buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 5, csütörtök
Vilma napja

Évfordulók:
1870: id. Alexandre Dumas halála
1925: Wladislaw Stanis3aw Reymont halála (Varsó)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Fél évben egy élet


2002.09.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Azt szokták mondani: a jó regény elsô húsz-huszonöt oldalán át kell rágnia magát az olvasónak, s ha ehhez kellô türelme van, akkor megadja magát a mű, az olvasás innét már úgy megy, mint a karikacsapás. Nos, Az Emlékezés tava elsô húsz oldala kínál annyi akadályt, csapdát és homályt, hogy az olvasó úgy érezze: jó művel találkozik. Az idô és a helyszín egyaránt bizonytalan. Az egyik mondatban az író harmadik személyben beszél a hôsérôl, a másik mondatban a regényhôs egyes szám elsô személyben tűnôdik. Ugyanazt a figurát az író néhány sornyi távolságban két különbözô néven említi: Mum és Susan azonban ugyanúgy azonos személyek, mint Dad és Frank. És mindketten a regényhôs, Tom Allen „szülei”, bár késôbb azt tudjuk meg róluk, hogy valójában „csak” nevelôszülei, s ez bizony nem ugyanaz. Ebben az elsô fejezetben aztán még szó esik Mollyról és Jimrôl, Gabi bácsiról és Bridgetrôl, Panofskyról és Laurie-rôl, továbbá vidéki házról és londoni lakásról… Aztán a 25. oldalon, a második fejezetben fölszáll a köd, eloszlik a homály, és elkezdôdik az „igazi” regény. Kiszámítható, hogy hôsünk negyvenhárom éves, a cselekmény ideje 1995, s Tom Allen, aki négyéves korában, 1956 telén elvesztette szüleit (apját a határon menekülés közben lelôtték, anyja eltűnt), megérkezik Magyarországra apja és a saját születési anyakönyvi kivonatával a zsebében és azzal a céllal, hogy fölkutassa és megismerje családja múltját.

Az Emlékezés tava: az emlékezés regénye. Még pontosabban: nyomozás, a múlt feltárása, eredetkutatás, titkok felgöngyölítése. Hôsünk, akit négyéves korában egy angol házaspár örökbe fogadott, aki Oxfordban végzett, aki egy kertésztôl és az egyetemen tanult meg magyarul, azt akarja megtudni, hogy honnét indult el, kik voltak vér szerinti szülei. A nyomozásban korábbi ismerôse, egy magyar nô, Olimpia lesz a segítôje. Aztán mint egy gondosan kovácsolt lánc szemei, sorra következnek a nyomozás epizódjai, az újabb és újabb helyszínek és belépnek a mellékszereplôk (többnyire fiatal, csinos és nem éppen tartózkodó nôk): eljutunk egy vidéki kastélyszállóba, Tom Allen itt megismerkedik Líviával, a szálló vezetôjével, apjáról egy falusi öregembertôl hall. Hübner Henrik vaddisznó vadászatra hívja, Olimpia egy nudista strandra viszi el, részt vesz egy idôsödô nôgyógyász szôlôhegyi buliján, lakást bérel elôbb a pesti Rökk Szilárd utcában, ahol egy Borbála nevű szobrásznô vonzásába kerül, majd a város egy csöndesebb és elôkelôbb negyedében lakik, közben találkozik apja volt szeretôjével, Söjtör Edittel, kirándul Szentendrére, részt vesz egy magánlakásban rendezett bulin, a vesegörcs kórházba juttatja, megoperálják, itt kerül kapcsoltba Demeter Annával. A sok nô között néha eszébe jut az is, hogy miért jött Magyarországra… Nem folytatom. Higgyük el, mindez történik fél év leforgása alatt, Magyarországon, 1995-ben, egy londoni örökségbôl, mely váratlanul hullott hôsünk ölébe.

Nem kétséges, hogy ebben a láncszerű szerkezetben, a regény felépítésében van valamiféle kimódoltság, megcsináltság. Az is nyilvánvaló, hogy a helyszínek kiválasztása és figurák rajza sem nélkülözi az extrém és szélsôséges elemeket, bizonyos (Szász Imre korábbi regényeire emlékeztetô) patentszerűséget. Szász Imre azonban nagyon jól tud írni. A megtapasztalt élményeket (pl. a konyhaművészetet vagy az angol nyelvű irodalmat) és a hallott ismereteket (pl. a bronzöntés vagy egy műtét részleteit) egyaránt hitelesen és roppant érzékletesen építi a regény anyagába. És azt is tudja, hogy nem elegendô néhány fontos, kulcsértékű mondatot elhelyezni a szövegben pl. a félelemrôl, a magányról, a megszokásról, a megváltásról, a véletlenrôl, itt a regény egésze is üzenetet közvetít, fölrázza az olvasót: nemcsak arról van szó, hogy „mélytengeri kagyló is kinyílik néha”, nemcsak Tom Allen eredetkutatásának vagyunk a tanúi, a regény az olvasóit is – az eredetét, múltját, ôseit nem ismerô mai embert – rádöbbenti arra, hogy a múlt ismerete nélkül nem létezik önismeret és személyesen emberi élet, és a „kagyló kinyitását” akkor is el kell végeznünk, ha ez a „művelet” kockázattal, sôt tragédiával jár.

Szász Imre: Az Emlékezés tava
Európa Könyvkiadó
277 oldal, 1700 Ft

Tüskés Tibor

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu