buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Mûvelõdéstörténet (ah)


2007.03.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A nagy jelentõségû szociológiai szerzõvé felnõtt Kovács Ákos mind írói, mind kutatói erejének teljében alkothatta meg számos kultúrhistóriai és különlegességetnikai mûve után ezt a mindannyiunkat közelrõl érintõ, közben rendkívül szórakoztató, meggondolkodtató, forrásértékû könyvét, melyet a pozsonyi Kalligram ad közre: A KITALÁLT HAGYOMÁNY címû terjedelmes remeklést (2006, kb. 440 old.).

Mészöly Miklósnál fontosnak, de Camus dolgai iránti rajongása mellett nem a legszervesebben szerencsésnek tartottam a „nemzetben gondolkodás” elemzéseit, melyek sajnos hátrább szorították a „tényleges szekszárdi-környékei szociológiát”. Kovács Ákos hatalmas belsõ apparátussal, szépírói célokat mindig is mellõzve (ezért írhatok róla elveim szerint, szépirodalomról, „ha ma élõ”, soha már), iszonyatos mennyiségû kutatási energiát kifejtve és „bedobva”, így alkothatott olyasmit, ami csak akkor mutat túl önmagán, ha feldolgoztuk magunkban, tehát nem kacsint, nem bök oldalba, nem célozgat… ez a könyv a maga mûfajának is diadala, történelem és pantomim (ahogy tárgya), fapofaság és felháborodás (némán), fejezetrõl fejezetre „haladás a korokkal”, szétágazásban valami felfoghatatlan kitekintés-legyezõ, amit éleslátással összefûzött belsõ nagy formátumúságnak is nevezhetünk. Kovács Ákosnál ez a formátum azért különösen rokonszenves, mert nem kivívni akarja, jelzõként, magának, hanem mintegy széttárt karral mutatja, ez van – így függenek öszsze rejtve-nyíltan dolgok.

Tehernek érzek a magam számára nemcsak mindent, ami adathalmaz, de a legkevesebb adathalmazocskát se bírom, ha pl. du. 5 óra után kellene hallgatnom (éjjel verjenek fel inkább, de ha végeztem napom, ne… telefonon ne…), és akkor ez a csupa adat könyv annyira távol van minden lexikonszerû „rámtöréstõl”, annyira lélegeztet is, miközben lélegzetelállító, hogy a grófnõ dalától a búvárruhás kenyérátadásig, a karénekek májusfájától a (találmányom!) drávai krokodil békásításáig a csepeli Duna-ágban… mindent elfúló lelkesedéssel fogadok, és – témaismétlés – utána szabadabban lélegzek. A folyóiratok, napilapok irdatlan mennyiségének átszûrt ismertetése kultúra-álkultúra tárgyában… a hagyomány nem olcsó leleplezése, ha mûhagyomány… a hatalomról szólva friss szavak lelése… a Monarchia és a Re-Rendszerváltás kora… Wekerle László, Zrínyi Ilona, Szõke Jenõ és Végh Mihály egybeidézése Görcsön Dénessel, Erkel Ferenccel, Hamvas Bélával és Gaudi Tasi Náczival… sorolhatnám… kaleidoszkóp, mely azonban egy-egy beállításban fixálható, mûfaji remeklés is.

Ha valakinek élvezetet okoz, hogy a másfél évszázados hegyi vasutat, a Duna hajózható szakaszának kezdetétõl máig a Burgenbunder Felpokig közlekedõ gõzlapátost élvezettel nézze, hát itt történelmünk tragédiáin, röhejein, nagy alakjain, szégyenzúgóin, posványvizein és friss forrásain „át” olyan élményben lehet része, hogy fél évig nem néz tévét. Hanem ezt a mûvet olvassa.

Komolyan beszéltünk eddig is errõl az idézhetetlenül sûrû könyvrõl, mégis, váljunk unalmassá itt, kérdezzük meg, mi a kitaláció? Mi a hagyomány? Mi a mindenkori történelem? Ez utóbbi kérdésre a válasz: a történelem lényege, hogy nem ad hoc, de mindenkori kitaláció. A hagyomány az, ami érzületként élhet bennünk. Kölcsey, Erkel, a Himnusz… ám hagyomány és kitaláció elegye már minden visszaélés, blõdség, a közönség megannyi hülyesége. Ah, a közösség, a sokaság minden rossznak „untermannja”, alul-állója, az akrobaták (zsarnokok, hazug szónokok, álpróféták, karrieristák, iránylovagok és céllovarnõk) mind rajtuk hajtják végre mutatványaikat. Kicsiny ország vagyunk, sem a görögséggel, sem a poszt jegyûen elemi rómaisággal nem vethetjük össze magunkat. Angliával, a németekkel, a spanyolokkal, olaszokkal, de még a franciákkal és portugálokkal sem. (Nem értéksorrend.) Mi vagyunk az a nemzet, népség, ország, kvarc, mely Gorenjéért futkosott a hajdani birodalmi fõvárosba. Ahol annak söre drágább, mint ott. Minket rekcumoz iksz és ipszilon unió, mikor hogy. Üdvünkre, nyilván, újabban. De ilyen körülmények között a hagyományaink is becsesebbek, általában kopások.

A kitalált hagyomány ennek a meggyalázói, ennek a minimalista nemzet- és néphelyzetnek. Nem akarok összefoglaló szavakat használni igazmondásról s ellentétérõl, nem szeretnék divatosan szólni. Kovács Ákos könyve sem tetemre hívni nem akar senkiket, sem felmenteni. Borzadalmas nagy matériát rak le, tessék. Miért mondtam, hogy lélegzethez is segít jutni? Ezért: mert azt mondom, ha ez az én kitalált hagyományokkal megtaplósított történelmem, hát én kimenni Grinzingbe szeretnék innen egy hétvégén a tényleges hagyományú temetõkocsmába a Gsmunderbauer úrhoz, ott találkozni a helyi cipésszel és az amatõr filozófussal, megvitatni a… ah, nem mondom meg, minek az esélyeit. Mert a mi országos esélyeink lehetnek jók, de úgynevezett „szellemijeink” egyelõre továbbra is csak a szociológiai remeklések keretében magasrendûek. Van mibõl írni, jaj.

Kovács Ákos: A kitalált hagyomány
Kalligram Kiadó, 2006
445 oldal, 3500 Ft

 
 
 

Tandori Dezső
költő, műfordító

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu