buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A Holnap hõse. Bódy Gábor kinematográfus


2007.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A múlt év augusztusában a Ludwig Múzeum rendezett nagyszabású életmû kiállítást és retrospektív filmsorozatot Bódy Gábor kinematográfus születésének 60. évfordulója alkalmából. Tarr Béla az esemény megnyitóján elmondott szövegében nem hagyott kétséget afelõl, hogy Bódy, akit – rövid életében, hisz még négy évtized is csak szûken adatott meg neki – a filmszakma hajlamos volt afféle különc, marginális figurának tekinteni.
 

„A 20. század meghatározó erejû filmese volt.… aki megalkuvás nélküli kíméletlenséggel tört elõre az általa kijelölt úton, azon cél érdekében, hogy a »film« mint fogalom, mint mûvészeti kifejezésforma és kommunikációs eszköz, megszabadulva minden kispolgári álságosságtól, visszanyerje eredeti és valóban autentikus jelentését” – modta Tarr. Ott, ezen a megnyitón – ahol képzõmûvész lényegesen több volt, mint filmes – kaptam elõször kézbe az Akadémiai Kiadó Bódy Gábor Egybegyûjtött filmmûvészeti írások címû vaskos kötetét. S mindjárt ott, frissiben örülhettem, hogy Tarr egyszerre penge éles és tû pontos szövege ott van a kötetben ,az Elõhangban, és félreérthetetlenül határozza meg Bódy helyét a filmtörténet újítói és gondolkodói között.

„Céljának elérésében nem válogatott eszközeiben ” –, írja Tarr, s ez sajnos igaz, nemcsak a filmalkotóra, de az emberre is. Gátlástalan volt egy gátlástalan diktatúrában. Mindez azonban nem teszi megkérdõjelezhetõvé azt a tényt, amelyet ez a kötet is bizonyít, hogy Bódy meghasonlott korának emblematikus személyisége volt, a magyar filmmûvészet egyik legjelentõsebb filmalkotója és teoretikusa, aki bár fájdalmasan kevés számú filmet készíthetett, mégis megkerülhetetlen a mozgóképrõl való korszerû gondolkodásban.

Az Akadémiai Kiadó három részesre tervezi Bódy Gábor filmmûvészeti írásainak kiadását. A megjelent elsõ kötet a berobbanás éveire koncentrál, a filozófia és a film között tévelygõ diákévektõl az Amerikai anzixig, illetve teoretikusként elsõsorban a filmet mint nyelvezetet kutató írásokig. Már a legelsõ megnyilvánulásokban ott van a hazai filméletben rendkívül ritka szemlélet, amely egységben láttatja a film elméletét, oktatását, gyártását, forgalmazását. Ennek a komplexitásnak a lenyomata a könyv üdítõ mûfaji sokszínûsége: elméleti tanulmányok, elemzések, kritikák, filmszinopszisok, forgatókönyvek váltják egymást. De a sokféleségben megmutatkozik az állandóság is a gondolkodásra, reflektálásra vitára való nyitott személyiség.

A könyv a legendák mögé mutat. Akit a filmszakma egyik termékeny írója csak „egy krakéler trió” tagjának nevezett, olyan komoly és el nem évülõ elméleti tanulmányokat folytatott, amelyek a mai napig érvényesek vagy megválaszolásra várnak.

Az Utak és eredmények a magyar film történetében 1963–69 címû, mindösszesen 24 évesen írott tanulmánya – amellyel megírásakor, 1970-ben természetesen nem bírt el a nyilvánosság – egyben a korabeli filmkritika elé tartott tükör is, s a kép bizony cseppet sem hízelgõ. A fiatal magyar film útjai címû tanulmánya szintén hiánypótló. Soha, senki, sehol nem vezette le ilyen kristálytisztán a hetvenes években induló filmes nemzedék motivációit, ösztönzõ és gátló tényezõit. Jelentõs és máig eleven a dokumentumfilm metodikai útvonalait felvázoló Hol a „valóság” ? címû tanulmánya is, jóllehet befejezetlen dolgozatról van szó.

A kötet második egysége Bódynak a mozgókép oktatásával kapcsolatos munkáit gyûjti egybe. Egyszerre alapos és grandiózus tervének töredékét tudta megvalósítani a Magyar Televízió keretein belül. Szándéka szerint az audiovizualitás elsõ összefoglaló leírása, strukturális enciklopédiája lett volna az adássorozat fõleg a 15–20 éves nézõk számára. Elsõdleges célja arra a speciális gondolkodásmódra tanítani, amely a filmek készítéséhez és megértéséhez egyaránt nélkülözhetetlen.

Öszszesen három rész, mintegy 90 percnyi anyag készült el belõle. Pedig aligha évült volna el az ismeretanyag, hiszen nem stílus és esztétikai problémákkal foglalkozott, hanem a látás és az értelmezés, az audiovizuális kifejezés mélystruktúráival. Vajon ismerik-e a médiaszakos hallgatók Bódy Gábor kinematográfus munkásságát? Vajon tudják-e, hogy miért nem filmrendezõként definiálta önmagát?

A megvalósult remekmûvek – Agitátorok, Amerikai anzix – hiteles forgatókönyvei mellett most már örökre papíron maradt filmötletek is sorjáznak a kötet harmadik részében, s meghökkentenek frissességükkel, elevenségükkel. Többek között szerette volna megcsinálni Akira Kuroszava remekmûvének A hét szamurájnak a magyar változatát 1976–ban(!), a 16–17. századba helyezve a cselekmény alapmodelljét. De hiába, ez még az alkotói szabadság gettójában, a Balázs Béla Stúdióban sem sikerülhetett. Dokumentum-játékfilmet tervezett az Urali medvekultuszról 1977-ben Schmidt Éva közremûködésével. Leni Riefenstahl és Balázs Béla kapcsolatát szerette volna kutatni, más Nyugatra emigrált alkotókéval együtt. Megannyi, korát évtizedekkel merészen megelõzõ terv, s akkor még nem említettem, hogy a Szabó család címû rádiós-saga filmre vitele is foglalkoztatta a nyolcvanas évek legelején.

Mennyi illúziónk volt! – gondolom büszkén, forgatva a vaskos kötetet, amelynek mindig lesz olvasója, amíg lesznek új vizeken járók. Igen, Ady Endre üzen félreérthetetlenül Bódyval ebben a könyvben. „Én nem leszek a szürkék hegedõse, / Hajtson szentlélek vagy a korcsma gõze / Röpülj hajóm, rajtad a holnap hõse…”

Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások
Akadémia Kiadó, 2006
456 oldal, 3880 Ft

 
 
 

Tóth Klára

Akadémiai Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu