buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 8, vasárnap
Mária napja

Évfordulók:
Kr.e. 65: Quintus Horatius Flaccus születése (Venusia, ma Venusa)
1832: Bjørnstjerne Bjørnson születése (Kvikne)
1842: Csiky Gergely születése (Pankota)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„…akárhova lépett, a csizmája s a lelke mindig tiszta maradt”


2002.08.15

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Veres Péter nevét – amíg élt s még utána is egy ideig – az ország talán valamennyi lakója ismerte, emléke ma már csak idősödő tisztelői körében él jobbára. Rendhagyó figura volt ő a mából nézvést, „műfaj és remekmű személyében is”, ahogy Zelk Zoltán írta a halála után, író, politikus, közéleti ember, értelmiségi és paraszt egy személyben, meg persze modell is kissé – erről meg Németh László beszélt –, mely a legalsó népcsoport nemzetté emelésének a lehetséges útját példázhatná. Tévesztett gesztust, gyarló gondolatot életéből és művéből idézhetnénk szép számmal, de illik tudnunk, hogy Veres Péter sorsának legnagyobb műve az a jelenség volt, melyet ő önmagából épített, s amely heroikus példaadásával ma is egyszerre vallhat az elmúlt évszázad magyar történelmének álmairól, megfojtott lehetőségeiről és csapdahelyzetből fakadt torzulásairól.

Mindennek mélyén egy olyan morál-központú életfölfogás áll, melyet ez a holtáig csizmát, parasztinget és kalapot viselő ember nemcsak írásaiban, de szavaiban, megőrzött szokásaiban és gesztusaiban is tökéletesen képviselt, s avval is ahogy osztályáról – a szegényparasztságról – és tágabb közösségéről – a magyarságról – gondolkodott. „Népben, nemzetben” való gondolkodásnak szokás ezt nevezni éppen az ő nyomán, valójában arról a magatartásról van szó, mely az önmagáért való személyes sikert – a karrierépítés vágyát – megveti, s még törődött állapotban is önnön közösségének javát keresi. Az állandó tettvágy, a szólásra való illetékesség folytonos tudata s a Veres Péterrel kapcsolatban oly sokat emlegetett szellemi mohóság mind-mind ezt szolgálta. Tévedhet is az ilyen ember persze, olykor-olykor még az erdőbe is bevihetik, de erkölcsi példája s annak alapvetése makulátlan marad minden időben.

Ez a Tüskés Tibor által összeállított és szerkesztett emlékkötet azért fontos munka, mert ezt a Veres Pétert idézi meg. Nem terhelik már azok a vaskalaposan marxizáló klisék, melyek az 1973-ban megjelent emlékkötetre (Veres Péter koszorúja) még kényszerűen rátelepedtek. Nem arról van szó persze, hogy a három részbe sorolt majd száz dokumentum tagadná az író marxi teóriától való megérintettségét, de arról igen, hogy a történelem fordulói és a személyes életút alakulásának némely kényszerítő mozzanataiban is a szuverenitásának megőrzésére törekvő alkat viszonyát – s e viszony morális összetevőit – minden eddigi pályaképnél pontosabban vázolja fel ez a könyv. A kötet egyik legalaposabb tanulmánya – Gyurácz Ferencé – az életút tán leginkább problemetikus szakaszával – az ötvenes évekhez való viszonnyal – néz szembe, de illik megemlíteni azokat a korábban homályban hagyott vagy felejtésre ítélt dokumentumokat és feljegyzéseket is, melyek például az 1956-os forradalomról meg az azt követő esztendőkről beszélnek. Mindezek – s a többiek – Veres Péter realitásérzékéről, „megmaradásos” történelemszemléletéről, etikai felelősségtudatáról s a manapság nem sokra méltatott társadalomképéről adnak hírt. Arról – az itt is közölt „mezítlábas énekei” például – hogy ezt az önmagát mindig „sültrealistának” nevezett, rigorózusan puritán parasztembert a szépség igénye is fogva tartotta, s arról, hogy az irigységtől és a gyűlöltségtől mentes élet arányos rendjének vágya mindennél fontosabb volt a számára.„Kollektivista világnézete” nem a század ordas eszméiből fakadt, hanem abból az igényből, hogy a hosszú időn át leszorított és méltóságában is megalázott ember(csoport) anyagi és szellemi felszabadulása a nemzetté válás közös és közösségteremtő élményeként jelenjen meg a tudatban. Veres Péter álma az értékfelismerő képességében romlatlan ember felelősségtudatára épülő társadalmat közös vállalkozásként összefogó szolgálatos nemzeteszmény volt egészen a haláláig. Morális lángelme volt ő valójában, az önnön érdekeire nem tekintő lelki tisztaság megszállottja, s örökségének e része nélkül a huszonegyedik században sem létezhetünk.

A pátriárka. Veres Péter emlékezete
Nap Kiadó
288 oldal, 1800 Ft

N. Pál József

Nap Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu