buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy igen nagyszerû költõ


2007.01.25

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Szabó Lõrincrõl végre vegyük aranypénznek, hogy egy igen nagy, mi több, a maga nem is oly sajátos jegyében kifogástalan mûvész. Éjjel-nappal kéznél van géniuszi dupla-kötete, az Örök barátaink, a mûfordításoké. Itt mutatkozik meg a költõ nagysága, fura, igaz valójában. Micsoda lélegzet-természetességû, felülmúlhatatlan kemény-de-hajlékony követõ-szellem. A „saját” versek majdnem elérik ugyanezt a szintet. Tehát, ne vacakoljunk, óriási mûvésszel van dolgunk.

Ja, hát az általam érvényesnek el nem fogadott élet és történelem, ez az alacsonyabb szintû emberek által igazgatott, jobbakat is örvényeibe vonogató baromság…! Ez nem kímélte Szabó Lõrincet sem. Hasonult volna barom emberekhez? Nem hinném. Kabdebó Lóránt remek tudósi kezdeményezésekkel, hatalmas anyagismerettel taglalja, bizonyítván a szépet, jót, a… nagy szó, túl nagy… végre elfogadható igazat.

A költõ, a mûvész élete nem szükséges, hogy a legigazabb legyen. Az igazit mondd, költõ, nem az „igazat”, ki tudja, mi az „igaz”, a „helyes”. Kabdebó megalkuvás nélkül elemez, ez tudósi kiválóság. Szabó Lõrinc nagyon jól járt egy ilyen védmûvel, ami/aki neki Kabdebó Lóránt. Immár sok évtizede.

Szabó Lõrinc dokumentumokkal az Osiris révén is el vagyunk látva jól. (Faltam az utóbbi idõben a Szabó-köteteket, és költõként is hibátlannak ismerem el õt már, ld. Fentebb.) De a „PER” kötet (ily szépen ki van ugratva e szó a címlapon) újat hoz. Líra és dokumentumok összhangja, erõltetés nélküli életbizonyítás… gratuláció… és Kabdebóra másutt ugyanily lelkesen még visszatérek.

Kabdebó Lóránt: Szabó Lõrinc „pere”
Argumentum Kiadó, 2006
529 oldal, 3200 Ft

Paul Ricoeur nálunk nem lett (sem lett? nem hinném így) olyképp fogalom, mint Derrida, mégis az az érzésem, hogy emberközelibb, megalkuvások nélkül is jobban kötõdik a tényleges irodalomhoz, mint a sem egzisztencialista, sem neoprakticista filozófiákhoz (mint a szintén kiváló, nagy Derrida). Az élõ metafora c. könyve, ha jól nézem, új fordítás, az Osiris nem csekély diadala. Mert a metaforáról remek mûvek (majdnem kicsinyke remekmûvek) jelentek meg nálunk újabban, elsõ soron az én kedvenc ilyes Typotexem jóvoltából, keressük ott/vagy írtam is róluk), bölcs és szórakoztató ismertetések jelentek meg, átélt írások. Ám Ricoeur az alap. Marad és lesz.

Ahogy némely professzor barátaim büszkék, hogy õk igenis érthetõ tudományos szövegeket írnak ma is (bár ma egyre ikonszerûbb megint a világosság a tudományban), Ricoeur anno ugyanezt tette: ebben a mûvében. Levezeti az irodalmat magát, párban a (jó, így nem bornírt) emberiséghajlamokkal, és a metaforát kezdi boncolni. Lassan beljebb jutunk, az õserdõben kutatva, ahová csak elhivatottak követhetik a Nagymestert, és így magam is botladozom – de tudom, jó utat hagyott a szerzõ, illetve nem végzett bûnös vadonirtást. A rendes tudomány dolga ugyanis az, hogy az esõerdõket meghagyja, ne vegyi gyárakat telepítsen helyükre sorba.

Ritkaság, hogy egy irod. tud. könyvnek az 1/3-a egyszerûen „vasárnapi olvasmánynak” is jó, szórakoztató. Tehát Ricoeur udvarias. Ld. õserd. Aki beljebb akar merészedni… Ld. Kálnoky, ott az erõtlent és habozót elnyeli a bozót.

„Õrület”, de kedvenc tudományos olvasmányaim közé tartozik máris „a” Ricoeur. Ugyanoda tettem a hallban, arra a polcra, ahol Szabó Lõrinc van, Babits, Petõfi, Füst Milán, délutáni olvasmányul, hogy jelenlétemmel se zavarjam a meleg ide-oda áramlását két létezõ szobámban, ahol az egyikben kis sánta verebünk éli élete elsõ évét, s legyen nyugodt az elalvása. Közben én olvasok. És most Ricoeur a sztár!

Elveszett-elkötõdött íróembertõl ez nagy szó. Igazat adok a tudósnak! Felháborítva érzem magam végre valaki által, hogy – ismétlem, író emberféle – tudományosan hozzászóljak. Egybõl érzem azt is, a nagyon nemes ricoeuri tudománynak épp a mi hozzájárulásunk adhatja a mártást, de nagyon jó vadashús maga a mû. Bíztatás, mondom. Szó sincs arról, hogy a metafora a hiperstatizált fundamentálum borezániája lenne! Vagy ilyenekrõl. Vitapartnere a másik nemes, Goethe, aki szerint „minden – hasonlat”. Nekem nem, Ricoeurnak sem (Goethe sem volt az). A hasonlat azonban mindennapi életünk része. Így fokozott figyelmet érdemel, ahogyan Weöres mondja, meg kell mondani a Sárikának, hogy… veszélyes dolgai vannak a bikának. Az életnek az õ veszélyes dolgait az irodalom nem védi ki ugyan, de ha kellõen ki tudjuk vonni magunkat az életbõl, a literatúrával magaslatian szórakozhatunk. Kérem, ne kövezzenek meg, vagy csak hasonlatokkal. Ld. Kosztolányi, szívekkel verjetek agyon.

A magaslati légkört illetõen viszont volt egy bizonyos „Varázshegy”. Ne folytassuk a hasonlatokat. A világ igazi metaforája az, amit csak sejtünk, de tudni nem merünk. A szépség metaforája az a kaleidoszkóp, melyet „egybõl” megértünk, de el is felejtünk.

Ricoeurt én, ami a tudományra hízelgés, nézve, megértettem, s nem felejtem majd további újraolvasását sem. Kézikönyv is, tárgyában.

Paul Ricoeur: Az élõ metafora
Osiris Kiadó
2980 Ft

 
 
 

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu