buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 24, szombat
Bertalan napja

Évfordulók:
1838: Kölcsey Ferenc halála (Cseke)
1899: Jorge Luis Borges születése (Buenos Aires)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A vad(regény) nyomában


2003.12.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Vadregény Jókai-művek hangulatát idéző kötet. Csaplár Vilmos alakjai tizenkilencedik századi kalandos, romantikus elbeszélésekből lépnek elő: borissza főurak szépséges asszonyaikkal, fondorlatosan sötét lelkű cégéres gazemberek az osztrák titkosrendőrség szolgálatában, megannyi jól ismert karakter. A könyv központi története is déjá vu élményt válthat ki az olvasóból – nemesek találkozója egy vidéki kúrián, többnapos vadászat, Zrínyi Miklósos, vadkanos nosztalgiával megfűszerezve. A Vadregény azonban több egyszerű Jókai-utánérzésnél. Inkább egy lehetséges mű lecsupaszítása, kivonata. Csaplár kölcsönvesz egy sémát, amit aztán saját kedve szerint formál. Nevezhetnénk alkotását romantikus kísérletregények, humoros tisztelgésének a nagy előd előtt. Miért ne, nevezzük annak.

Csaplár műve az 1840-es évek Magyarországába kalauzolja az olvasót, a pozsonyi országgyűlések, főúri vadászatok korába. Vadregényének ifjú, tüzes vérű hőse az angol mérnök, lord Adam Whitewell ausztriai tartózkodása után hazánkba utazik, úgymond világot látni. Ahogy egy ábrándos lelkű fiatalembertől elvárható, már az első oldalakon a szerelem karmazsinszínű karjaiba hullik; imádatának tárgya csak egy pár pillanatig látott hölgy – aki nem más, mint Anna Woleska, a pozsonyi Tarnai Sámuel gróf gyönyörű felesége. A probléma máris előállt. Whitewell mindent megtesz, hogy a nő közelébe kerülhessen. Pozsonyba megy, s újdonsült magyar barátjával, Idrányi Kálmánnal – aki nem mellesleg a gyúpálca, vagy más nevén a gyufa feltalálója – hamarosan elmerül a főváros társasági életében.

Élményeit levelekben közli állítólagos londoni bácsikájával, bár sejti, a szenvedélyes hangú üzenetek első útja az osztrák titkosrendőrséghez, s annak fejéhez, Stomm főtanácsoshoz vezet. Csaplár főhősének sorai együtt haladnak a történés sodrával, külön nem választhatóan. Whitewell ebben az egyirányú levelezésben (nagybácsija soha nem válaszol) azonnal reflektál az eseményekre. Jórészt „fejben levelezik” és gondolatait csak később veti papírra – így saját belső levélregényt épít fel, párhuzamosan a külső, elbeszélt világgal.

Az ifjú lord eközben megismerkedik a magyar rögvalósággal. Előkelő társaságba kerül, aminek tagjai jellegzetes Jókai-figurák, például a nagyhangú, részeges Almáry Bódog gróf, Vén Miklós báró vagy az aljas, mitugrász Ürményi, akinek inkább kisbetűvel kellene írni a nevét, ü(Ü)rményi, valahogy így. Velük indul élete nagy vadászatára, férfiúhoz illő kalandokban vesz részt – vaddisznót űz, titkos rendőrökkel találkozik, szembe száll a zord Tarnai gróffal és egy picit, épp csak hogy picit meghódítja a szépséges grófnét, Anna Woleskát is.

A Vadregény nem szűkölködik izgalmakban. Politikai, szerelmi cselszövés, vadász-és harci jelenetek bőséggel megtalálhatók benne. Igazi kalandregény, tiszta sor. Csak a szereplők viselkedése különös egy kissé. Mintha nem találnák helyüket a sablonos történetben, lézengenek ide-oda, játsszák a rájuk kiszabott szerepeket. Lelki életük viszont mozgalmas, bár irreális – saját fantáziájuk világa. A féltékeny, örökké mogorva Tarnai Sámuel gróf madárszerű szörnyeket vizionál magányos óráiban. Whitewell nekihevülten fogalmazza egy talán nem is létező rokonhoz szóló leveleit, vagy néhai kedvesére, az őrült Carolinára emlékezik. A titkosrendőrök főnöke, a mindenkit megfigyeltető kegyetlen Stomm főtanácsos gondolatban felhőket próbál irányítani, a nemeseket kúriáján vendégül látó Falussy gróf pedig mazochista ábrándokba merül – tulajdonképpen a fontosabb szereplők egyike sem normális. Lázas látomásaik azonban nem találkoznak, s így közös őrületükre sem derülhet fény.

Maradnak, tehát amik voltak: borissza főurak, szépséges feleségek oldalán, feltalálók, titkosrendőrök – jellegzetes hősök Csaplár Vilmos, befejezhetetlennek tűnő, vad regényében.

Csaplár Vilmos: Vadregény
Magyar Könyvklub
316 oldal, 2290 Ft

Koncz Tamás

Magyar Könyvklub

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu