buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Hiba a rendszerben


2003.12.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Állítólag 1949 tavaszán, Kostelecben, a Kancafej alatti Szűzanya kápolnában történt. Az oltár melletti emelvényen álló Szent József-szobor mise közben, logikának, realitásnak fittyet hányva elfordult tengelye körül a templomot megtöltő hívők szeme láttára. Nem volt nagy fordulat, épp hogy csak csodányi, ám elég ahhoz, hogy az eset később legendaként terjedjen szájról szájra a Kommunista Párt sanyargatta Csehországban. Vajon valóban isteni jeladás történt? És miért Szent József szobra, egy Szűz Máriáról elnevezett templomban, s pont Mária napon? Vagy az egykori cseh állambiztonsági szolgálat titokzatos, egyházellenes akciójáról lenne szó? Ez Josef Škvorecky könyvének fő kérdése, legmeghatározóbb motívuma. A Csoda azonban több egy (valószínűleg fiktív) esemény bemutatásánál. Ironikus korrajz, történelmi-politikai regénynek is beillik; stílusa, néha hrabali, máskor ponyvára hajaz.

A Csoda első oldalai egybecsengenek az utolsókkal. Az időbeli csavar, a keretes szerkezet éppúgy nem hiányzik a regényből, mint kenyérből a só. Az ilyen írói eszközök azonban buktatókat is rejthetnek magukban; bukdácsol is emiatt néhol Škvorecky szövege. Az egyszerre több szálon futó és különböző idősíkokban játszódó cselekmény követése nehézkes, a regényben megbúvó krimi szinte érthetetlenné válik. A főszereplő monológjai néha teljesen feleslegesnek, az általa úton-útfélen idézett latin bölcsességek pedig bosszantóan modorosnak tűnnek. Emellett Škvorecký fanyar humorral, izgalmasan ír. Könyvét érdemes elolvasni – pontos összefoglalása a cseh történelem egy nem éppen dicső korszakának.

Škvorecky főhőse, Daniel Smiricky, más néven Danny, Kostelec városába érkezik, mint a helyi szociális iskola új tanára. Ismeretlen előéletéből csak egy hradistei továbbképzés fájdalmas tapasztalatait hozza magával – vagyis egy orosztanárnőtől elkapott, jól fejlett trippert, betegsége pedig a csak lányok által látogatott gimnáziumban nap, mint nap új gyötrelmeket okoz neki. Itt van tehát nekünk ez a fiatal férfi. Nemi nyavalyáját kezeli, barátot szerez magának az ördögi humorú és logikájú Gellen doktor személyében, gyógyulása után pedig egyik tanítványával, Ravaszkával is meghitt viszonyba keveredik. Élvezi a vidéki élet szépségeit, míg csak teheti. Aztán egy reggelen, barátnőjével együtt betéved a Kancafej alatti Szűzanya kápolnába s majdnem ő is részese lesz az ominózus csodának – de csak majdnem, mivel elalszik mise közben. Aztán egy ugrás az időben –, húsz évvel később, Danny Prágában, a kulturális, politikai erők középpontjában, a Cseh Kommunista Párt lüktető szívében találja magát. Haladó párton kívüli, operetteket ír és alkoholizál; elvan, vagyogat, ahogy a többi prágai entelektüell is. Mindennapjai egy kontrollált főváros mindennapjai – a félelem megszokott íze, bizonytalanság, éberség. Daniel Smiricky teszi, amit társai, amit lehet.

Megjelentetés után kuncsorog, elérhető külföldi utak után talpal, s eközben rutinnal kerüli ki a hivatali csapdákat, beszervezési kísérleteket – már amelyiket ki lehet. Igazi közép-európai túlélő. Csak szükséges mértékben romlott és gyáva, ha titokban is, de szembeszáll a rendszerrel; és mindig tartogat annyi erőt, hogy a holnaphoz elég legyen. Körülötte a párt csodakreatúrái ügyeskednek: haladó párttagok, Bárták, Slávekek, Králok a nagy elvtársi elvtelenségben. Mindenki itt van, aki valamelyest számít, s akárcsak Hamvas Karneváljában – az állandó szereplők el-majd feltűnnek, mindig más-és más jelmezt viselve. Van, aki feleséget, szeretőt, állásokat cserél, más életszemléletet váltogat, van, aki csak a ranglétrán szökdécsel ide-oda. Megtalálhatók e társaságban a rendszer olyan klasszikus idiótái, mint amilyen például Ponykl elvtárs, az egykori kosteleci pisztolyos funkcionárius. Ő ostobaságával, konokságával pár év leforgása alatt gond nélkül dolgozza be (vagyis ki) magát Csehszlovákia washingtoni nagykövetségébe – és öntudatos proletár marad a lehetőségek hatalmas országában is.

Škvorecky hősei általában nem túl tiszta emberek. Danny sem az. Kisebb-nagyobb mocsok, folt mindannyijuk becsületéhez tapad – zabigyerek, megcsalás, feljelentés, de legalábbis egy állami megbízásra írt propagandacikk, egyebek. Úgy tűnik, mintha szükséges kelléke lenne mindez az életben maradásnak. A valóban ártatlanok, mint például a Szűzanya kápolnában egykor misét celebráló Doufal páter, vagy Zdneka Procházkova, a kosteleci leánygimnázium gerinces tornatanárnője, előbb vagy utóbb tönkremennek. Kifacsarja, testileg-lelkileg megnyomorítja, vagy akár el is pusztítja őket a befogadásukra képtelen ezerfejű rendszer. A becstelenség ellenpólusát képezik; csak általuk válhat kiegyensúlyozottá, egyenlítetté a regény – ők állnak helyt a cinizmussal, ürességgel szemben. Ők, na és az állítólagos kosteleci csoda. A mirákulum ténye, melynek utóélete az események szerves részévé válik, létfontosságú kérdéseket vet fel. Tényleg isteni kinyilatkoztatás történt? Megtörténhet-e a csoda, amely egyetlen pillanat alatt cáfolja meg a kommunizmus „igazságait”, vagy csak a szokásos aljasságról, titkosszolgák egyházellenes trükkjéről lenne szó? Létezhet-e a Pártnál nagyobb hatalom, úgy hogy közben láthatatlan marad? Ezekre a kérdésekre keres választ Danny és újságíró barátja, Juzl, miközben próbálják megismerni a múltat – a szobor megmozdulásának okát, Doufal páter halálának titokzatos körülményeit.

Húsz év távlatából kutakodnak valódi vagy valódinak vélt dokumentumok között. Vágynak a csodára de félnek a megmagyarázhatatlantól, hiszen a csoda párttól, izmusoktól független jelenség, nem besorolható, nem irányítható. Hiba a rendszerben.

Josef Škvorecky: Csoda
Kalligram Kiadó
655 oldal

Koncz Tamás

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu