buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Európában magyar


2007.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Minden napkelte ígéret és mindenegy / este siker és kudarc keveréke” – így fogalmaz Gömöri György Ez és nem más címû kötetében, amely régi és újabb verseit tartalmazza Zalán Tibor válogatásában.

Gömöri pontos megfigyelõ, akit ötvenhatos szerepvállalása, majd az emigráns lét kényszere közéleti versek megírására inspirált, s e kötetben is olvasható számos olyan versdarab, mely jelenünk eseményeire reflektál, így a kötetzáró vers is, Nostradamus elveszett strófái címmel helyzetjelentésként is olvasható napjaink világpolitikai eseményeirõl. A humanizmus, a haza- és szabadság-szeretet jegyében íródott számos verse, melyek központi gondolata, ha más-más megközelítésbõl, szemszögbõl is: „anyanyelvemen élek legbelül, s azon gondolkodom, / hogy lehet az ember Európában magyar” („Sens unique”). Gömöri versei az emigráns létben megélt egzisztenciális magányról s ugyanakkor a felelõsségérzet súlyáról is szólnak, a gondolkodó és cselekvõ költõ mélységes elkötelezettségérõl és ragaszkodásáról szülõföldje iránt, amely azonban minden pátosztól mentes, mi több, olykor kritikus is.

E kötet lapjain (is) számos versében idézi meg irodalmunk jelentõs alakjait, így a Márai hazatér Párizsból, Weöres mozaikok, Füst Milán panasza, Négy sor Kosztolányinak mind tisztelettudó fõhajtások a mesterek elõtt. „Horgonyt vetnem most megint nincs sehol” –, írja tényszerûen, mégis a szomorúság hangján Falbontás címû versében, a válogatás egészét figyelembe véve azonban tisztán körvonalazódik, hol vetette ki horgonyát a költõ. Távol hazájától a mûvek által olyan elõdök és kortársak társaságában tölthette hétköznapjait, mint Berzsenyi Dániel, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezsõ, Radnóti Miklós, Füst Milán, Illyés Gyula, Weöres Sándor, Pilinszky János, akiknek szellemi, költõi örökségébõl meríthetett, s példát mutathatott nem csak emberségbõl és a közösség iránti felelõsségtudatból, hanem verseivel a költõi létmód súlyának méltó hordozásából is.

E kötet néhány régebben született versdarabján érzõdik a honvágy, míg az újabb versek inkább a csendes nosztalgia hangján íródtak, az ifjú évek bensõséges élményeit állítva középpontba, így a Pihenõ a Deák téren címû is, amely egy '56-os emlék megidézése.

A számadás hangja erõsödik fel az Ez, és nem más versanyagában, s a költõ világos, fegyelmezett gondolatisága révén ragadja meg olvasója figyelmét. A Profán útmutatás, A szertartás után, Elalvás elõtt címek alá gyûjtött versek legtöbbje komor hangulatú, a tökéletlenség s mulandóság fölötti tûnõdés darabjai, ekképpen a Fekete bogarak sorai is: „Ezen a világon minden de minden / a fekete bogaraké / Örömünk szerelmünk álmunk és gyötrelmünk / fekete bogaraké / Szeszélyes likacsú sajt és vékony / sonka és mézízû körte és dinnye és paradicsom / hervadó tökvirág pipacs és patyolat / rózsa és bazsalikom / ételünk italunk köntösünk velõnk és vérünk / a fekete bogaraké / Szûzanyám könyörögj érettünk / ne legyünk irgalmazz ne legyünk fekete bogaraké". Gyötrelmes folyamat ez, s Gömöri költõi pozíciója éppen ettõl válik rendkívül rokonszenvessé, mert józansága és érzékenysége révén alkalmas emberi nyomorunk és mulandóságunk hiteles számbavételére, felismerve a lélek magányának realitását, a fizikai pusztulás megkerülhetetlenségét, s mégis, minden ésszerû belátáson túl, az olvasói tekintetet képes magasabbra emelni.

Gömöri György: Ez, és nem más. Válogatott és újabb versek
Válogatta: Zalán Tibor
Argumentum Kiadó, 2007
2200 Ft

 
 
 

Erős Kinga

Argumentum Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu