õ csordai boldogságuktól, mert õk az erõsebbek. Ezt a boldogságot, amit itt érzek a Harmadik Torony alján, senkinek átadni nem tudom. Éppúgy, aminthogy senkinek és semminek, semmi államnak és semmi eszmének nem adhatom oda önmagam.”

Az utazás hétköznapi történéseinek, a mûemlékeknek a leírását alig-alig szakítják meg a Szerb Antaltól máskor megszokott szentenciázó megállapítások, ha igen, akkor ilyenek: „Az élet nem mindig és nem mindenütt egyformán valóságos”, vagy: „Nem, Velencében nem éreztem jól magam, a szónak testi-lelki értelmében, de mindvégig bennem volt az az eláció, hogy itt vagyok, és hogy az által a magasabb térben való részvétel által magam is inkább vagyok.” Szerb Antal írásához akkor kerülhetünk közel, ha a kérdéseihez kerülünk közel. Induljunk el ismét csak Velencébõl, tegyük fel vele együtt a kérdést: „Nem tudok rájönni, mi volt elõbb, a víz vagy a ház. Gondolom, a víz: de hogy lehet az, hogy a víz éppen ott kezdõdik, ahol a ház véget ér?”, s ha a kérdéseit végigkísértük, kérdezzünk rá a végsõ megállapítására is: létezik-e közösségi boldogság, s létezik-e magányos boldogság? Ha válaszokat keresünk ezekre a kérdésekre, akkor tapasztalhatjuk meg, hogy mennyire a mi könyvünk Szerb Antal 1936-os olaszországi útinaplója…

Szerb Antal: A harmadik torony
Martin Hürlimann fényképeivel
Magvetõ Kiadó, 2007
80 oldal, 2290 Ft

 
 
 

Füzi László

Magvető Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu