buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 20, kedd
István napja

Évfordulók:
1901: Salvatore Quasimodo születése (Modica)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A Gonosz apoteózisa négy pontban


2002.08.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

1, Képzeletünkben Drakula frakkos, fekete úr. Kézfogása hideg, elôvillanó szemfogai, zölden ragyogó szeme félelmet keltenek nemcsak a Drakula-történetek konkrét szereplôiben, de a mai olvasóban is. Képzeletünkben hófehér hattyúnyakba mélyeszti fogait. Az ôs-Drakula alakját egy ír regényíró, bizonyos Stoker teremtette meg közel száz éve. Az eredeti regény halovány irodalmi értékével együtt a pszichohorror alapműve. A Stoker-alak mögött ismert személyiség áll, aki kegyetlen tetteivel szerzett európai hírnevet. A regénye szövevényes történelmi és néprajzi hagyományokra épül. Maga a vámpírhit is többszáz éves kelet-európai hagyományra vezethetô vissza.

A létezô Drakula-ôs Mátyás király pártfogoltja, azután a magyar király elfogatja és tizenkét éves budai és visegrádi fogságra ítéli. A börtön után ismét Havasalföld trónján ül, de néhány hónap múlva ellenségei lemészárolják. Kegyetlenségeirôl már a 15. század második felében lapok jelennek meg.
Bogdán László Drakulája ennél bonyolultabb figura. Közelebbi. Láthatóbb és érzékelhetôbb.

Történelmi koloncai a lábunkra kötve, a seb a nyakon alig gyógyult, s ha igen, felreped idôrôl idôre. Ezért aztán az író sűrű szövedékkel különíti el az olvasó napi valóságát a regény valóságától. Ritkán kapjuk egyezésen – a gyakori elvtársazás, a századvég román párhuzamai ellenére. A érzékcsalódások sora, a mindent belengô szexualitás vad, véres, szenvedélyes ábrázolása, a hús-vér emberek parádés megjelenítése annyira mese-, és legendaszerűvé teszi a regényt, mintha Mikszáthot olvasnánk.

Bogdán mindent felvonultat korábbi technikai trükkjeibôl, amelyeket megszokhattunk írásaiban. A nô repül, a történet szerte, részeg fôtisztek minden fa alatt, a kastély megint kastély.

2, Bogdán Drakula-története egy lelkibeteg szekus kórháztörténeti krimije, aki elôtt pszichopata látomásaiban kavarog a múlt egy-egy emlékezetesen szörnyű esetre fókuszálva. Közben fütyörésznek a golyók, és a kórházban is hullanak az emberek. Krimiben nem is tehetnek mást.

3, Esterházy A szív segédigéi óta nem gázolt le ennyire ún. posztmodern regény. A legegyszerűbb fogalmi közelítés felôl posztmodern, nem tudom már, mi a posztmodern. Esterházy egy szándékosan ziláltra pakolt boglyából döfköd ki cizellált párbajtôrével, az olvasó szabadon hajolgathat, ellép, ha akar, ha nem akar meghatódni, amikor észreveszi a közeledô tôr hegyét, Bogdán olvasója frissen faragott nyersfekete bazaltgolyóba zárva, ahonnan csak az író meghatározta egyetlen résen lát ki.

Nincsenek áthallások (ha vannak is, politikaiak, de a politikát most nem akarnám belekavarni az általános emberi gonosz megdicsôülésébe). Nincs semmi túl az áradó szövegen, a fényképszerűen pontos képváltásokon. Csak a Gonosz ember. A képeken a Gonosz ragyog.

Az olvasó ember mindig tanul valamit. Nem véletlen, hogy az Olvasó Nép népi mozgalma után egy másik népi kezdeményezés, az Olvasás Éve címűnek is tanácstalan tanúi lehettünk a közelmúltban, ami azt bizonyítja, a nép olvasni és okosodni szeretne, ezért örökösen kezdeményez, mindig van okos ötlete. Hogy mennyire igazsága vagyon a népnek (a népnek mindig), én vagyok a bizonyíték, aki – asszem – örök életre megjegyeztem, hogy tévedés személyre lebontani a gonoszt. Fogadtam volna rá, hogy ô egy nagyseggű vörös nô, aki különös ízlés- és értékpreferenciák csecsén felnôve nevelkedett olyanná, amilyenné. Ez természetesen nincs így. A gonosz társadalomfilozófiai kategória: lefedi a választott területet, politikatörténeti érvekkel igazolja cselekedetei moralitását. Táplálkozását tekintve önfenntartó. Önbeporzással szaporodik, mint a törökbúza.

A gonosz megdicsôüléséhez vezetô lépcsôsor elsô lépését természetfeletti hatalomnak kell megtennie. A gonoszt, az érinthetetlent, az égig érô mindenen túlit (angyali spermabankot), nevezzük akár Sztálinnak, akár Mc- Carthy szenátornak, akár a Bogdán-regény környezetét gyakorlatilag megtermékenyítô Georghiu-De-nek, maga a hétszentséges ég.

4, Hm, mondom, amikor látom a regény végén teremtése kezdô és záródátumát: 2000. január 10. – február 23. Ehhez illeszkedô olvasási stratégiát választottam, amit ritkán – ismerve három korábban megjelent (Kortárs, Forrás) részletet – nem mazsolázni, nem félbehagyni, kikapcsolni a telefont, lehalkítani az outlookot, egyszerre elolvasni, egyszerre falni föl, elmerülni benne. Bognár nyelvezetét – Bodorét, Szilágyi Istvánét, a most felfedezett és naponta frissülô Cseke Gáborét – szokni kell. Ami – az adatok szerint – ennyire erôltetett menetben íródott, duplán szokni, mert az író maga se bújt ki alóla egy percre sem. És hát ez a minimum.

Amikor kezembe akadt a Drakula-könyv, végigfuttattam a könyvelést, ahol a saját felfedezésű írókat-költôket tárolom – nem ajánlotta senki, nem nyomta a kezembe senki, nem olvastam kötelezô érvényű kritikát –, akire figyelni kell a jövôben. Rátaláltam egy évekkel korábban kimásolt bekezdésre.

Nyilván másolt, nem kopizott, azért ilyen rövid. Se helymegjelölés, se cím, csak a dátum: ’99 Karácsony – és piros felkiáltójek. A következô négy mondat. Mint a harangszó:
„1819 borongó ôszén egy áldott állapotban lévô, barna hajú, ovális arcú fiatalasszony sétál a tengerparton. Az Északi-tenger démonai és lidércei elbújnak a ködben, még hallani a furcsa muzsikaszót s távolról a viharlovas patáinak dobaját. Az asszony nézi a tenger hazudozó hullámait, és elvágyódik valahova messze, maga sem tudja, hova. Kisfiára ezt a sóvárgást, ezt a meddô elvágyódást hagyja örökül, a határokon áthurcolt méla nyugtalanságot.”

Ilyen ez a regény. Tágas, keserű, mocskos, perverz, nyomasztó és szép. Mint a Gonosz maga.

Bogdán László: Drakula megjelenik
Mentor Kiadó, Marosvásárhely
183 oldal

Onagy Zoltán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu