buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 17, hétfo
Donát napja

Évfordulók:
1673: Molière (er. Jean-Baptiste Poquelin) halála
1856: Christian Johann Heinrich Heine halála
1970: Shmuel Yosef Agnon (er. Halevi Czaczkes) halála (Jeruzsálem)
1998: Wass Albert halála (Astor)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Nyugat népe


2008.09.05

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„1931. március 29-én egy Zeppelin ereszkedett alá a csepeli repülõtéren, majd a helyszínre sereglõ emberek izgatott kíváncsiskodásától kísérve leheveredett a gyepre. Az óriás kúpból elsõként Karinthy Frigyes lépett elõ.”

    De jó is volna így kezdeni regényt! Ilyen mondatokkal.
    Vagy így:
    „Kun Béla repülõgépen menekült az országból.
    Délután – úgy öt óra felé – a Hungária-szállóban székelõ szovjetház körül fölrebbent egy repülõgép, átrepült a Dunán, a Várhegyen, s merész kanyarodással a Vérmezõ felé tartott.
    A gépet maga a népbiztos vezette.”

A Nyugat centenáriuma kapcsán rendezett buszos vándorkiállítás maga az irodalmi Megasztár. A busz nálunk, Gyulán, a Dürer-terem szögletes épülete elõtt parkol, valahol a fák koronája fölött a fiatalosra rekonstruált gótikus vár tornyai törnek az égbe, amott a nyári teátrumot szolgáló tószínpad lebeg. Hangulatunk izgatottan kulturális, ami érettségin túl, vakáción innen érthetõ.

Rendes emberek lévén, próbálunk fanyalogni, hogy bár a járgány a mobil-tárlat okán még érthetõ, paprikapiros színe azonban legalábbis elgondolkodtató. A forradalmár folyóirat? Naplemente? Horribile dictu: a Nyugat alkonya? (A kiállítást látva helyesebb volna inkább felkonyról beszélni.) Vörös szekér a literatúra tajtékos tengerén?
Jó érzés mûveltnek lenni. Súgja egy lány a papucsos srácnak. Vizsgaidõszakon túl, vakáción innen.

Jegyet váltani nem kell, ingyen adják. Csak az ember olvas.

Végül fellépünk a vezetõfülke mellé, szétnézünk, nem lyukasztunk. Kissé megnyugodva tapasztaljuk, hogy nem minden a vizualitásé. Érintõképernyõ nélkül ma már nincs tárlat, de a játékosan tálalt segédanyagok észrevétlenül csepegtetik a látogatóba az infót. Honnan jöttünk, milyen az igazi magyar irodalom.

A buszban eltöltött hõséges egy óra legmegrázóbb pillanatai a korabeli filmfelvételekhez kötõdnek. A gyermekével hógolyózó Karinthy – a leendõ vízilabdázó, Ferenc, arcvonásai kíméletlenül ütnek az apjáéira. Õszi reggeli Kosztolányiéknál – a nagydarab Mester feleségével és Ádám fiával hancúroz a kertben, munkazubbonya fehér, akár egy ellentengernagyé. Móricz Zsiga bácsi az asztalfõn – mintha dédnagyatyánkat látnánk, hamiskás tekintet, õsz bajsza elaggott, megfakult hernyó. Ugyanott a szögletes arcú Németh László – szemérmetlenül fiatal és fölényesen mûvelt. Szabó Lõrinc, a zilált – nem messze tõle elgyötört arcú asszonya társalog; ekkor már évek óta csalják. Desszertnek Nagy Endre nyomja a stand up comedyt. Boldog békeidõk, repeta.

A hangfelvételek fülsértõk, de ki mondta, hogy könnyû a múlttal szembenézni. Babits éles deklamálása, Karinthy határozott, mégis érzékeny tónusa, Fenyõ Miksa – mint aki mindent látott, és mindent hallott. Hogyan tanult meg hímezni Lesznai Anna.
De hol van Kosztolányi, amint felolvas a rádióban? Milyen lenne Ady hangja, ha lenne. Ha egy szót válthatnánk Krúdyval, aki a tabáni ablakban.

Azt mondják (kik?), a Louvre-ra nem elég egy hét. Ha azt mondjuk, erre se, egy lépéssel közelebb vagyunk az igazsághoz, akármi legyen is az.

Kiss László
író
1976-ban született Gyulán. Egykori gimnáziumában tanít magyart és történelmet, ráérõ idejében a békéscsabai Bárka folyóirat szerkesztõje.
Elsõ kötete 2003-ban jelent meg, Szindbád nem haza megy címmel, a Tiszatáj Alapítvány gondozásában. Második prózakötete, az Árnyas utcai szép napok
az idei Könyvhétre látott napvilágot, ugyancsak a Tiszatájnál.

 
 
 

 
Osztályzat: 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a cikkhez:
vmaak

#1

2008.09.05 15:22

zseniális szerzemény!
lírai képletessége szemei kameramódosításaival festegeti impresszióit
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu