buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Jó Budánk látványa


2002.08.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„A szerelemhez nem kell szépség, a szerelemhez nem kell ész, a szerelemhez csak szerelem kell, és kész!” – dudorásztatja magát ez az örökzöld sláger idônként. Például most, amikor Buza Péter Túlparti látomás című könyvével nézek farkasszemet, hogyan is kéne ajánlanom. Nos, ebben az útikönyvben a szerzô nem a szerelembe szerelmes, hanem Budába, szűkebben annak vizivárosi részébe, ami a Rakpart -Várkert-Tabán Bermuda-háromszöggel írható körül, és ahol egy túrista is simán eltűnhet nyomtalanul, feltéve, ha azon látogatók körébe tartozik, akik csakugyan kíváncsiak is arra a városra, országra, ahová pénzüket és idejüket nem kímélve ellátogatnak.

Ám a Rakpart-Várkert-Tabán háromszögben nem az ufók tombolnak, hanem az ódon házak, paloták, utcácskák miliôje tartják fogva az embert. No persze, ismétlen, már akit. Buza Péter Túlparti látomása ebben nyújthat segítséget, amikor sétára invitálja az olvasót az idôben, a budai Duna-soron. Ebben a könyvben csaknem minden épületnek neve van, nem pusztán házszáma, minden palotának saját története, a bennük valaha élt lakóknak figyelemre méltó sorsa az ezerhétszázas évektôl kezdve napjainkig az „egyszerű” asztalos segédtôl kezdve mondjuk Andrássy Gyuláig vagy Károlyi Mihályig.

A Túlparti látomás megítélésem szerint alapos kutató munka eredménye. És ami legalább ennyire fontos, élvezetes olvasmány. Bár „a szerelemhez nem kell érzés, a szerelemhez nem kell ész”, azért mégse árt, ha van érzés és ész is egy ilyen szerelmetes munkában. Ebbôl a szempontból elkötelezettje Buza Péter kedvenc városrészének. A címnek az a megfejtése, hogy amíg a pesti oldal Budáról, addig a budai oldal persze Pestrôl szép látvány. Mit látvány?! Látomás. Hogy jó lenne, ha ez a panoráma így is maradna, vagy ha nem marad így, ahogy most van, akkor szebb legyen, mert csak szebb lehet. Noha Budapest szinte biztos a Duna közepérôl a legszebb, mondjuk a Margi-hídtól a Petôfi-hídig, amirôl bárki megyôzödhet, ha vesz egy vizibusz-jegyet, vagy végigcsónakázik rajta, esetleg minden vízrendészeti szabályt áthágva úszva teszi meg (az úszóbajnokokat nem számítva persze a sodrással megegyzô irányban) a körülbelül két kilométeres távot. Van ám, akinek ez eszébe jutott. Például állítólag maga a nagy Bismarc is, a porosz vaskencellár belubickolta volt magát a Lánchíd alá, ahol is csak azt állapíhatta meg, hogy nekem van igazam, a város a Duna közepérôl a legszebb...

Szép ez a könyv, teli archív és jelenkori fotókkal. És ehhez képest nem is drága. A könyvhét alatt is megjelentek olyan nyilatkozatok, hogy egyre nô a fizetôképes kereslet, különösen az igényes, könyvespolcra kínálkozó kötetek iránt. Buza Péter könyve közéjük tartozik. No mármost, ami a fizetôképes keresletet illeti, azt a kiadók biztos jobban tudják, ám hogy ebbôl a szerkesztôk és a szerzôk nem sokat vesznek észre, azt meg ôk tudják jobban. Hogy úgy mondjam, a mi túlpartunknak nem ez a tapasztalása. Viszont jó elábrándozni egy olyas látomáson, hogy szerzônek, kiadónak is lehet majd jó Budában, ha nem is palotája, de lakása. Ugye nem újkeletű ábránd ez se, ezt már egy bizonyos Tinódi Lantos Sebestyén is verssé faragta, a verse azóta is megvan, az ábránd pedig makacsul csak ábránd maradt.

Nem ajánlom a könyvet azoknak a kispénzű olvasóknak, akik hajlamosak irígykedésre, valamint nem ajánlom azoknak a hajléktalanoknak se, akiknek kézenfekvô oknál fogva nincsen könyvespolcuk, ahová feltehetnék ezt a könyvet. Ajánlom viszont mindazoknak, akiket valaha megkapott fôvárosunk panorámája. Sôt, az a vágy támadt, hogy közelebb menjen, mi több, sétálgasson, mondjuk a Budai rakparton, mert amiképpen sokkal meghittebb a viszonyunk egy virággal, ha tudjuk a nevét és alapvetô tulajdonságait, azonképpen lehet barátibb a viszonyunk egy épülettel, ha ismerjük a történetét.

Buza Péter művét Budapest Fôváros Önkormányzata adta ki, 189 oldal a terjedelme, ára 2500 forint.

Sultz Sándor

Városháza Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu