buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A gyermeki tudásvágy vezérlõ kalauza


2007.05.23

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Nem érdemes szépíteni a dolgot: az ifjúsági ismeretterjesztés katasztrofális állapotban van. A könyvpiac színvonaltalan, felháborítóan rossz minõségû szövegbõl, csicsás illusztrációkból összetákolt, felszínes kiadványok özönével lepi el szegény szülõket és gyerekeket.
 

Pedig most, amikor kicsik és nagyok egyaránt kevesebbet olvasnak, mint valaha, a minimálisra csappant érdeklõdésrõl nem is beszélve – tehát így, a gyerekirodalom pléjsztésönök-tõl, plázáktól, barbiktól, eksönmenektõl sújtott mélypontján mindennél szükségesebb, sõt (némi túlzással élve) intellektuálisan életmentõ lehet egy olyan kiadvány, amelyik képes arra, hogy felkeltse, és le is kösse a lurkók figyelmét. Úgy tûnik, a Gyerekek tudományos enciklopédiájának lehet esélye rá, hogy teljesítse ezt a küldetést…

Elõször is az épp tárgyalt téma nincs tudálékosan agyonrágcsálva, de nem is infantilis – négy-öt lényegre törõ mondat összegzi a legfõbb tudnivalókat. Ám ahelyett, hogy unottan tovább lapoznánk, figyelmünket mindenhol lekötik a pazar képek: a grandiózus, távoli bolygókat, mütyürnyi molekulákat, a szerencsére nem csak „cuki” élõlényeket, csodás masinákat, tudós férfiúkat ábrázoló féloldalnyi minõségi rajzok és fotók. Ha pedig vizuálisan kikíváncsiskodtuk magunkat, további szellemi csemegézésre invitálnak a tömör, rövidhír-szerû plusz információk, meglepõ adatok, megjegyzésre méltó érdekességek. A tudásszerzõ kaland folytatását pedig a gondosan-pontosan elhelyezett ún. ugrópontok garantálják, amelyek további, az adott kérdéskörhöz kapcsolódó fejezetekhez csalogatnak bennünket.

A kiadvány az alapvetõ tudnivalók tisztázásával indul. Olyan, a hétköznapokban is gyakran hallott (ám már a felnõttek által legtöbbször elfelejtett értelmû) fogalmak mibenlétével ismerkedhetünk meg, mint a halmazállapotok, az elemi részecskék, a molekulák, az elektromosság és mágnesesség, erõ és elmozdulás vagy energia és munka, valamint a hõ, a fény, a hang, a levegõ, a víz és – mintegy ízelítõként a 21. századi tudomány gyakran misztikum-ízû magasiskolájából – az idõ. Miután pedig felvértezõdtünk a természettudományos alapfegyverttárral, megkezdõdhet a bevetés, amely (hasonlatosan minden valamire való, ezúttal inkább tudományos mint fantasztikus akcióhoz), messze-messze minden kényelmes olvasófoteltõl, az ûrben veszi kezdetét.

Elõször is, megtudhatjuk, mi is az a világûr valójában (minden, ami a Föld légkörén kívül van), majd megismerkedhetünk a Hold és a Nap jellemzõivel, a Naprendszer bolygóival általánosságban, továbbá olvashatunk – kissé szokatlan megközelítésben – külön a szilárd és gáznemû planétákról, csillagokról, galaxisokról, megfûszerezve cseppnyi kozmológiával és az ûrutazás ínyencségeivel. Miután (profi ûrsikló gyanánt) visszatértünk anyabolygónkra, alkalmunk nyílik részletekbe menõen meg is ismerkedni vele: tanulmányozhatjuk keletkezésének közel ötmilliárd éves történetét, a kontinensek alakulását az õsi Pangaea-állapottól a földrészek jelenlegi arculatáig, az évszakok és napszakok váltakozásának, az éghajlati övek kialakulásának okait, hallunk a hegyek létrejöttérõl, fõ fajtáiról, sós és édes vizeinkrõl, valamint a légkör szerkezetérõl és jelenségeirõl. Imígyen haladva az õsi koroktól és valószínûtlen világoktól fészekmeleg kis vackunk felé, végre szó esik ez elsõ élõlényekrõl is, a növényekrõl.

A róluk szóló fejezet a kicsit száraz, ám szükséges rendszertani áttekintéssel, illetve a növényi test felépítésének felvázolásával indul, majd elmerenghetünk csodás vízgazdálkodásukon, fotoszintetizálásukon, egyedfejlõdési fázisaikon a beporzástól a gyümölcstermésig, valamint a különféle égöveken található ökoszisztémák mûködésén, amelyeknek szerves részét képezik az evolúciós lépcsõn magasabbra talpalt állatok. Velük két nagyobb rész is foglalkozik: az elsõ a zoológiai beosztásuk nyomvonalán kalauzol végig bennünket rükvercben haladva az emlõsöktõl a gerinctelenekig, a második pedig mindennapi életüket, viselkedésüket, táplálkozási és szaporodási szokásaikat, sokszor megdöbbentõen profi mimikrimûvészetüket, földön-vízen-levegõ-ben történõ mozgástechnikájukat mutatja be.

A kiadvány második fele már egy az egyben az embernek szenteltetett. A hetedik fejezet témája a test, anatómiai értelemben – a kíváncsi lurkók belekukkanthatnak, hogy miként és mi célból mûködnek a különféle szervcsoportok, megtudhatják, mi lesz a sorsa mindannak, amit megeszünk és megiszunk, csakúgy mint azt, hogy bizony-bizony nem a gólya hozza a kisbabákat… Kissé meredek váltásként szaporodásuk objektív ecsetelése után a civilizációnk nélkülözhetetlen részét képezõ gépek és építmények (erõgépek, hidak, vonatok, autók, repülõ masinák, telekommunikációs eszközök stb.) mûködésének magyarázatai következnek dióhéjban, hasonlóan a közhasznú találmányok felidézéséhez. Ez utóbbiak tematikus csoportosításban kaptak helyet: az élelmiszeripar említésre méltó vívmányainak tanulmányozása után eprészkedhetünk a különféle energiageneráló apparátok, szórakoztatóipari és kommunikációt segítõ berendezések, valamint a gyógyászati újítások között.

A zárófejezetben megannyi tudós férfiúról olvashatunk, akiknek életmûve mérföldkõnek számít a tudománytörténetben. A sort ama bizonyos régi görögök nyitják, akiket a legnevesebb csillagászok, fizikusok, orvos-kutatók, matematikusok követnek, valamint azok, akik meghatározták az evolúciókutatás, a kvantumfizika vagy épp a genetika alakulását. A fentiekbõl világosan érzékelhetõ tehát, hogy a mû megalkotói a lehetõ legszélesebb körû tudásanyag átadására törekedtek – eme vállalkozás lehetetlen mivolta okozza a kiadvány egyetlen említésre méltó hibáját: a terjedelmi korlátok miatt ugyanis az épp tárgyalt téma rövid, tömör magyarázatáról gyakran átcsúszik a hangsúly a kapcsolódó extremitások, bizarr tények, Guiness-rekord ízû adatok felsorolására. Mindez azonban nagylelkûen megbocsátható a szent cél érdekében, amely nem egyéb, mint a gyerekek érdeklõdésének felkeltése oly dolgok iránt, amelyeknek valóban van értelme.

Gyerekek tudományos enciklopédiája
Alexandra Kiadó
256 oldal, 4999 Ft

 
 
 

Szirtes Borbála

Alexandra Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu