buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 6, péntek
Miklós napja

Évfordulók:
1935: Bertók László születése (Vése)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Együtt lenni jó!


2007.01.25

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy öregember, pontosabban egy kissé szórakozott és nagyon is zsémbes öregember, és annak egy macskája: Pettson és Findusz. És ott éldegéltek velük a svédországi „pirosra festett kis kertes házban, amihez barkácsmûhely, tyúkól és fáskamra tartozott”, a muklák is (ez fontos!). Kitalálójuk, írójuk és rajzolójuk Sven Nordqvist. A General Press Kiadó 2002-ben jelentette meg a magyar nyelvû sorozat elsõ kötetét (A kandúr szülinapi tortája), azóta Csépányi Zsuzsanna fordításában megjelent további hét, egy-egy hétköznapi kalandot bemutató képeskönyv, valamint egy hosszabb, több fejezetbõl álló karácsonyi meseregény.

A Pettson és Findusz-történetek zseniálisak. (És a fordításuk is jó, egyet kivéve: a karácsonyi mesekönyv eredeti Mikulásgép címébõl érthetetlen módon lett Lesz nemulass, Findusz!) A minden lében kisgyerek-kanál kandúr, az idegesítõen hangos és butácska, kötögetõ és kávézgató tyúkok, a pletykás és begyöpösödött Gustavsson szomszéd remekül kiegészítik az alapos, meghökkentõ találmányok sokaságát produkáló zsémbelõdõ öregembert – és ott vannak persze a muklák is (ez fontos!). Gyerektörténethez illõen valójában semmi különös nem történik a házuk táján; mondjuk, horgászni mennek, új kakas kerül a házhoz, palacsintatortát sütnek Findusz születésnapjára, sátoroznak a kertben, tûzijátékokkal elijesztenek egy rókát, Pettson karácsony elõtt kificamítja a bokáját – ilyesmik. A könyvek nagyszerûsége nem a fantasztikus kalandokból ered, hanem a már mesebelien idilli, írhatnám: meghitt farm körüli miliõ ábrázolásából. Minden történet csupa kép, és minden kép külön történet, színes és kedves, gyermeki és megkapó – és ott vannak még a muklák is (ez fontos!). Valójában a képekben rejlik a könyvek ereje, bennük egy mögöttes, szürreális, rejtõzõ világ nyílik meg a figyelmes szemlélõdõ elõtt. Méretbeli arányokkal játszik a szerzõ: óriásra nõtt karfiol faként terpeszkedik a mezõ közepén, Pettson a szemüvegével együtt a szemgolyóit is szögre akasztja, bikányi (ananászos!) konzervdobozba gyûjtik az esõvizet, a falon lógó képeken és képekben folyamatosan vándorolnak és kukucskálnak a tehenek, sítalpakon áll az éjjeliszekrény, az összetört tojás héját hordágyon futva menekítik a vöröskeresztes minimadarak… És ott vannak a muklák! Icipici, egérméretû lények õk, Findusz barátai, a padló alatt van a lakásuk, de gyakorlatilag mindenütt felbukkannak, miniatürizált világuk kellékei, szereplõi pedig kivétel nélkül a könyvek minden oldalán felfedezhetõk. A muklák mindig mindent eldugnak, néhol csak ártatlan szemlélõdõk, néhol segítõ szándékúak, néhol szórakozásból kihasználják Pettsonék ballépéseit, néhol kifejezetten kis gonoszul õk alakítják az eseményeket, ám a legfontosabb „funkciójuk” az, hogy a rajzokban megbúvó mukla-világ a görög tragédiák kórusához hasonlóan újramondja, újraértelmezi nekünk a történteket – vagy éppen görbe tükröt tart elénk. Ezért aztán a mesék olvastán újból lehet kezdeni a könyvet, immár a képekre inkább figyelve: lássuk, eközben mit csináltak a muklák! És ahányszor olvassuk, annyiszor megmosolyogjuk, vagy éppen végigkacagjuk a képeket, és mindig találunk addig fel nem fedezett részleteket!

Mint a sikerkönyvek és sikerpárosok esetében lenni szokott, a Pettson könyvek esetében is újabb kiegészítõk látnak napvilágot (kifestõk, matricás albumok, lexikonok, ismeretterjesztõ könyvek), és hódítanak a könyvek szatelitjei is a piacon: internetes oldalak, játékok, CD-ROM-ok, mindenféle kütyük a gumilabdától kezdve egészen a családi naptárakig. A General Press nagyon jó érzékkel két olyan ismeretterjesztõ könyvet választott ki eddig a meglepõen gazdag Pettson és Findusz sikertörténetbõl, amelyek tematikája nagyon is közel áll a szereplõk alkatához: egy szakácskönyvet (mert minden részben esznek valami finomságot Pettsonék, fõleg és elsõsorban húsgombócot meg palacsintatortát!) és egy kalendárium-szerû barkácskönyvet (ebben meg pláne világbajnokok mindketten!).

A Mit fõz ki Pettson és Findusz? svéd ételek leírásait tartalmazza, a recepteket Anna Tüllmann gyûjtötte, a képeket Sven Nordqvist készítette. E kifejezetten gyerekeknek szóló szakácskönyv hozzájuk illõ elõszóval és használati utasításokkal évszakok szerint mutatja be az elkészíthetõ étkeket. Minden évszak receptjei elõtt olvasható egy nyúlfarknyi történet (a már ismert Pettson és Finduszokból), sõt még Findusz húsgombócdalát is megtaláljuk benne! És hogy milyenek az ételek? Azon felül, hogy néhányuk számunkra valóban egzotikusnak tûnhet (mondjuk éppen a tejszínnel és krumplival, paprika nélkül gyúrt húsgombóc vagy éppen a kardamon gyakori használata miatt), megtalálható itt Pettson legegyszerûbb reggeli zabkásájától kezdve a lazacfelfújton és a sült pisztrángon át Elsa (a kedves szomszédasszony) karácsonyi menüjéig minden, ami szem-szájnak és Finduszéknak ingere. A receptleírások és az elkészítési módok valóban egyszerûek, bár néhol elkél egy kis felnõtt segítség. A képek pedig önmagukban is megérik a lapozgatást, a böngészést: hiperrealista fotók helyett vicces rajzokat találunk a könyvben, biztos, hogy minden gyerek és gyereklelkû felnõtt kedvet kap a fõzéshez! És lehet megint sopánkodni, hogy milyen egészségtelenül táplálkoznak a gyerekek, és hogy mennyire nem kell õket édességgel meg zsíros ételekkel tömni, de úgy vélem, a Finduszos szakácskönyvhöz hasonló kiadványok sokkal többet tesznek az egészséges táplálkozásért, mint a marketing ízû varázskódok követése meg számolgatása (ne lásd a Móra Kiadó Schobert Norbert-féle életmódprogramját gyerekeknek). Pettson és Findusz receptjei között bõségesen találunk minden elvetemült dietetikus számára is elfogadható egészséges ételeket, és jó, hogy mindig az évszaknak megfelelõen: nyáron és õsszel sok zöldséget és gyümölcsöt, télen pedig sütiket, puncsot, fánkot kínál a könyv. Horribile dictu, az almafelfújthoz vaníliafagyi vagy tejszínhab jár, a túrófánkot porcukrozzuk csak meg, a fõtt-sült sertéssonkát (párolt lila káposztával!) pedig ugyan már ne vessük el! Úgyis az a fontos, hogy a gyerekek szeressenek a konyhában fõzõcskézni, és hogy megtanuljanak tudatosan táplálkozni – ha pedig idényszerû, ínycsiklandozó és érdekes hozzávalókat és ételeket kínálunk számukra, az már fél siker. Persze az sem mellékes szempont, hogy ki a követendõ példa. Nos, egy folyton izgõ-mozgó, mindenre kíváncsi kismacska nem rossz választás. (És a palacsintatorta sok tojással és vajjal keverve, lekvárral és tejszínhabbal összerakva valóban fenséges, kipróbáltam!)

Az Egész évben Findusszal valódi „zöld” könyv, hónapról hónapra mindig kínál valami tennivalót a kertben, a növények és az állatok körül; Findusszal ültethetünk fûszernövényeket, zöldségeket, nevelhetünk ebihalakat, építhetünk saját akváriumot, készíthetünk minikomposz-tálót. Az elõszó szerint a könyv olyan felnõtteknek szól, akik ismernek kíváncsi gyerekeket, „de mindenekelõtt természetesen kíváncsi gyerekeknek”. Szóval akkor mûködik a könyv, ha azt együtt olvassa a család. Mondjuk, mint játékos használati utasítások gyûjteményét. Mert mindenekelõtt a játék a könyv meghatározó tartalma – játsszunk természetet. Mivel Findusz imád barkácsolni, minden hónapra jut egy barkácsötlet: seprû rõzsébõl, kásahabaró, fûmanó elárvult zokniból, nyaklánc babból és sárgaborsóból, illatmemória-játék fûszerekbõl, vízimalom, szélkerék, madárházikó (már az utóbbiak elkészítése miatt sem árt, ha van a közelben egy felnõtt). Közben pedig rengeteg kísérlet, magyarázat, mini „biológiaórák” (növényekrõl, kihaló békafajokról, gilisztákról, a szél keletkezésérõl, a fotoszintézisõl, a komposztálásról), ételreceptek (áfonyatorta – mmm!), kézmûves-technikák (fonalfestés, pompon készítés, szõnyegszövés), és nem utolsó sorban rengeteg humoros rajz (és ott vannak még a muklák!). Szívem szerint tankönyvnek ajánlanám, munkakönyvnek iskolai használatra: minden benne van, amit a közvetlen környezetbõl megélni, megtapasztalni lehet és érdemes egy alsó tagozatos gyerek számára. Végre egy humoros, valóban munkáltató, egyéni tapasztalatszerzésbõl tanító, nem „szájbarágós” és prédikálós zöld könyv! Na jó, egyetlen fenntartásom van a könyvvel szemben, mégpedig a hozzávalók beszerzését illetõen. Ugyanis azt írja Findusz az elõszóban, hogy minden hozzávaló megtalálható otthon vagy a természetben. Pl. hatvan (!) darab jégkrém-pálcikánk, oázisunk, tömlõszorítónk, fémrácsunk, kókuszzsírunk kapásból nincsen. És higrométer-mohát sem tudunk benedvesíteni, hogy lássuk, „hogyan viselkedik”. Mindennek ellenére, kedves kíváncsi gyerekeket ismerõ felnõttek! Fõzzenek mindentbele-levest, barkácsoljanak aszalót, építsenek pingpong-széliránymérõt! És az sem baj, ha a közös játék közben Önök is megtanulják, mire jó a kardlevelû szittyó, mi az ördögharapás és hogyan lehet házilag parfümöt készíteni…

Sven Nordqvist, Anne Tüllmann: Mit fõz ki Pettson és Findusz?
Ford. Csépányi Zsuzsanna, Szalay Zsuzsanna
General Press Kiadó, 2006
55 oldal, 2200 Ft

Sven Nordqvist, Eva-Lena Larsson, Kennert Danielson: Egész évben Findusszal
Ford. Szalay Zsuzsanna
General Press Kiadó, 2006
59 oldal, 2300 Ft

 
 
 

Lovász Andrea

General Press

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu