buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Fej és írás


2003.02.16

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ne ingereljük Tandori Dezsőt! És ne kuplerájozzunk! Ezeket be kellene tudni tartani! Minimum. Mondom én, a minimalista, aki keveset ír, keservesen, kevesekről. Tandori Dezsővel szemben (ellentétben vele) óriási tartozásom van. És az adósság napról napra nő. Ő magas, én alacsony vagyok. Ő kibírta, végigélte és megírta a fejlövéseket. Én nem. Sőt: esetében még egy utánlövéshez is volt ereje, ismétlő fegyverével: „amin túl vagyok, azt / az életben / nem ismétlem... hiszen oly keserves volt kivárogatni az én szegény belső / képzelt, de egyetlen rendem parancsát”. Amin viszont nem vagyunk túl, ami fontos, szükséges, életünk része (pl. mackók, madarak, lovak), azt újra és újra előhozzuk, hallanunk kell, mint a zenében a főtémát. „Fújjad csak, apa!”

A 2. fejlövésnél (kezdőknek: fej-ezetben), rögtön a Tizenkét menet, 1. rész A nyílt ördöglakat I. „Egy kafka” (plusz) „Hát ők” (Frumek) elején, röhögtem: T. D. megnevettet a neveivel. Amikor a tragikumról ír (Pilinszky János lírájában), szikrázik, mint a korcsolya köszörülés közben a téli ég alatt. Visszafojtott lélegzettel,olvastam a Szeg és vég 2. Leszorítás (I.) és 3. Lazább kitekintés (II.) című fejezet-részeket. Mindig összeszorul a szívem, ha Ottlik Gézáról van szó, aki „abszolút maga-pontosa akart lenni”. Felsorolok hármat a meglepetések közül: krakkói utazás az amerikai atlétaválogatott szereplés miatt, szekszárdi szüreten Mészöly Miklóssal, és Hemingway Vándorünnepének kölcsönadása annak az ifjú hölgynek, aki T. D. felesége lett.

Tandori Dezső Hét fejlövés című könyvében a „magunk lelki finomságai” (az esszék) mellett benne van a világ ridegsége is. Hajnali Virgil és a többi szereplő vadsága azt is bizonyítja, hogy „éles vágással” jelentkezik életünkben (tehát nem csak T. D. kötetében) az „ottlikian finomszemcséjű” és a „durva, hülye” anyag. Hajnali Virgil megidézi Kosztolányin kívül Vergiliust is, aki talán egy kis szintézishez is vezeti az olvasót Kafka („Kafka”, „kafka”) révén.

Élénkség, tarkaság, nagy (majdnem végtelen) magány, mesterek, műfordítás-elemzés, szabadság, lófogadás, vízjel, vagyis fej és írás, film és jazz jellemzi a könyvet, miközben belenézhetünk Hajnali Virgil kártyáiba is (jó lapjai vannak). könyvek titkát, „rejtett tartalmát” nehéz feltárni. Nincs másunk, csak Tandori Dezső.

Tandori Dezső: Hét fejlövés
Ab Ovo Kiadó

 
 
 

Györe Balázs

Ab Ovo Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu