buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 5, csütörtök
Vilma napja

Évfordulók:
1870: id. Alexandre Dumas halála
1925: Wladislaw Stanis3aw Reymont halála (Varsó)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az írnokból lett titkosügynök első esete


2002.09.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Hogyan lesz egy tizennegyedik rangosztályba tartozó rendőrségi írnokból a harmadik ügyosztály különösen fontos ügyekben eljáró nyomozója? Miként fonódik össze egy nemzetközi anarchista-sátánista bűnszövetkezettel a liberális pedagógia eszméje? Hogy lesznek az internátusban nevelkedő árvákból Azazel szolgái? Miért éppen a harmadik ügyosztály vezetője – szintén a Lady Ester által összejótékonykodott internátus, azaz esternátus neveltje –részesül az elsők között a Bell által feltalált modern eszköz, a távbeszélő-készülék áldásaiból? Miként előzheti meg a Londonból Szentpétervárra tartó utas az ugyanilyen útra küldött sürgős postát? Mi közük a gyilkosoknak az öngyilkosokhoz? S mi haszna hősünknek Eraszt Petrovics Fandorinnak a légzés visszatartásának gyakorlatából?

Borisz Akunyin, ahogy a jó krimikben illik, minden fölmerülő kérdésere megadja a választ, ehhez azonban végig kell bukdácsolnunk a regény kanyargós és fordulatos történetén. Az egyszerűnek látszó, bár bizarr öngyilkossági eset – amely, az amerikainak titulált orosz rulett nevű „játékból” fajul halálossá – olyan nem sejtett motivációkat rejt, amelyek messze túlmutatnak a cári Oroszország érdekeltségén. S hamar nyilvánvalóvá válik lelkes amatőr nyomozónk Fandorin számára is, hogy a szimplának látszó rendőrségi ügy valójában nemzetközi, a szabadkőművesek naiv (?) utópiájából sarjadó sátáni összeesküvés.

Az Azazel valójában nem pusztán krimi, hanem enyhén ironikus krimiparódia. Fandorin szorgalmas írnokként csöppen az események sűrűjébe, négyszer szabadul szinte hihetetlen szerencsével – vagy páratlan és valószerűtlen leleménnyel – halál torkából. Úgy jár a dolgok végére, hogy szinte mindenki ellene dolgozik – még a titkosszolgálat vezetője is beépített sátánista ügynök. Akunyin ugyanakkor kerüli a véres, horrorisztikus jeleneteket, bőven él azonban a humor eszközével. A múlt századi Moszkva és Pétervár alakjait hallatlan könnyedséggel varázsolja elénk, mindent tud az akkori társadalmi, közlekedési stb. viszonyokról. Az ínyenceket megajándékozza néhány irodalmi utalással – maga a cím Bulgakov Mester és Margaritájára utal –, szereplői olykor Dosztojevszkijt vagy Gyerzsavint idézik, nem csupán szavakban, de jellemükkel, viselkedésükkel.

Akunyint Oroszországban mégis Agatha Christie orosz utódjaként emlegetik. Az Azazel egy Fandorin-sorozat nyitány. Csak remélhetjük, hogy az Európa Könyvkiadó jóvoltából a további kötetekhez is hozzájutunk, mert igényesen, jól megírt krimikre szükség van – sokkal inkább, mint a durvaságot hősiességnek álcázó akciófilmekre és fércművekre.

Borisz Akunyin: Azazel
Európa Könyvkiadó
203 oldal, 1500 Ft

Nagy Gábor

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu