buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Észt elbeszélések


2007.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Éjszakai ügyelet címmel lapozhatja fel az olvasó Jávorszky Béla válogatásában a Nagyvilág Kiadó által megjelentetett elbeszéléskötetet, amely a modern észt prózatermésbõl ad ízelítõt. A tizenegy szerzõ között akadnak „nagy öregek”, mint Karl Ristikivi vagy Jaan Kross, akit többször jelöltek Nobel-díjra, s joggal tartanak a mai észt próza egyik legkiemelkedõbb mesterének, de olvashatunk elbeszéléseket a középnemzedék tollából, s Andrus Kivirähk címadó elbeszélésével a hetvenes évek elején született generáció is képviselteti magát. Utóbbi írásának hangütése mintegy szakítani látszik az észt irodalomra jellemzõ lélektani elbeszélések hagyományával (melynek jeles darabjai olvashatók e kötetben is), történetének középpontjába egy fiatal lányt állítva, aki minden szabadidejét kórházi gyakorlattal tölti. Egyik éjszakai ügyelete alatt azonban érdekes jelenségre figyel fel: egy beteg, horkoló öregasszony szájából különös hegedûszót vél kihallani, s késõbb meggyõzõdhet e jelenség valódiságáról, amikor az alvó asszony szájüregébe pillantva apró táncoló törpéket fedez fel. Kivirähk elbeszélése szürreális, csattanójában groteszk, de a történet helyszínének találó megválasztásával (kórház), s a történetbe belépõ professzor tudományos figurája révén mégis azt a benyomást képes kelteni az olvasóban, hogy mindaz amit leír hihetõ, majdhogynem evidens.

A nálunk még alig ismert, de hazájában a 20. század egyik legjelentõsebb észt prózaírójának tartott Karl Ristikivi Hattyúdal címû elbeszélése a grobini várnagy lelki eltorzulásának meséjében a fõhõs szenvedélyesen figyelte várának faláról a hattyúk röptét, az évszaknak megfelelõen érkezésüket és távozásukat. „Miután ráébredt, hogy nem tudja õket megakadályozni a repülésben és az éneklésben, legalább tudni akarta, miféle üzeneteket visznek vagy hoznak.” A grobini várnagy kezéhez vér tapadt, tizenhat férfit öletett meg politikai számításból, s mikor a következõ év tavaszán tizenhat hattyú szállt le a közeli tóra, lelkiismeretének terhe alatt elméje mindinkább megbomlott. E drámai folyamat történetét Ristikivi lírai eszközökkel, kevés jelzõvel, mégis határozottan ábrázolja, elbeszélésének hangulatában mindvégig a valóság és a mesevilág határmezsgyéjén mozogva, így érzékeltetve mindazokat a lelki és szellemi torzulásokat, melyek hõsével megtörténhettek.

A Herder-díjas Jaan Undusk kötetnyitó esszénovellája Mint fog alá került kõdarab címmel különösen is érdekes lehet a magyar olvasó számára, hiszen némi öniróniával, éles szemmel, s humoros szeretettel ír az észt nemzeti klisék természetérõl.

Éjszakai ügyelet. Modern észt elbeszélések
Fordította: Jávorszky Béla és Fehérvári Gyõzõ
Nagyvilág Könyvek, 2006
2200 Ft

 
 
 

Erős Kinga

Nagyvilág Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu