buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Mozart-szubjektív


2003.02.16

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Késô ôsszel egy kávé mellett az erkélyemen ülve kezembe vettem a vaskos kötetet. A fedélrôl Mozart csak bámult rám. A feladat nagynak ígérkezett. Bambultam, semmi okos nem jutott az eszembe. Majd figyelni kezdtem. A zajokra, hangokra. Hogy összeáll-e John Cage ôrült formabontása, az a bizonyos 4 perc 33 másodperc? Tudniillik kiült egy zongora mellé New York legforgalmasabb utcájára, és játszani kezdett. Vagy úgy csinált. A bámészkodók, a turisták megálltak. Élvezték a nagy semmit.

De a zajokból egyszer csak megszólalt (vagy megszólalni véltem) egy dallam, egy foszlány. Pianóban indult a fagott, gyors sztakkatóira a hegedű, majd ellenpontként a fuvola válaszolt. Összeállt a dallam, valahol messze, felcsendült a zene, A varázsfuvola nyitánya. Képzeletemben megjelent Tamino, Sarastro, Papageno, az Éj királynôje és a többiek – a Bergman-rendezte operafilm micsoda mestermű!

Fodor Géza könyve így csalja elô a muzsikát az olvasó lelkébôl. Nem ortodox zenetudósként kezeli az egyes műveket (szám szerint hatot), nem belemagyarázni kíván, csak egy szubjektív leirata az érzésnek. Annak, hogy valami Zseniális, Megismételhetetlen tanúi vagyunk. Ahogy a géniusz – mármint Mozart – megformálja a karaktereket, s a megfoghatatlan művészeti összegzésben életre kelti azt. Számomra az opera (sôt, Opera) a művészetek csúcsa: zene, irodalom, színház, tánc, építô-, képzô- és iparművészet összessége: a színész kilép a színpadra; majd a balettkar után a szöveget énekli; a csodálatos díszletek között elôvesz egy míves kupát és pár korty után dalra fakad. Mi ez, ha nem a múzsák szférája?

Jó ezt a kötet kézbe venni! A szerzô önkritikus. A mintegy harminc évvel ezelôtt írtakat (ekkor jelent meg elôször a textúra) átdolgozva tárja olvasói elé, figyelve a korra. Filozófiai (vagy inkább szubjektív?) megközelítése továbbra is prioritás, de Fodor figyel a legújabb zenekutatásokra és irányelvekre. Jól olvasható, könnyen érthetô, kottapéldái telitalálatok, forrásai megbízhatóak és kiválóan alkalmazottak. Igaz, a kiválasztott művek (a nagy Öt: Szöktetés a szerájból, Figaro házassága, Don Juan, Cosi fan tutte, A varázsfuvola, valamint Az álruhás kertészlány) mellett a további operák (illetve ún. Singspielek) is helyet kaphatnának a kötetben, de Fodor inkább két tanulmányt közöl A varázsfuvolával kapcsolatban.

Felvetései érdekesek, kifejtései tanulságosak. A tartalmi mondanivaló mellett felfedi a darabok keletkezéstörténetét, a zenei textúrák hangszerelését és formai megoldásait. Bátran nyúl a kortársak, kritikusok és zenetudósok műveihez, amelyeket, mint vezérfonal használ fel, avagy cáfol .Az operákban elmélyült ember hűen ábrázolja sajátságos zenei élményeit, amit közérthetôen oszt meg olvasójával. Mindezek mellett nem áll a középpontba, mert az origóban maga a tárgy, illetve Mozart áll.

Fodor Géza: A Mozart-opera világképe
Typotex, 2002
564 oldal, 4600 Ft

 
 
 

Cz. Tóth János

Typotex Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu