buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Nem szerelmes földrajz
Kafka Prágája


2007.03.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Közismert, hogy Franz Kafka Prágában született, ismert az is, hogy szinte soha nem hagyta el Prágát – ám az is ismert, hogy az irodalomba nem a Prágához való ragaszkodással írta be a nevét. Többet tett annál, hogy szülõvárosát, a szülõvárosához való viszonyát megörökítse – egy század lelkületét ragadta meg a kezdetben alig-alig méltányolt írásaival. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne foglalkoztatta volna városa, hol ragaszkodott hozzá, hol menekülni akart tõle. Mégis, amikor Klaus Wagenbach könyvét olvastam, az volt az érzésem, hogy ez a könyv, hasonlóan más irodalolmtörténeti könyvekhez, kevésbé az irodalomról, tehát nem Kafka mûvészetérõl, mûvészetének sajátos vonásairól szól, hanem a történelemrõl, az egyszer megtörténtrõl: Prágáról a huszadik század elején-elsõ harmadában, és egy Franz Kafka nevû fiatalemberrõl, aki – többszörös kisebbségiként, de ez sem foglalkoztatta – történetesen ennek a városnak a közepén született, aki magát a város belsõ magját nem hagyta el szinte soha, s aki ebben a városban tanult, dolgozott, kereste a maga helyét.

Tehát akkor járunk el jól, ha nem a huszadik század mûvészetére-gondolkodására nagy hatást gyakorló írót, hanem akár Franz Kafkát, a magánembert keressük ebben a könyvben, s ha ezt tesszük, akkor rengeteg ismeretet szerezhetünk a korabeli Prágáról, társadalmi tagozódásáról és társadalmi életérõl – s természetesen arról a küzdelemrõl is, melynek során – lakóhelyrõl lakóhelyre, iskoláról iskolára, munkahelyrõl munkahelyre járva – Franz Kafkában felnövekedett az író. S ha Wagenbach segítségével követjük Kafkát a sétáin, egyik kedvenc útvonala az Óvárosból a Kisoldalra vezetett, egészen a Hradzsinig, akkor egyszer csak rátalálunk az irodalomra is: „Kafka rengeteget sétált, imádott a városban mászkálni – ünnepnapokon, esténként, éjszakánként is, órák hosszat, gyakran egyedül. Mindez nyilvánvalóan összefüggött írástechnikájával: szinte semmi jegyzet vagy vázlat, viszont hoszszas gondolati elõmunkálatok, a ’fejemben hordott irdatlan világ’, melyet aztán ’egy lélegzetre’ leír, többnyire éjszaka. ’Csak így lehet írni’ – jegyzi be naplójába az elsõ ilyen tapasztalat, Az ítélet után.”

Ez a könyv – irodalmi útikalauz. S mivel Kafka Prága közepén élte le az életét, ott szinte minden házhoz kötõdött valami miatt, így ha ezzel a szép kiállítású könyvvel a kézben járjuk be Prágát, akkor Prága száz évvel ezelõtti történetérõl, a prágai házak száz évvel ezelõtti történetérõl is sokat megtudunk. Prágát az irodalmi turisztika terén ma – a knédlihez és a sörhöz kapcsolódva – Svejk és Hrabal szelleme lengi be. Nem árt tudni, hogy az õ szellemük és alakjuk is abból a világból nõtt ki, amelyet Kafka érzett meg a legmélyebben.

Klaus Wagenbach: Kafka Prágája – Irodalmi útikalauz
Fordította: Czeglédi András
Atlantisz Kiadó
146 oldal, 2695 Ft

 
 
 

Füzi László

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu