buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 5, csütörtök
Vilma napja

Évfordulók:
1870: id. Alexandre Dumas halála
1925: Wladislaw Stanis3aw Reymont halála (Varsó)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A csillagot az égről


2002.09.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az élő világegyetem könyve. Hangzatos cím, királyi, megfellebbezhetetlen. Mintha az űr mélységes bugyraiból érkezett volna ez a könyv, lángoló meteoritként zuhan a meglepett olvasó elé, hogy igazságot hirdessen most és mindörökké – Grandpierre Attila és a Válasz Könyvkiadó jóvoltából. Így van ez, az asztrofizikus-ex rockzenész-napsámán szerző ismét két tenyérrel csapott bele a kozmikus lecsóba, hogy bebizonyítsa, amit be kell: a világegyetem élt, él, és élni fog. A könyv borítóján cizellált csodaszarvas ágaskodik (Őtotemsége a későbbiekben fejezetelválasztó szerepet tölt be), a hátoldalon pedig Vekerdi László, László Ervin, Lukács Béla és Szilágyi Ákos méltatnak hosszan. A könyv maga azonban a káprázatos külső ellenére is csalódást okoz.

Talán azért, mert Grandpierre Attila nem képes kezelni olvasóközönségét. Hol szájtáti, kisiskolás gyerekek gyülekezetének, hol pedig cinikus, sokat látott professzoroknak képzeli őket, és sajnos e szerint is fogalmaz. Olykor szinte lekezelően, máskor túlzottan is nekihevülten magyaráz – ettől néha mondanivalója követhetetlenné válik. Nekem már az előszó olvasásával is gondjaim voltak (bár lehet, hogy ez inkább engem minősít). „Az életerőnél, természetes emberi életerőnknél nincs számunkra nagyobb erő a földkerekségen! Az élet igazságánál nincs nagyszerűbb erő földön és égen! … De ha ez így van, akkor szükségképpen a jónak, az igaznak kell győznie a való világban is!” Feleslegesen egzaltált, repetitív mondatok ezek, hisz ez még csak a könyv eleje, a fenti megállapítások pedig inkább tűnnek konklúziónak, mintsem kezdetnek. A döbbenet csak fokozódik a következő fejezet láttán. Grandpierre itt stílust vált, tanárbácsisan, példálózva ismerteti egyébként szimpatikus elméletét, a lassanként már közhelyszámba menő, minden összefügg mindennel-elvet (Nap és természet, kozmosz és egyén kapcsolatát). Lássunk egy újabb idézetet a köz okulására! „A mezőn a növények is ébredeznek, csendben bontogatni kezdik összecsukott szirmaikat, leveleik nyújtózkodnak, pezsdülnek, bontakoznak. A medvék kicammognak barlangjaikból, megropogtatják tagjaikat és barátságosan brummogni kezdenek (!); a majmok ugrálni kezdenek a fákon, a bogarak szárnyaikat bontogatják és bevetik magukat az erdőbe”. Nem semmi. Megszokott képek a Természet napi ébredéséről, madárcsiripelésbe csomagolva, kettőtől kilenc éves korig. Ennél még a megboldogult Ablak a világra írói is gondosabb, igényesebb munkát végeztek, pedig kiadványuk azért nem kifejezetten diplomás, értelmiségi réteget célzott meg. Grandpierre valószínűleg közérthetőségre törekszik ilyenkor (legalábbis remélem, hogy csak erről van szó). Tiszteletreméltó dolog, de túl gyakran esik át a ló túlsó oldalára, és az nem neki, hanem az olvasónak fáj. Az élő, organikus univerzumról alkotott teóriája így komolytalanná válik, s ezen nem segít a bizonyításra szánt fejezetek sora sem. Bonyolult okfejtések és számítások bozótosává válik tőlük a szöveg, az ember csak fogja a fejét és nem érti, mi köze ennek a világegyetemhez. Impulzív erejű címek és alcímek sokasága kavarog mindenütt: „Benn élni egy lóban és benn élni a Világegyetemben; Éjjel - Álom – Érzés; A kozmikus információkeletkezés növényi forrása”.

Furcsa és zavaró. Kissé egy zsibvásárra emlékeztet ez a kötet. Mintha a szerző táltos kezével pultra pakolná összes kincsét és kacatját, kreatív ötleteit és fantazmagóriáit – tessék csak, tessék, lehet válogatni. Én személy szerint nem vagyok vevő az ilyen tálalásra. Egyszerű embernek tartom magam, megrémít az információk és a lelkesedés (és a helyenkénti dilettantizmus) ilyen mérvű áradata. A bizonyítások során ide-oda dobált mondatok pongyolasága pedig bosszant. „Figyeljük meg, milyen érdekes a kérdés felmerülésének útja! Ahogy az embertől haladunk a Világegyetem felé, s rábukkanunk az állatvilágra, a növényvilágra, majd a kozmikus világra, egyre szélesebbre nyílik az élet ernyője, kiterjedtsége.” Erről ennyit. Elgondolkoztató viszont az, ahogy a méltatók fogalmaznak a kötettel kapcsolatban. Laszló Ervin figyelemre méltóan átfogó könyvnek, Vekerdi László egy életközpontú világkép elgondolkodtató megjelenítésének, Szilágyi Ákos enciklopédikus műnek nevezi (ami szerinte Nietzsche Zarathusztráját idézi). Érdekes. Számomra ezek az értékek (is) hiányoznak Az élő világegyetem könyvéből. Persze lehet, hogy bennem van a hiba. Sőt, ha a fenti nevekre gondolok, szinte biztos.

Grandpierre Attila: Az élő világegyetem könyve
Válasz Kiadó
311oldal, 2850 Ft

Koncz Tamás

Válasz Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu