buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Világhíres magyarok


2004.12.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, a csatlakozásra való felkészülés során sokszor hangzott el a kérdés: Mit viszünk Európába? Mit adtunk és mit adunk Európának? Erre a kisiskolás is tudja már a választ: elsősorban kultúránkat és műveltségünket, szürke állományunkat. De, hogy mit is takar valójában ez, azt már nem olyan könnyű egy külföldinek elmesélni.

A Kárpát-medencén túl élők hallottak olykor magyarokról, de ez legtöbbször a távoli Kelet mesevilágával fonódott egybe, s ha mégis egy-egy olyan személyről kiderül magyarsága, aki a tudomány vagy a művészetek valamely területén ért el kimagasló eredményt, meglepetéssel veszik tudomásul. Néha még magunk is meglepődünk, ha egy köznapi eszközről kiderül: bizony szellemi atyja magyar volt.

Az atombomba elkészítésében közreműködő magyarok nagyobbrészt ismertek, de vajon a számítástechnika területén Neumann Jánoson túl még hány magyar feltaláló neve ismert? Avagy ismerjük-e a televíziózás, a repülés és űrhajózás, az orvostudomány, a fizika vagy a matematika világhíressé lett, külföldön is tiszteletet kivívó, magyarságukat soha meg nem tagadó személyeket, alkotásaikat? Továbbmenve: vajon tudjuk-e, hogy a zene, a képzőművészetek, az irodalom területén kiket ismernek a magyarok közül a távolabbi országokban? De a kérdés meg is fordítható: tudja-e a világ, hogy egy „Európa peremén” élő nép fiainak valójában mit is köszönhetnek?

A Millenárison megrendezett Álmok álmodói – világraszóló magyarok kiállítás sikerén is felbuzdulva – és az ott folyt kutatások eredményeit is felhasználva – a Kossuth Kiadó által uniós csatlakozásunk tiszteletére megjelentetett kötet ebben próbál segítségünkre lenni. Hiányt pótló műről van szó, hiszen ehhez hasonló, nívós, népszerű összefoglaló mű még nem jelent meg Magyarországon.

Százhatvanhét oldalon több mint háromszáz hírneves magyar szerepel az öt részre tagolt, a történelem, a művészetek, a humán- és reáltudományok, illetve a sport nagyjait bemutató, szépen illusztrált kötetben.

Illyés Gyula magyarság-meghatározásának köszönhetően tudjuk, hogy „magyar az, aki annak vallja magát”. Ebben a kötetben nem is szerepel olyan személy, aki ne vállalta volna, ne vállalná nyíltan magyarságát.

Nem volt könnyű feladata a kötet szerzőinek, hiszen akár kétszer enynyien is helyet kaphattak volna a műben, ám a terjedelmi korlátoknak eleget kellett tenni. A történelmi bevezetőben csak azok a személyek szerepelnek, akiknek megítélésében nemzeti konszenzus van. Így fordulhat elő, hogy Széchenyi és Kossuth után már csak Nagy Imre nevét találjuk, ugyanakkor a Szent Istvánnal kezdődő sorból hiányzik II. Rákóczi Ferenc, igaz, az ő külföldi ismertsége szerényebb.

A művészetek fejezetben a legtöbben a zene és a képzőművészetek területéről szerepelnek, de meglepően sok a világhírnévre szert tett magyar származású filmes is. Legnehezebb feladata az irodalomtörténészeknek lehetett, hiszen úgy kellett átfogó képet adniuk a magyar irodalomról – és elhelyezni azt a világirodalomban –, hogy figyelembe vegyék szereplőinek „nyugati” ismertségét is, kiemelni azokat a szerzőket, akikre mi büszkék vagyunk, és külföldön is elismertek. A sor emiatt akár hiányosnak is tűnhet, de nem a kötet hibája, ha minden általunk ismert nagysága ellenére Móra Ferenc és még sokan mások nem szerepelnek e sorban, ellenben Molnár Ferenc vagy az elsősorban nyugaton hírnevet szerző Pulitzer, Kishont és George Mikes igen. Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a magyarság, s mindig is a magyar kulturális vezetés hibája az, hogy az általunk nagyra értékelt klasszikusaink nem kapnak kellő reklámot külföldön.

A kötetben a filozófián és pszichológián túlhaladva a reáltudományok jeles képviselői kerülnek bemutatásra. E fejezetek szerzőinek többsége a Millenáris Parkban megrendezett kiállítás szakértői is voltak, s így végre hiteles adatok alapján készülhetett el ez a summázat, melynek bősége mintegy bizonyítékul szolgál a magyarság szellemi tőkéjéről alkotott nemzeti önképünknek. Erénye az is, hogy a korábban ellentmondó adatok közt eligazodási pontként szolgál, és a magyar tankönyvekben is sokszor hibás adatok itt korrigálásra kerültek.

A zárófejezet a magyar sport kiemelkedő eredményeiről és szereplőiről szól. Itt külön összefoglalást kapunk a szellemi sport, a sakk történetének legnevesebb magyar szereplőiről is.

A szép kivitelű kötetből kiemelendő a képek ragyogó válogatása, s hogy végre nem az unalomig ismert fotók kerültek újraközlésre, hanem sok esetben szinte ismeretlen képekkel gazdagon, de nem túlzsúfolva illusztráltak.

Említést kell tennünk még a könyv hibáiról is. Sajnos hiányzik egy, a válogatás alapelveit ismertető szerkesztői előszó és az eligazodást segítő névmutató is. Remélhetőleg ezt az újabb kiadásokban majd korrigálják.

Míg a magyar kiadás elsősorban a külföldön élő magyarul beszélőknek készült – bár mi, itt élők is haszonnal forgathatjuk –, addig a most megjelent angol, német és francia nyelvű változatok azoknak a magyarul nem beszélőknek készült, akik érdeklődnek hazánk, kultúránk és világhíres tudósaink iránt.

Éppen ezért reméljük, hogy az idegen nyelvű variánsok eljutnak majd a külföldi könyvtárakba, ott lesznek a magyar intézetek polcain, s az érdeklődő hozzájuthat majd az idegenforgalmilag frekventált helyek könyvárusainál is.

Elkészült végre az új évezred első nagy összefoglalása a magyarság elmúlt öt-hatszáz évben tett kiemelkedő teljesítményéről. Jó lenne ezt alapnak tekinteni és legalább kétszer ennyi oldalon, bővebb kifejtésekkel, még több névvel – s akár újabb kutatási eredményekkel – továbbfolytatni. Hiszen van miből merítenünk.

Világhíres magyarok
Szerk.: Gazda István–Gervai András
Kossuth Kiadó
167 oldal, 5990 Ft

Perjámosi Sándor

Kossuth Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu