buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szeretnivaló teremtmények


2002.08.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Leviatán című (nálunk hetedikként megjelent) esszéisztikus remekművében Paul Auster két író tartózkodó, bár tiszteletteli kapcsolatát bemutatva törekedett arra, hogy közönségét beavassa az irodalom helyett a közvetlen cselekvés kihívását választó, zseniálisan szertelen művészek tragikus sorsának szükségszerű alakulásába. A Timbuktuban a tisztán emberi viszonylat helyett egy (Csonti nevű) kutya és gazdája, az eleve elvetélt, zabolátlan költő utolsó hónapjairól ír, döbbenetes
empátiával, csodákkal határos, elragadó cselekményvezetéssel.

Az egzotikus cím nem útikalandokra céloz, vagy invitál, hanem a halandók végső állomásának jelképe – megnyugvást és boldogságot ígérve. Olyan mennyország vagy örökkön fennálló túlvilág ez, melyben földi dolgai kiteljesedése és beteljesedése után megérdemelten jól érezheti magát a hűséges eb és zaklatott, önpusztító életvitelű, ám szeretetteljes, jóravaló s majdnem minden arra érdemesnek jókat tévő tulajdonosa.

A fogható valóságot, a színes álmokat s a féléber képzelgéseket töretlen egységbe foglaló, a múlt és a jelen idősíkjait erőltetés nélküli könnyedséggel váltogató regényíró nagy trouvaille-ja, csúcsteljesítménye, hogy az eseményeket csaknem állandóan a kutya szemszögéből láttatja. Ennek megfelelően az állathős érzéseit, sőt gondolatait is az irodalmi hitelesség magasrendű látszatával közvetíti. Beszédképtelen lényre átruházott szemléletmódját azért nincs kedvünk s jogunk megkérdőjelezni, mert a történteket behízelgő meseszerűséggel adja elő. Az első oldaltól az utolsóig megejtő természetességgel vezet be a valóságközeli, mégis néhány centiméterre a föld felett lebegtetett, a lehetetlent elképzelhetővé transzformáló, felnőtteket is gyermekien kíváncsivá nyűgöző és varázsoló, teremtett világba. Az ismeretterjesztő magyarázkodást szerencsésen elkerülő, nagyvonalú stílusú mű két részre különül. Az elsőben az elfuserált lírikusról tudunk meg egyet s mást, de főleg arról értesülünk, hogy hajdani támogatójának szeretne átadni egy kulcsot, amely az ő befejezetlen munkáit őrző autóbuszpályaudvari rekesz zárját nyitja. Az iratok persze nemigen kerülnek elő, a tervezett akció ugyanúgy hamvába holt, mint ahogy a rendszeres munkára képtelen, noha emberbarátian tiszta szívű kutyagazdi valamennyi korábbi kezdeményezése, nekiveselkedése. Egyetlen tevékenységét hajtja végre következetesen: minden évben Mikulás-szerepet vállal és alakít csupán azért, mert egy (tévén át érkező) látomás révén meggyőződött arról, hogy ez a szentesti föllépés-sorozat az ő igazi küldetése és hivatása. Két karácsony között pedig vándorol, míg csak ki nem fogy belőle a szufla…

A két éve hozzákerült kutya minderről a gazda monológjaiból értesül. S noha egy idő után „világosan látja” zagyvaságukat, csöppet sem haragszik rá miattuk. Ellenkezőleg: pompásan szórakozik rajtuk, mert a nyughatatlan sztorik számára (s az olvasónak is) azt igazolják, hogy a magát Willie G. Christmasnak elkeresztelő férfi a legszeretetreméltóbb teremtmények közül való, tehát messzemenően méltó az Úristen és a kutyák szeretetére, ragaszkodására.

A történésekben és szellemiekben egyaránt mozgalmas regény második részében Csonti magára marad. Mivel még nem annyira elhasználódott és rozoga, mint földi pályafutását szükségkórházban végző embertársa, ha nem akar a kóbor ebek pária-sorsában osztozni, újabb gyámolítót kell találnia. Gondozó-kereső, társra áhítozó kalandjait Auster ugyanazzal az együttérző aggódással írja meg, amivel a halott poéta végóráit ecsetelte. Sokáig nem tudjuk kitalálni, hogy kutyahőse újbóli boldogulását készíti elő, vagy szomorúbb megoldást választ s a magányos ebet elpusztítja. Ezekben a számos gazdajelöltet fölvonultató-kipróbáló jelenetekben megcsodálhatjuk, hogyan tud néhány lényeglátó vonással felvázolni különböző jellemeket. Közben kimondatlanul azt vizsgálgatja vajon ők alkalmasak lennének-e a bonyolult lelkű, hányatott múltú, intelligens kutya gondozására.

Már-már minden rendbejön – azaz megint áthatja az ember-kutya relációt az egymást vigasztaló szeretetreméltóság légköre – mikor a finom írói ízlés úgy dönt, hogy a kellemes kimenetelt – egyetlen drámai fordulattal – felemelő, katartikus záradékká teljesíti. A konkrét eseményeket elárulni tapintatlanság volna. Hatásukról, minőségükről beszámolni viszont kötelesség: a fontos életművet létrehozó Auster-műhelyből újabb kiváló darab került ki, s a várható olvasók körét valószínűleg jelentősen kitágítja.

Paul Auster: Timbuktu
Európa Könyvkiadó
190 olal, 1600 Ft

Iszlai Zoltán

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu