buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Könnyed bevezetõ Hrabal világába


2007.03.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Bár Aleksander Kaczorowski véresen komoly kérdés megválaszolását tûzte ki könyve céljaként, annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy öngyilkos lett-e Hrabal, avagy tényleg madarakat etetett, s a madarak etetése közben zuhant alá az öt emelet mélységbe, könyve mégis inkább bevezetõ Hrabal világába, még akkor is, ha az életút tanulmányozása során pontosan jelzi azokat a pontokat és szöveghelyeket, amelyeken az öngyilkosság kérdése felmerült vagy elõfordult. A könyvnek az életmûbe való bevezetõ jellegét jól mutatja, hogy a szerzõ egyik legfontosabb forrása és leggyakrabban hivatkozott „lelõhelye” az az interjúfüzér, amelyet Szigeti László készített Bohumil Hraballal. Cseh író, lengyel irodalomtörténész, (szlovákiai) magyar „riporter” – Közép-Európa mintha mégis létezne, vagy mintha mégiscsak létezett volna. Valamikor. Talán éppen Hrabal történeteiben…

Azt, hogy erre a könyvre szükség volt, talán felesleges bizonygatni. Hrabal önmaga mítoszát megteremtõ író volt, s az az olvasó, akit a Hrabal-könyvek nem csupán önmagukban érdekelnek, hanem foglalkoztatják a könyvek és a könyvek hõseinek kapcsolódásai is, szükségszerûen kíváncsivá válik az eredeti helyszínekre és az eredeti alakokra. Aleksander Kaczorowski pontosan végigköveti Hrabal élettörténetét, és megtudjuk, hogy milyen szerepet játszott Hrabal életében Nymburk, Prága és Kerskó, megtudjuk, hogy a család – és maga az író – miképpen kacsolódott a sörgyárhoz, a sörhöz és az alkoholhoz, itt is felejthetetlen sorokat olvashatunk Pepin bácsiról, alias Josef Hrabalról – akit az író valódi apjának tekintett. Vele kapcsolatosan Aleksander Kaczorowski idézi Hafernscherné asszonyt, aki ezt mondta.: „Josef Hrabal nagyon különös ember volt. A maga sajátos világában élt. Egyfolytában magában beszélt, vagy beszédbe elegyedett mindenkivel, akivel összetalálkozott, választ sem várt, csak folyt belõle a szó”. Vajon biztos, hogy csak Josef Hrabalról beszélt az asszonyság? Az író Harbalt nem az írásnak ez a született természetessége jellemezte?

Aleksander Kaczorowski sok mindent megmutat Hrabal életébõl és mûveibõl is, a legtöbbet biztosan az élet és a mû kapcsolódásának a bemutatásával teszi – csak azt sajnálhatjuk, hogy mindezt vázlatosan teszi, szívesen merültünk volna el hosszabb idõre Hrabal világában.

Aleksander Kaczorowski: Életjáték – Történet Bohumil Hrabalról
Európa Kiadó, 2006
192 oldal, 2200 Ft

 
 
 

Füzi László

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu