buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy tehetséges utazó


2003.12.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A halhatatlan Philaes Fogg nyolcvan napos világkörüli utazása óta gyanítom, hogy az angolok módfelett szeretnek extra célokat kitűzni, amikor globetrotterkednek földgolyónkon. Az irigylésre méltó könynyedséggel író geológus, Nick Middleton, akiről nem tudom, nincs-e rokonságban a Shakespeare-kortárs Thomas-szal, szintén nem hazudtolta meg az útirajz-becsülőknek ezt a tapasztalatát, mikor ugyancsak elég fura indokkal vágott neki négy földrész négy településének, hogy saját érzékszerveivel ellenőrizze az ott uralgó időjárási szélsőségeket.

Extrém utazások című, rendkívül takaros élménynaplója a glóbusz leghidegebb, legforróbb, legszárazabb valamint legesősebb helységeibe kalauzol. (A mellékesen készült videókat időnként bemutatja a National Geographic műsora.) Mind a négy alkalommal korrekt (de izgalmasan közérthető) tudományos magyarázattal is szolgál a meteorológiai rekordok kialakulásának összetett okairól. Szárazság-ügyben avval is büszkélkedhet, hogy a chilei Aricónál kissé távolabb talált egy még szárazabb falut. E szakmai fölfedezés babérjáért azonban fontosabb, hogy igazán párját ritkító útleírásnak bizonyul.

Számos erénye közül elsőként említendő a figyelmességgel párosuló részvételi készsége. Ha olyasmit lát a fölkeresett helyeken, amiről úgy érzi: személyesen ki kellene próbálnia, habozás nélkül elvegyül az ottaniak közé. Segít nekik munkájukban, gyakorlatban igyekszik megismerni sportjátékaikat. Megpróbálja belülről megérteni szokásaikat s általában semmiből se vonja ki magát, ami bővítheti tudását róluk. Ennek a nemegyszer önfeláldozó kíváncsiságnak köszönhető, hogy vacogtató hitelességgel tudósít szibériai jégfürdőzésről, vagy arról, hogy mit lehet tenni, ha az embert kaján udvariassággal magára hagyják: hadd bóklásszon borzongva a homokdűnék alól kikandikáló, akár ezervalahány éves múmiák között...

Nem utolsó sorban feljegyzendő jótulajdonsága a humorérzék, amely mindenekelőtt öniróniájában csúcsosodik ki. Ellenállhatatlan pillanatképek, groteszk jelenetek demonstrálják mérsékelt égövi szerencsétlenkedéseit a szokatlan szituációkban. Nem kevésbé mulatságosak azok a képzelgései, melyek őszintén bevallott enyhe előítéleteiből, vagy rosszul megválasztott előtanulmányaiból erednek. Az utóbbiak közül való Faragó László 1936-ból származó értesülése Etiópiáról. A magyar szerző itt azt helyezi kilátásba, hogy aki férfiember szóba elegyedik az afar népcsoport fiataljaival, az felkészülhet a rituális kiherélésre.

Az akaratlan komikum állandó forrása az önjelölt kísérők és tolmácsok buzgólkodása, a közlekedési eszközök bizarr állapota meg az elkeveredések váratlanságokkal együtt járó sorozata. Mindebből azért nem lesz bosszús morgolódás vagy ingerült panaszáradat, mert írónktól semmi sem idegen, ami emberi – és különben is senki sem kényszerítette, csak a saját elhatározása, hogy bátran vállalkozzék valóban extrém utazásaira.

A kivételes fogalmazóval megáldott klimatológus, kinek szellős stílusát Erdélyi András érezhető élvezettel adja vissza, a jellegzetes párbeszédek megelevenítésében se marad alul. Némely diskurzusának abszurditása ismét igazolja azt a tételt, hogy a valóság, ha elég közel merészkedünk hozzá, a legzabolátlanabb fantáziát is felülmúlja. Aki ebben kételkedik, annak melegen ajánlom, olvassa el kétszer-háromszor azt a csevelyt, amit a kor so nevű szintén etiópiai csapatjáték mibenlétéről folytattak partnereivel. E diskurzus őrülettel határos röhejességénél csak a kor so meccs lefolyásának ismertetése bámulatosabb.

Az pedig csak természetes, hogy Middleton játszott az egyik – öldöklésre is kész – csapatban és túlélte, hogy nekünk – a General Press kiadásában – beszámolhasson róla.

Nick Middleton: Extrém utazások
General Press Kiadó
301 oldal, 2500 Ft

Iszlai Zoltán

General Press

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu